Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Határtalanul pályázat: 34 téti diák kirándult Erdélyben

A Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Által kiírt Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek - című felhívásra.

A program címe: "Az ismeri az én országomat, aki állt már a szivárvány alatt."
A projekt száma: BGA-12-HA-01-0554
A támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
A támogatás összege: 673.500 Ft

Kirándulásunk célja az volt, hogy megismerkedjünk Erdély történelmi helyeivel, természeti kincseivel, a határon túli magyarság értékeivel, hagyományaival, magyarságtudatával, problémáival. A tanulmányi kiránduláson tananyag tartalmak kerültek feldolgozásra élményszerűen, az adott történelmi helyszínen.

Reméljük közelebb tudtuk hozni tanulóinkhoz Erdélyben élt és munkálkodott tudósainkat, költőinket, íróinkat, történelmi személyiségeinket, történelmi eseményeket. 8 felejthetetlen napot töltöttünk Erdélyben.

Első nap hosszú buszozás után érkeztünk Bihar megye központjába, Nagyváradra. Fotókat készítettünk Királyhágón, a történelmi Erdély határán. Bánffyhunyadon megnéztük a XIII. századból való román stílusú református templomot. Másnap Kolozsvár, a magyar történelem és kultúra fontos színhelye következett.

Sok híres magyar tudós , író, költő művész nyugszik a Házsongárdi temetőben, ahol megkoszorúztuk Apáczai Csere János sírját. A Tordai hasadék után követekezett Marosvásárhely központja. Késő este értünk szálláshelyünkre, Farkaslakára.

Másnap reggel megkoszorúztuk Tamási Áron sírját. Rövid megemlékezést tartottunk tiszteletére. Szejkefürdőn báró Orbán Balázs sírjánál, emlékművénél a népművészetről beszélgettünk. Később Korondon folytattuk ismereteink bővítését. A tordai sóbányában kémiai tananyag felelevenítésére került sor.

Hoszzú sétát tettünk a Medve-tó körül. Ugyancsak hoszzú túra várt ránk a Békás szorosban és a Gyilkós-tó partján. Ellátogattunk Gyimesbükkre az ezeréves határhoz, a Rákóczi vár romjaihoz. A prázsmári erődtemplomot bebarangoltuk a pincétől a padlásig. Csernáton falumúzeumában a rengeteg látnivaló kápráztatott el bennünket.

Segesváron megkoszorúztuk Petőfi emlékművét és megemlékeztünk az aradi vértanúkról emlékműsor keretében. Megnéztük Vajdahunyad várát, könyvcsomagot vittünk Dévára az árva gyerekeknek.

Aradon megnéztük a városközpontot és végül szerencsésen hazaérkeztünk rengeteg élménnyel eltelve. Hálásak vagyunk az alapkezelőnek (és több önzetlen támogatónak), hogy támogatta projektünk megvalósítását.

Fodor Pálné igazgatóhelyettes
Kisfaludy Károly ÁMK

Olvasóink írták

  • 1. csornaifiu 2012. december 19. 15:59
    „Kedves teti diakok: gratulalok erdelyi kirandulasotok sikerert. Erdely gyonyoru. Minden anyaorszagi magyarnak meg kellene nezni es megtapasztalni. A a szekelyek, a hetfalusi csangok csodalatos baratsagos emberek. Mikor ott voltiunk nagyon kertek bennunket, hogy tobbszor is terjunk vissza hozzajuk. Ha alkalmatok lesz Ti is menjetek mikor csak tudtok. Isten ald meg a Magyart.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segíts az ovinak! Papírgyűjtés Abdán

Az abdai óvoda és bölcsőde felhívása. Tovább olvasom