Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Határozatképtelen lett a testület - véget ért a közgyűlés

Győr - 19.55: Úgy ért véget a közgyűlés, ahogyan emlékeink szerint az elmúlt tíz évben egyszer sem. Egy szavazásnál a szocialisták nem jelentkeztek be, a jobboldal pedig csak 18 képviselőt tudott felvonultatni a szükséges 19 helyett, így határozatképtelen lett a testület. Folytatás egy vagy három hét múlva.
19.55:  Úgy ért véget a közgyűlés, ahogyan emlékeink szerint az elmúlt tíz évben egyszer sem. Egy szavazásnál a szocialisták nem jelentkeztek be, a jobboldal pedig csak 18 képviselőt tudott felvonultatni a szükséges 19 helyett, így határozatképtelen lett a testület. Folytatás egy vagy három hét múlva.

19.09:  A közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy a Győri Rendőrkpaitányság - a város 15 millió forintjából - korszerűsítse és bővítése a térfigyelő kamerarendszert. Ennek részeként a közeli szórakozóhelyek miatt esténként-éjszakánként nem túl biztonságos Kálóczy térre kettő, a helyközi autóbusz-pályaudvarra a Révai utcában (a MÁV-állomáshoz), valamint az 1-es és a 85-ös főút csomópontjába egy-egy ilyen szerkezet már került. (A Káptalandombot négy kamera pásztázza, amelyek a püspökség tulajdonában vannak. A felvételeket
kizárólag a rendőrség számára teszik hozzáférhetővé.)

A közeljövőben lecserélik a belvárosi sétálóutcákat figyelő elavult kamerákat. Emellett további 14-et helyeznek ki. A 83-as (pápai) főút győrújbaráti elágazásához, a kismegyeri körforgalomhoz, a Fehérvári út-Tatai út-József Attila u. kereszteződésében lévő körforgalomhoz, a 1-es főút likócsi elágazásához, a 14-es (vámosszabadi) főút és a szigetközi út találkozásához, valamint a Fürdő térre egy-egy, a megyeháza és a városháza közötti területre, a Dunakapu térre-Dózsa György rakpartra kettő-kettő, Marcalváros I. és II. lakótelepre pedig további négy kamerát szerelnek fel.

Horváth Csaba alezredes, győri rendőrkapitány indoklásában azt írta: az új digitális rendszertől többek között azt várják, hogy megfigyelhetők legyenek a városba érkező és az onnan távozó járművek, a veszélyezte tett területek és a közúti közlekedés. Később rendszámfelismerő rendszerrel is kombinálható lesz a hálózat.

18.43:  A közgyűlés elfogadta az alaptőke-emelést. Két szavazás volt, mert először a Borkai helyén elnöklő Ottófi a polgármester gombját nyomta meg. Somogyi Tivadar Fidesz-frakcióvezető szerint méltatlan vita folyt, és a szocialisták "van rajta sapka, nincs rajta sapka alapon" kritizálnak. A baloldali képviselők erre azt kérték ki maguknak, hogy hadd legyen már joguk aggódni 160 millió forintnyi közpénz miatt. Eredics Imre (MSZP) szerint ha korrekt, pontos előterjesztés kerül eléjük, nem lenne szükség ilyen vitára. Somogyi azzal vágott vissza, hogy annak idején az egyetemi csarnok felépítésének költségvetését elfogadta a közgyűlés, majd utána százmillió forintokkal toldozgatta-foltozgatta.

18.14:  A közgyűlés 160 millió forinttal, 1 milliárd 820 millió forintra emelné a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. törzstőkéjét. Az összeg a Városház tér felújítását szolgálná - erről szól most a vita. Kun András szocialista frakcióvezető többek között azt firtatta: néhány héttel ezelőtt még 110-120 millió forint körüli összeg szerepelt a sajtóban a rekonstrukció kapcsán. Szerinte néhány éve a tervezők 70 millió forintra taksálták a beruházást.

Németh Zoltán alpolgármester (Fidesz) azt hangsúlyozta, a pénzből nem csak a térre költenek. Hozzátette: a tervek most készülnek. Eredics Imre (MSZP) szerencsétlennek nevezte, hogy ilyen saccolt összeg kerül a testület elé. Németh Zoltán második felszólalásában elmondta: tudja, arra megy ki a játék, hogy az MSZP olyan gondolatokat ébresszen a választókban, hogy a pénzek valahol eltűnnek. "Az Orbán-bányákból senki nem fog követ vásárolni" - jegyezte meg.

17.49:  A pauza 20 percre hízott, de már újra zajlik az ülés. Pontosabban: lassan, komótosan, dagályosan hömpölyög.

17.29:  Borkai Zsolt 10 perc szünetet rendelt el. Utána Ottófi Rudolf
alpolgármester fog elnökölni.

16.49:  Rövid adok-kapok a közgyűlésben. Előbb az MSZP vitt be két találatot, majd a jobboldal, a végén kiegyeztek egy döntetlenben. Új taktikai elemként két szocialista képviselő is kényes kérdésekről kérdezte írásban a polgármestert. Neupor Zsolt, az MSZP városi elnöke a Szijjártó Péterhez közel álló Benkő Szilárd céges ügyeit firtatta.

Azt tudakolta, hogy az F.Component-99 Kft.-nek, valamint a Gerecse Wellness Kft.-nek milyen kapcsolata volt-van a győri önkormányzattal és a városi cégekkel, különös tekintettel a Komnszolra és a Pannon-Vízre. (Kiderült, előbbi 1 millió 764 ezer forintot kapott tavaly júliusig - amikor megszüntették a szerződést - tanácsadásért. Erről ugyancsak szocialista ösztönzésre már tavaly októberben is kaptak tájékoztatást a képviselők. A másik vállalkozással nem volt viszonya a városházának.

A polgármester a városi cégekről nem adott választ, azt állítva, hogy ezt jogszerűen nem teheti meg.) Schreiner László arra volt kíváncsi, hogy a győri SEAT-Foton női kosárlabdacsapat amelynek Szijjártó Péter az elnöke mennyi városi pénzt kapott 2007 óta. (Válasz: 64 milliót.)

Schreiner arra is rákérdezett, hogy az önkormányzat mennyi pénzt költött jogi képviseletre, szakértői, tanácsadói feladatokra. (Válasz: 72 millió 970 ezer forintot. A legtöbb pénzt, több mint 10 millió forintot a Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda kapta.)

Cserébe két fideszes képviselő a szocialistáknak kellemetlenkedett. Szabó Erik azt kérdezte a polgármestertől, hogy Molnár Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő hány forintot vett fel az önkormányzattól Balogh József volt polgármester tanácsadójaként, 2006 októberéig. (6,6 millió forintot, ami járulékokkal együtt 8.434.176 forintba került Győrnek.) Ecker Gyula azt szerette volna tudni, hogy a szocialista Hegyi Gyula mennyi pénzt keresett 1999 óta az önkormányzat résztulajdonában lévő Pannon-Víz zrt.-nél. (Borkai Zsolt a munka törvénykönyvére, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényre hivatkozva megtagadta a válaszadást.)

Neupor Zsolt és Schreiner László nem fogadta el a választ, Szabó Erik és Ecker Gyula igen. A testület a szervezeti és működési szabályzat ártelmében egyik esetben sem szavazott.

Borkai Zsolt azt kérte a képviselőktől, a város ügyeivel foglalkozzanak, és kerüljék a kutakodást mások zsebében.

16.15:  A civil koncepciót rágják a képviselők, ami, valljuk be, nem egy véres krimi. Unatkozunk.

16.03:  Hét percet beszélgetett egymással ülés közben Simon Róbert Balázs alpolgármester, Szijjártó Péter és Kalmár Ákos. Borkai Zsolt szóbeli figyelmezetése óta újra mindenki jól viselkedik.

15.40:  A dübörgő szabadtéri rendezvények jelentik a témát a csendes
ülésteremben. Németh Viktor révfalui képviselő (Fidesz) azt kérdezte, mit
tehetnek, ha a lakosságot este-éjszaka zavarja a hangerő. Nem sok mindent. Dr. Horváth Klára aljegyző azért elmondta: szó van arról, hogy a közterület-használati engedély kiadásához előírnák a maximális zajszintet is. Ugyancsak Németh Viktor révfalui képviselő arra volt kíváncsi, hogy a Kálóczy téri kamerák mire jók.

"Látták-e" például, hogy hétvégén vandálok facsemetéket, bokrokat tettek tönkre? A rendőrkapitány sajnálattal közölte, hogy nem, mindent a kamera sem láthat.

15.10:  Egyperces néma felállással kezdődött a győri közgyűlés mai ülése - a képviselők Orbán Árpádra, a Rába ETO olimpiai és magyar bajnok labdarúgójára emlékeztek, aki nemrégiben hunyt el 70 évesen. Sík Sándor, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője és Szijjártó Péter (Fidesz) arra tett javaslatot, hogy a testület a következő ülésen határolódjon el a kormány azon szándékától, hogy megfigyeli az önkormányzatokat.

Az első napirendi pont a városi rendőrkapitányság turisztikai idényre szóló feladatterve lesz. A rendőrség még egyszer visszatér majd: eldől, 15 millió forintból hova telepítenek két tucatnyi térfigyelő kamerát.

Olvasóink írták

 • 7. Börönd Ödön 2008. május 22. 21:07
  „Győr: A polgármester a városi cégekről nem adott választ, azt állítva, hogy ezt jogszerűen nem teheti meg.)
  Budapesten a Demszky mégiscsak válaszolt valamire, ami a BKV - val kapcsolatos. Erre itt még várni kell ám!
  Tarlós István üdvözölte, hogy levelére reagálva a főpolgármester gyorsan intézkedett a korábbi jogsértő helyzet megszüntetésére, és a képviselőknek hozzáférhetővé teszik a BKV egyébként közérdekű adatnak minősülő tanácsadói szerződéseit.
  Ez a kettős mérce? Azt gondolom úgy néz ki!”
 • 6. Túrórudi 2008. május 08. 21:15
  „Nem közösen! Borkai a Bollával külön!”
 • 5. naeztismegértük 2008. május 08. 20:31
  „Miután jól kibaromkodták magukat, közösen elmentek skandináv lottót játszani!”
 • 4. Cseter János 2008. május 08. 14:37
  „Szerintem nem csak az utcán vannak bünözők! Vannak a hivatalokban is bőven !Oda nem raknak kamerát? Igaz ahhoz érteni is kellene, hogyan vágják át , nyúlják le a védtelen embereket. Igaz az illetékesek és a bűnüldözők honan is tudnák , hisz még a sajtó is el van tiltva a hivatali visszaélések feltárásától! Ebbe nem mer belenyúlni, vagy belenézni senki, hisz ez a legfelsőbb körökig nyúlik fel! Akiknek joga lenne az meg lapít a babérjain, hisz Őket senki sem vonhatja felelősségre! A Mundér és a Talár becsületének a látszatának fenntartása sokkal fontosabb mint a bünüldözés és feltárás e körökben!”
 • 3. fredo 2008. május 08. 14:15
  „Telepakolják? Hát, nem tudom, de szerintem 15 millió forintból jó esetben 7-8 kamerát fognak venni. Ez jelenti a "telepakolást?" Nem is értem ezt az iróniát.”
 • 2. Tabornok 2008. május 08. 13:34
  „Helyes.”
 • 1. upho 2008. május 08. 12:48
  „hogy meg tobb rendor a toket vakarja a monitorok elott ulve?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koltay cége nyert, a többiek visszaléptek

Győr - A színház- és filmrendező Koltay Gábor cége készítheti el Győr kulturális cselekvési tervét.… Tovább olvasom