Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Hatmilliárd forintot vár az Auditól Győr

Győr - A városi érdekegyeztető fórum pénteken tárgyalja a győri önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját, amely december 6-án kerül a képviselő-testület elé.

A javaslatból kiderül, hogy a városháza az idei 9,2 milliárd forinttal szemben jövőre 15,2 milliárdos bevételt vár a helyi adókból. Ugyan az anyagban egyszer sem szerepel leírva az Audi Hungaria Motor Kft. neve, de nyilvánvaló, hogy a hatmilliárd forintot kitevő – 65 százalékos – bővülés döntő része a megyeszékhely legnagyobb cégének köszönhető, amely jövőre már nem élvez adómentességet Győrben.

A győri Audi Hungaria Motor Kft. mentessége idén jár le, és jövőre már fizetnie kell helyi adót.


Simon Róbert Balázs pénzügyekért is felelős alpolgármester adótitokra hivatkozva sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a következtetést, miszerint a hatmilliárdos növekmény döntő hányada az Audi helyiadó-fizetővé válásának köszönhető, ugyanakkor hangsúlyozta: ennek ellenére jövőre a város összességében nem gazdálkodhat számottevően több pénzből az ideinél.

A politikus szerint ennek több oka van. Egyrészt a város magas adóerő-képessége miatti állami lefölözés 2008-ban a jelenlegi ismeretek alapján meghaladja a 2,6 milliárd forintot.

Az összeg mintegy 1,7 milliárd forinttal nagyobb a 2007-re tervezettnél
(amely aztán végül elérte az 1,4 milliárd forintot). A szakképzési hozzájárulás új szabályozása több mint 300 millió forintos mínuszt jelent a város intézményeinek. Ennél jóval nagyobb tétel, hogy a következő évi büdzsében várhatóan már csak 958 millió forintos fejlesztési hitellel kalkulálnak, szemben a 2007-es 3,5 milliárddal, mert a korábbi években indított hitelkeretek kimerülnek.

A költségvetési koncepcióban szerepel, hogy a Graboplast-gyár előtti csomópotot körforgalmúvá alakítják át. Fotó: H. Baranyai Edina

Győr 2008-ban már nem számolhat részvényeladással (ebbe a rubrikába februárban 500 milliót írtak, majd a Rába-pakettért 2,1 milliárdot kapott a város), és az idei tapasztalatok alapján jövőre kevésbé vastagon fog majd a ceruza az ingatlanértékesítési tervnél is. Az állami normatívák túlnyomó többsége jövőre is a 2007-es szinten marad, sőt, a közoktatásban több helyen csökkenni fog.

Az alpolgármester szerint egyértelmű, hogy az iparűzésiadó-bevétel meglódulása önmagában nem tudja ellentételezni a másutt jelentkező forráscsökkenést, így továbbra is takarékos gazdálkodásra törekednek.

A 86 önálló intézmény finanszírozásán viszont változtatni szeretnének. Az idei költségvetésben annyi pénzt terveztek számukra, mint tavaly, s már látható, hogy 10–20 százalékkal túllépik a keretüket. Jövőre nagyobb összeget kapnának, és arra ösztönöznék őket, hogy abból pótelőirányzat nélkül jöjjenek ki. Simon Róbert Balázs kiemelte, a költségvetési koncepcióban számos fejlesztés zerepel.

A győri önkormányzat 2008-ban számol a Széchenyi tér rekonstrukciójával – amelyhez uniós forrásokat is vár –, a marcalvárosi uszoda megvalósításának előkészítésével, Újváros rehabilitációjának és az új Bácsai út építésének megkezdésével, a Sziget–Révfalu közötti híd tervezésével, az Adyváros mögötti út befejezésével. A Graboplast-gyár előtt körforgalom épül.

Folytatják a csapadékvíz-rendezést, a panellakások fűtéskorszerűsítését és a városháza villamossági felújítását. Ménfőcsanakon bővítik az óvodát, valamint új épületet terveznek a részönkormányzatnak. A politikus hozzátette: másfél milliárd forintból jelentős közlekedésfejlesztési programot indítanak, amely az összes városrészt érinti. Ebben útfelújítások, járda- és parkolóépítések éppúgy megtalálhatók lesznek, mint csomópont-korszerűsítések.

Olvasóink írták

  • 1. Nagy Árpád 2007. november 28. 23:20
    „Az autón lévő rendszám ötletes. A HVG címlapjára emlékeztetően magas színvonalú és egyedi. Gratula! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyforintos akcióval az állatokért

Győr - Egyforintos akciót indított a győri Emberek az Állatokért Alapítvány. Szükség esetén az… Tovább olvasom