Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Határon túli magyarok előnyben

Jobb magyarnyelv-tudás, határon túli magyarok segítése – ezek azok az indokok, amelyek miatt a kárpátaljai és a vajdasági jelentkezőket előnyben részesítenék az emberek munkafelvételnél más külföldiekkel szemben.

A TÁRKI vizsgálatát három olvasóval mi is „eljátszottuk".

Sára (kárpátaljai magyar), Fatima (iraki), Abena (kenyai) vagy Yin (kínai) legyen a helyi önkormányzatnál takarítónő? A karbantartói feladatokat Tamás (vajdasági magyar), Adofo (nigériai), Ali (iráni) vagy Chen (kínai) végezze? Kit választana nyolcuk közül ügyintézőnek? – ezeket a kérdéseket 3000 felnőttnek tette fel a TÁRKI. A megkérdezettek csak arckép, szimpátia és nemzetiség alapján dönthettek, egyéb jellemzőik ugyanis megegyeztek. A vizsgálat eredménye a magyarok közötti nagy egyetértésre enged következtetni: a válaszadók több mint 80 százaléka a kárpátaljai, illetve a vajdasági jelöltet választotta a fiktív állásokra.

– Nem meglepő az eredmény. Ez az emberek többségénél racionális döntés, a munkáltatók olyan kollégát szeretnének, akiknek nyelvtudása stabilabb, akivel könnyebb kommunikálni. Érzelmi alapon is a határon túli magyarok vannak előnyben, a lakosság többsége ugyanis őket preferálja, a „magyarságtudat" miatt rájuk másként tekint, mint a többi külföldire – mondta a kutatás vezetője, Simonovits Bori.A három hónapon át zajló kutatást a Kisalföld is „eljátszotta". Három embert kértünk arra, hogy képzelje magát munkáltatónak, s válasszon takarítónőt, karbantartót és ügyintézőt. A határon túli magyarok iránti szolidaritás esetükben is látszik, de ők adnának esélyt „láthatóan külföldinek" is. Kovács Nikolett Sárát venné fel takarítónőnek és ügyintézőnek is, de a karbantartási feladatokra Chent (az országos kutatásban 5 százalék választotta őt) kérné fel.

Bagi Károly választottjai között is szerepel kínai, ő Yintől (a TÁRKI által megkérdezettek 5 százaléka preferálta őt) várna tisztaságot. A karbantartást és az ügyintézést azonban a „rokonokra" bízná. Haering Erna az ügyintézői és a karbantartói munkakört feltétlenül a kárpátaljai és a vajdasági jelentkezőkre hárítaná, takarítónőnek pedig a kenyai Abenát (a 3000 válaszadó 8 százaléka döntött mellette) választaná. A megkérdezettek egyetértettek abban, hogy „ügyintézőnek mindenképpen határon túli magyart kell választani, a munkakörhöz ugyanis elengedhetetlen a kommunikáció, a magas szintű magyarnyelv-tudás".

A „láthatóan külföldiek" közül – mint mondták – csak az arckép, a szimpátia alapján választottak. Bagi Károly hozzátette: „Fontos, hogy segítsük a határon túli magyarokat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés Téten

A városi önkormányzat képviselő-testülete szerdán délután 4 órától tart ülést a polgármesteri… Tovább olvasom