Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Határok Nélkül Fesztivál szeptember végén

Győr - Hagyományteremtő szándékkal idén szeptember 28–29-én mutatkozik be a Kapcsolat Plus Alapítvány egy igazán nagyszabású rendezvénnyel.
Az alapítvány idén alakult azzal a nem titkolt céllal, hogy rendezvényeivel színesítse a város kulturális életét, kapcsolatot tartson fenn más civil szervezetekkel, illetve külföldi kulturális egyesületekkel. A „Határok Nélkül Fesztivál" beilleszkedik Győr turisztikai koncepciójába, mely szerint el kell felejteni a megyeszékhely „félnapos" jellegét, felpezsdíteni a régió és a környező települések életét. A mai elbutult, egzisztenciahajhász világban, ahol az értékek, nemzeti öntudat, az együvé tartozás érzése, a lokálpatriotizmus devalválódtak, és a cél csupán a túlélés, gyógyszerként hathat ez a rendezvény és az érzésvilág, amit sugároz.

A remélhetőleg több ezer ember érdeklődését felkeltő fesztivál bemutatja és egyben megismerteti Győr csodálatos atmoszféráját, illetve a nyugat-dunántúli régiót a Kárpát-medencei magyarsággal. Az esemény egyik különlegességét egy Guinness-rekord-beállítási kísérlet adja, de erről bővebben Kovács András ötletgazda, főrendező szólt.

„A cél az volt, hogy a város végletekig megosztott lakosságát újra összekovácsoljuk, együtt örüljünk a győri mivoltunknak, megerősítsük a városi öntudatunkat. Erre talán legalkalmasabb egy olyan találmány, amit mindenki pártállás nélkül büszkén a magáénak érezhet, ez pedig a fröccs. Jedlik Ányos bencés pap nevéhez fűződik a szikvíz feltalálása, s a legenda szerint ő ivott először kisfröccsöt Vörösmarty Mihállyal, tehát ez egy hungarikum."

Idén ünnepeljük az Árpád fejedelem által vezetett honfoglalás 1111. évfordulóját, ezért 1111 liter fröccs elkészítése a cél. A rekord beállításának tervezett időpontja szeptember 29., szombat, 12 óra 30 perc.

A szervezők állhatatos munkájának köszönhetően a Kárpát-medence különböző tájairól küldöttségek érkeznek az adott tájegységekre jellemző borral a „tarsolyukban". A velük együtt érkező néptáncegyüttesek egész napos műsorral kedveskednek az egyetemi csarnok köré elhelyezett színpadokon. A küldöttségek elhelyezik saját borukat egy míves 1200 literes kehelyben, miközben az adott tájegység népzenéje szól. A remélhetőleg sikeres Guinness-rekord beállítása után áldják meg a bort.

Reggel 9 órától több szabadtéri pódiumon fül- és szemtanúi lehetünk a Rába, Lajta, somorjai, kalotaszegi, mérai néptánccsoportoknak, melyek vígan megférnek Jamie Winchester és Hrutka Róbert zenekarával, Benkő Lászlóval és Szabó Andrással, de itt lesz velünk a Help és az FLM zenekar egy-egy frontembere is, nem beszélve az est fénypontjáról, a vajdasági Rúzsa Magdolnáról, aki záróakkordként élő koncertjével teszi fel a koronát a rendezvény magas színvonalára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztési program civileknek Pannonhalmán

Pannonhalma - ''Egyházi és egyházközeli civil szervezetek felkészítése a Nemzeti Fejlesztési Terv… Tovább olvasom