Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Határidőre kész minden létesítmény

Tart és még folytatódik a győri szennyvíztisztító próbaüzeme, termel a likócsi komposztálótelep.
Az utolsó fázisához ért a 3,7 milliárd forintba (nettó több mint 17 millió euró) kerülő győri szennyvíztisztító építése. Gyakorlatilag minden műszaki létesítmény kész az eredetileg vállalt április 20-i határidőre, következhet a terület szépítése, parkosítása. Zajlik és a várossal történt megállapodás szerint még folytatódik a próbaüzemelés a biztonság érdekében. Jó tapasztalat volt például az idei tél, amikor „megfáztak", részben elpusztultak a biológiai tisztító baktériumai. Ez egyébként mindenütt a tél velejárója, most a szakemberek még a próbaüzemelési időszak alatt megtudhatták, mi ilyenkor a teendő. Likócson működik a komposztáló, már láthatók az első, mezőgazdasági hasznosításra alkalmas humuszhalmok.

A tisztítómű maximális hatékonysága 98 százalék. Ez azt jelenti, hogy a szennyvízből csaknem ívásra alkalmas minőségű víz lesz, mire a csatornahálózatból a Mosoni-Dunába ér. Az eddigi tisztítottsági fok legfeljebb 50 százalékos volt, ezért óránként akár 2–3 ezer köbméter ipari és háztartási szennylé jutott a folyóba. A biofilteres (bűzgátlós) zárt komposztáló is a környezetvédelmet szolgálja, s a feldolgozott szennyvíziszap visszakerülhet a mezőgazdasági termelés körforgásába.
A nagy beruházás kivitelezője, a Délviép-Alterra konzorcium az elvégzett és a befejezéshez közeledő munkálatokról is közszemlére bocsátja a legfrissebb információkat. Az egyszer már nagy érdeklődést kiváltott „infocső" mától a megyeháza előtti téren várja az érdeklődőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áruház kétmilliárdból

Hivatalosan csütörtökön reggel nyolc órakor nyitja meg kapuit Magyarország első vidéki KIKA áruháza Győrött. Április 20-án reggel nyolc órakor indul be a jellegzetes forgóajtó, ám a szemfüles vásárlók már kedden és ma is válogathattak a kínálatból. A győri nyitást megelőzően a KIKA Magyarország ügyvezető igazgatója, Juhász Attila adott tájékoztatást a beruházásról. Tovább olvasom