Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Hatból háromszor adtak cigit a gyerekeknek

Győr - Tizennyolc év alattiaknak nem szolgálhatnak ki sem alkoholt, sem cigarettát a boltok, illetve a szórakozóhelyek. Elvileg. Gyakorlatilag azonban alig egy óra alatt három doboz cigarettát is vásároltak azok a 16 éves fiúk, akik a Kisalföld oknyomozó riportjában beavatottként vettek részt.
Győrben a közelmúltban nyitott az ország első olyan diszkója, ahol a diákok garantáltan alkohol, kábítószer és cigaretta nélkül szórakozhatnak. Álszent kérdés lenne feltenni azt, hogy máshol ezt nem tudják garantálni a szórakozó fiataloknak, illetve a szüleiknek? Igen: hiába tiltja a törvény, hogy tizennyolc év alatt alkohollal vagy cigarettával szolgálják ki a gyerekeket, nagyon sok helyen ezt mégis megteszik. Hogy konkrétak legyünk: a fogyasztóvédelem tavasszal indított razziát ezen a területen, Győr-Moson-Sopron megyében 32 egységet vizsgált, s közülük 21 megbukott – vagyis adott el vagy cigarettát, vagy szeszes italt (vagy is-is) a fiataloknak.

Részletezni is tudjuk: 14 áruházláncot vizsgált, ezek közül hatban tudtak alkoholt vásárolni a fiatalok, egyben pedig alkohollal együtt cigarettát is. A kisebb boltok, benzinkutak közül (6-ot vizsgáltak) alkoholt egy helyen adtak a gyerekeknek, háromban pedig alkohollal és cigarettával is kiszolgálták őket, habár nem voltak 18 évesek. A fogyasztóvédelem ellenőrizte a vendéglátóhelyeket is: 12-ből kettőnél bírságolt emiatt. A végeredmény 66 százalékos büntetési arány volt, ami forintra lebontva 2,2 milliót jelentett.

Az akciónkba bevont tizenhat éves gyerekek a hétköznapokon nem dohányoznak, de bebizonyosodott: ha tennék, biztosan tudnának szerezni maguknak cigarettát. Fotó: H. Baranyai Edina
Az akciónkba bevont tizenhat éves gyerekek a hétköznapokon nem dohányoznak, de bebizonyosodott: ha tennék, biztosan tudnának szerezni maguknak cigarettát. Fotó: H. Baranyai Edina

Ez volt tehát a hivatalos vizsgálat, a Kisalföld tegnap maga is „ellenőrizni" indult: két 16 éves fiút (illetve szüleit) kértük meg arra, hogy iskolaidőben vásároljanak cigarettát maguknak. Ugyanazokat a kategóriákat (áruházlánc, kisbolt, vendéglátó-ipari egység, benzinkút) néztük mi is, mint a fogyasztóvédelem, s külön kikötöttük: ha a gyerekektől megkérdezik a korukat, azonnal befejezzük az „akciót", vagyis a vizsgált egység átment a vizsgán.

Utólag értékelődött fel ez a szempont, ugyanis egyetlen helyen kérték csak a személyi igazolványt, kettőnél megkérdezték: „Édeskéim, vagyok ti már tizennyolc évesek?"

A végeredmény tehát: nálunk az egységek 50 százaléka bukott meg: hat helyből háromban kiszolgálták a fiúkat (a cigarettát természetesen nem vásárolhatták meg, azt már mi vettük). Azt is tapasztaltuk, hogy az áruházláncok egy-egy egységében, illetve a benzinkutaknál esélyt sem adtak nekik; s az egyik dohányárura specializálódott trafikban tették fel nekik az előbb közölt kérdést. A kisboltokban, illetve a vendéglátó-ipari egységekben viszont szó nélkül kiszolgálták őket.

Akciónkat figyelemfelhívásnak szántuk.

Olvasóink írták

 • 15. tigizsebu 2008. október 05. 14:38
  „Miért a kereskedelemre és a vendéglátásra hárítják a felelőiséget cigi és alkohol dolgában? Miért Ők tiltsák a fiataloknak? Miért Őket kell büntetni? Nem Ők gyártják!!
  Vannak nekik szüleik is!Tiltások ellenére, úgy is megszerzik, ha nagyon akarják, mindent elkövetnek annak érdekébe.
  Ne lenne annyi fajta cigi és alkohol! (amit az állam enged) Igaz ebből van a legnagyobb haszna. Akkor vállalhatná a felelősséget is!
  Én azon a véleményen vagyok, hogy inkább a cigi, mint a kábítószer!!
  Én is cigiztem fiatalon, akkor hol volt az" állam bácsi" tilalma?
  Igaz, középiskolásként, csak szülői engedéllyel lehetett.
  Akkor nem kellet ennyire félteni a fiatalokat a káros szenvedélyektől?”
 • 14. Kulica 2008. október 04. 08:38
  „Rendet ! Rendet ! A meglévő törvényeket be kell tartatni ! 16 év alatt max. este 10-ig lehetne gyerek az utcán. Az én időmben iskolaidőben este 8 után ha családi program - mozi, szinház, stb. - miatt középiskolásként mentünk valahova, akkor az ellenőrzőben igazolni kellett a szülőnek az utcánlétet. És itt vagyok, semmi lelki problémát nem okozott.
  A gyermekkorú tolvajok esetében a szülőnek kellene kiszabni a büntetést, a kár megtérítését, majd akkor nem bíztatnák röhögve a gyereket lopásra.”
 • 13. k 2008. október 03. 15:36
  „Azt kellene csinalni mit Amerikaban.A penztarosnak van joga elkerni az igazolvanyt ha nem biztos,hogy az illeto aki cigit vagy alkoholt akar vasarolni betoltotte a 21 vagy 18 evet.Ha nem es ezkutan is kiszolgalja oket es ha lebukik,akar bortonbe is vihatik.Sokszor csak tesztelik a boltokat,benzinkutakat es egyre kevesebb van aki mer eladni cigit vagy alkoholt fiatal korunak.”
 • 12. Zs 2008. október 03. 15:31
  „"Győrben a közelmúltban nyitott az ország első olyan diszkója, ahol a diákok garantáltan alkohol, kábítószer és cigaretta nélkül szórakozhatnak."
  Asszem a disco 10-ig tart...de aki disco-ba akar menni, az nem ide fog menni...sajnos tele vannak a szórakozóhelyek 14-16 évesekkel.

  18 éven alul nincs kiszolgálás??? Sajnos nagyon nehéz megállapítani, kértem már el 25 évestől is...jobb a biztonság...mert aztán lehet saját zsebből fizetni a büntit, hiába dolgozol multinál.”
 • 11. Miszter Tejfel 2008. október 03. 15:12
  „"Az eladónak van-e egyáltalán joga elkérni a személyigazolványt ?"
  Nincs. De ez nem olyan, mint a rendőri igazoltatás, a hatóságnak KÖTELES vagyok odaadni. Az eladónak viszont joga van nem adni cigit, ha kérdésesnek tartja a vevő életkorát. Aki tovább kardoskodik, az odaadja a személyijét, vagy pedig jogos a kétely, s akkor nyilván szépen elköszön és távozik. Ugyanilyen, ha összejön valaki egy lánnyal, aki vagy betöltötte a 14-et vagy nem, nincs joga úgymond elkérni a személyijét (meg nem is túl jó csajozós duma), de azért még őt varrják be megrontásért.”
 • 10. 1olvasó 2008. október 03. 14:11
  „Miért engedik be a 18 év alattiakat a discóba? Hát abból (is) élnek! Bolond lenne nem beengedni. Inkább a szülő miért engedi el az éjszakába? A szülő az általános iskolás gyereknek nem veszi meg cigit. Az a gyerek van annyira rafkós, hogy megszerzi magának. Saját szememmel látom mi folyik a Balassi körül. Elképesztő!!! Pia és cigi suli előtt reggelente, cigi a szünetekben.”
 • 9. apaaaaaa 2008. október 03. 13:40
  „"Győrben a közelmúltban nyitott az ország első olyan diszkója, ahol a diákok garantáltan alkohol, kábítószer és cigaretta nélkül szórakozhatnak."
  Ezz igaz csak a disco mellett néhány méterrel 2 hely is található ahol lehet inni meg cigarettát venni. Amúgy a megcélzot korosztály már a laposon nyomja a piát péntekenként....ennyit erről...”
 • 8. 49. 2008. október 03. 12:30
  „Az iskolák környékét sem ártana figyelni.
  A K.Z. Ált. Iskola diákjai közül sokan hazafelé menet vagy délutánonként csoportokban, a lakásuk környékén dohányoznak. Cigarettához ránézésre sem juthatnának legálisan, mert némelyik úgy néznek ki, mint a ,,kései csibe".
  Akármilyen törvényt hozhatnak, akármennyit büntethetnek, ha a szülő megveszi gyermekének a cigarettát, a pedagógus pedig nem vonhatja felelőségre azt a diákot, akit meglát dohányozni, addig minden felesleges.
  Amikor én voltam diák, akkor a középiskolában írásos szülői engedély kellett a dohányzáshoz. Igaz akkor még nem fordulhattunk alkotmánybírósághoz, hogy az iskola, vagy a szülő korlátozza jogaimat. Már nehéz lesz visszaszorítani a őket, hisz akkora szabadságot kaptak, aminek most érett meg a gyümölcse.
  A napokban hallottam a TV-ben, hogy a 17 éves diáklány két éve élt együtt az ózdi gyilkossal. Most már kezdem értenim, hogy miért vesznek a szülők lakást másfél éves gyereküknek.”
 • 7. csekkk 2008. október 03. 10:42
  „Tipikus látszatmegoldás ez, mint az élet számtalan területén. Csinálnak valamit a törvényhozók, mert valamit csinálni kell, aztán tesznek nagy ívben arra, hogy működik-e a gyakorlatban.
  Általánosságok jönnek:
  A szülő azt hiszi, hogy érezheti magát, hiszen állambácsi "segít" a rendeleteivel. Neki nem kell odafigyelni a gyerekre, hiszen úgyse kaphat cigit meg piát. Elvileg.
  Nekem a felmérésben emlegetettnél sokkal rosszabbak a tapasztalataim.
  A diszkó eleve a 14-20 évesek világa. A zenén túl főként piálni mennek oda. Marha lenne az üzemeltető, ha betartaná a szabályokat. Mások sem teszik.
  Természetesen tisztelet a kivételnek...”
 • 6. kevin 2008. október 03. 10:11
  „ez a 18 even alul nincs kiszolgalas.ez nem jo ha valaki venni akar
  akkor at megy egy masik boltba.ha valaki szivni akarja az ugyis
  szivja.”
 • 5. todoer 2008. október 03. 09:54
  „Nem dohányzóként egyet értek azzal hogy a fiatalokat ne szolgálják ki de van pár kérdésem :

  Az eladónak van-e egyáltalán joga elkérni a személyigazolványt ?szerintem ezt csak rendőr teheti meg .Ránézésre nehéz az életkort megállapítani ,ha megkérdezik ugyis azt mondja hogy elmúlt 18 éves.
  Lányok esetén még nehezebb " eltalálni " az életkorukat.Azt viszont nem hiszem el hogy egy nem dohányzó szülő ne érezné meg a cigaretta szagot a gyerekén .”
 • 4. PrettyWoman 2008. október 03. 09:29
  „Tábornok van benne valami, amit írsz. De az utolsó kérdést én a szülőknek tenném fel inkább. A lakótelepen, ahol lakunk, a nyári szünidő alatt éjszakánként tizenéves gyerekek hőzöngenek. Oké, hogy szünidő van, de akkor is nekem olyan furcsa, hogy nem hiányzik mondjuk éjfél és éjjel 3 óra között egy 13-14-15 éves gyerek? Aki még általános iskolás. Tudom, már más világ van, mint az én időmben, nyilván egy gyereket körberöhögnének, ha 8-ra haza kéne neki menni, mint anno nekem. De akkor is túlzásnak tartom.”
 • 3. Tabornok 2008. október 03. 09:01
  „"Győrben a közelmúltban nyitott az ország első olyan diszkója, ahol a diákok garantáltan alkohol, kábítószer és cigaretta nélkül szórakozhatnak."
  Hol és mikor? Hány évesek mehetnek be és mettől meddig?
  Miért engedik a 18 év alattiakat az éjszakai életbe???”
 • 2. antidohányos 2008. október 03. 08:48
  „Érdekes! A feketemunkásokat alkalmazókanál hatványozódnak a büntetések, itt miért nem lehet, Szerintem még meg sem büntettek senkit! Pedig óriásit lehetne akasztani itt is!”
 • 1. __Sandor 2008. október 03. 08:11
  „Sajnos sok a kiskapu és a hatóságok is tunyák és tehetetlenek...
  1. A büntetéseket felemelni: első 10.000, második 100.000, harmadik esetben 1.000.000 Ft.
  2. Visszaeső üzletek: 1 nap, 1 hét, 1 hónapos bezárás. (Kiskorú veszélyeztetés c. jogalapon simán lehetne indokolni stb.)
  3. Esetleg az árusítás jogát korlátozni az ilyen helyeken.
  4. Nem tenni különbséget üzlet és üzlet között, legyenaz a sarki trafik, vagy egy hipermarket.
  Ezt jópár évig következetesen végigvinni, dokumentálni, utána maradhatnának az enyhébb bírságok, már senki sem kockáztatna...
  Miért van az, hogy TV-ben, neten itt-ott publikált helyeken látszik a törvénysértés, csak a hülye nem veszi észre, de a kutya sem jár utána...
  Rendet kell tenni ebben az országban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határon számolták az ingázókat

Régió - Az Ausztriában dolgozó magyarok jogsegélyszolgálata megunta, hogy nincsenek pontos adatai az… Tovább olvasom