Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Határtalan petárdatilalom

Győr-Moson-Sopron - Eltűntek a határok, de továbbra is él a petárdatilalom, míg Szlovákiában és Ausztriában legálisan vehetünk a robbanó rudacskából. Jellemző, hogy még nincs itt a szilveszter, máris egy baleset és egy autókár származott a felelőtlenségből.

A Kisalföld is beszámolt róla: karácsony előtt két fiatal sérül meg Sopronban, akik gyűjtőaknába dobtak petárdát, tegnapelőtt hajnalban pedig a győri Révfaluban okozott kárt a Magyarországon tiltott robbanószer. Ismeretlenek ugyanis egy Audi A6-os szélvédője és motorházteteje közé helyeztek pirotechnikai eszközt, valószínűleg petárdát. Az autó tulajdonosa a robbanásra ébredt fel, és látta, hogy az első szélvédő erősen berepedt, a motorháztető felgyűrődött és a motor is megsérült. Az elkövetők mintegy félmillió forintos kárt okoztak, a rendőrség rongálás miatt nyomoz – tudatta Kocsis Tünde alezredes a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hogy még tovább menjünk: tavaly csak a szemüvege védte meg egy fiatalember szeme világát a mellette felrobbanó pezsgősüvegtől, míg egy másik szilveszterezőnek az ujját vitte le a gyártási hibás petárda.
A határok eltűnése nem jelenti azt, hogy a tilalom is megszűnt, míg Szlovákiában és Ausztriában kapható a petárda, a régi határoktól nem messze már most is láthatunk ellenőrzéseket. Laposa Péter alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője elmondta: a hatóság úgynevezett mélységi ellenőrzéseket végez mindenütt. Állandó pontokon, utcán, a legális árusítóhelyek közelében járőröznek az egyenruhások – de előfordulhat, hogy civil ruhás bűnügyi nyomozókkal találkozik a feketeárus.

Fodor Attila törzsőrmester a minap lefoglalt bombákkal. Szintén Szlovákiából származnak.
Fotó: Krizsán Csaba


Nézzük először is, hogy mit szabad és mit nem. A petárdával kezdeni a legegyszerűbb, ez – bár 2003-tól kezdve két évig legálisnak számított – a közvélemény ellenérzésének engedve ismét betiltották. Vannak azonban egyéb pirotechnikai eszközök is, amelyeket a hatóanyag-tartalmuk alapján sorolnak római számmal jelzett osztályokba. A I. fokozatú terméket minden 14 éven felüli megvásárolhatja, hiszen 1–2 gramm puskaport tartalmazó rakétákról, római gyertyákról van szó. A II. és III. osztályú termékekkel már más a helyzet: ezeket csak mától hétfőig szabad tárolni, s csakis szilveszter éjszakáján, délután hat és reggel hat között sütögethetjük el. Kivételt képez a III. osztályú dolgok körében a római gyertya, a bombatelep és a mozsaras rakéta, ha ezekkel kap el  valakit a járőr, azt 50 ezer forintig, ha pedig valaki fel is robbantja, azt 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetik. Ezzel kapcsolatban persze nehézséget jelent, hogy a petárdázót csak tettenéréssel lehet felelősségre vonni, így  legtöbbször hiába is telefonálnak be a lakók a rendőrségre.

De azért a megelőző hadjárat működik: Kocsis Tünde sajtóreferens szerint már a karácsony előtti két napban is lefoglaltak a vámosszabadi úton egyszer 138 csomag, egyszer 3 doboz II. osztályú pirotechnikai terméket, de hoztak át az eltűnt határon 5 doboz petárdát, 9 doboz tiltott rakétát és még több más holmit is, ami miatt szabálysértési eljárás indult az illetők ellen.

A „szabad" kategóriába tartozik a legegyszerűbben szólva tehát minden, amit mától hivatalos árusítóhelyeken kapunk. Laposa alezredes elmondta: a jól felismerhető kék konténereket jobbára nagyáruházak mellett kell keresni, összesen 24 kereskedő kapott erre engedélyt a megyében. A konténerek a járdától, a lakóházaktól viszonylag távol állnak és az árusok vagy munkatársaik képzett pirotechnikusok, akik nem engedhetik útjára jó tanácsok nélkül a vevőt. A ránk maradt eszközöket január 5-ig visszavihetjük az árusnak, akinek kötelessége is azokat visszavenni.

Természetesen jól tudjuk, hogy szilveszterkor így sem maradunk petárda nélkül, de azért felhívjuk valamire a figyelmet: Szlovákiában – ahol ez nem számít tilalmas árunak – csend uralja az utcákat. A csilizradványi tűzijáték-nagykereskedés vezetője, Szalay István szerint a petárda iránt érdeklődők 80–90 százaléka magyarországi magyar, aki ráadásul 212 forintért kap itt egy százas csomagot, míg az anyaországban 500-ért árulják ugyanezt feketén. A kintihez képest tízszeres áron adják nálunk a II. fokozatú római gyertyát is, így nem csoda, hogy a vevők jelentős része nagyban vásárol, és aztán – ki tudja, hol – adja el a holmit. Egy biztos: nem a legálisan dolgozó eladó kötelessége a vevő kezét fogni, bár a boltban fültanúi voltunk tegnap annak, hogy az ötvenes éveiben járó üzletvezető lebeszél két győri fiatalembert a petárdáról. A magukat 21 évesnek mondó – de 17-nek látszó – fiúk kartonnal akartak vinni, ám azt már nem kaptak.

Szalay a fejükre olvasta: „Nekem ez csak nyereség lenne, de úgysem tudjátok átvinni a határon. Ott az autó a híd után és harmincezretek bánja." Tanúsítjuk: a fehér rendőrkocsi valóban figyelte a nem létező határon átkelőket, s feltesszük: megér ma egy közúti ellenőrzést, ha valaki fél óra alatt megfordul külföldön, hiszen tankolni már nem jár át a magyar. Visszatérve: a fiatalok végül egy-két százas csomaggal távoztak, s hogy utána átmentek-e Medvére vagy Nagymegyerre szerencsét próbálni, azt már nem tudhatjuk. A forgalom egyébként igen felélénkült egy hete a radványi boltban, s hétfőn várható a nagy roham. A pultnál állt egy szlovákiai magyar is, aki hatalmas tételben vett másodosztályú tűzijátékot, amit – elmondása szerint – kint, Medvén akar eladni. Petárdát nem vett, úgy látszik, az inkább csak nálunk jó üzlet. Valaki egyszer megmondhatná már, hogy miért.

Olvasóink írták

 • 4. Dawee 2008. október 04. 12:46
  „Na végre,egy kerek cikk!
  Egyszerűen utálom,amikor a média azal jön,hogy "ennyi meg annyi kistűzijátékot foglaltak le" de a kategóriát nem közlik!
  az I osztályú termékeket 14. életévüket betöltött személyek megvehetik. Na ezt például elhanyagolják sok helyen,és ha az ember év közben el mer dobni egy recsegőt például,már is jön a feljelentés.
  Emiatt,hogy a média ezeket nem mondja,az emberek többsége tudatlan marad.”
 • 3. Cseter János 2008. január 02. 11:17
  „Manapság csak petárda rombolja az embereket, vajon holnap számithatunk taposó akna áldozataira is? Vagy robbanó töltötollakra?
  Vannak az enberiségnek alantasai is, akik ezeket gyártatják, sőt tőkések, akik a haszon szerzésűk miatt fektetik be a tiltott eszközökbe a pénzüket! A hatóságoknak meg a tehetségtelenségüket látva nem az okot, a gyártást, szüntetik meg, hanem a törvények megszegőit, ha véletlenűl elkapják a használókat! Mert az alantas gyártatók, azok törvényesen gyárthatják, azt amirenek használatát szintén törvényhozók tiltanak meg! " Amit szaban Jupiternek, azt nem szabad az ökörnek"!
  De ha egy-egy plakát magányosnak érzi magát, akkor ragaszaki a képét a Győr belvárosában található többi ocsmány plakát foszlányok közé oda való!Hisz írása ezt tükrözi.”
 • 2. Plakátmagány 2007. december 31. 18:10
  „Cseter úr, kicsit megint ereszt a feje! Nem gondolja, hogy a fórumozók fogalmilag összefüggést keresnek a cikkek és a kapcsolódó hozzászólások között? Zagyvaságaival nem könnyíti meg a dolgukat.”
 • 1. Cseter János 2007. december 28. 16:52
  „Jé! A véletlen besegített? Fegyvereket még nem találtak, vagy, azt nem lehet közölni? Vagy esetleg "Hollandiából" érkező kábítószerekről még nincs hír? Igaz minek is kötnének mindent az olvasók orrára!Elég az, ha a TV mutatja.No meg zárt határoknál történő millios kábszer fogásokat!Vagy ember csempészet, csak más országokban dívik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Honfy József

Életének 62. évében elhunyt Honfy József a Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszékének egyetemi… Tovább olvasom