Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Határidők hiteleseknek

Szakértők segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

– A pénzintézetek megpróbálhatják bizonyítani, megfelelő volt a kölcsönszerződések egyoldalú módosításnak módja. Első fokon többnyire elvesztették ezeket a pereket. Ez jó hír az adósoknak, mert emiatt számíthatnak nagyobb összeg visszatérítésére, az árfolyamrés okán kevesebbre.

Pénzügyi tanácsadás – Az elszámoltatási törvény szerint a hitelt felvettek teendője a kevesebb, de néhány tudnivalóra, határidőre érdemes figyelniük – hívta fel a figyelmet dr. Rácz Sándor. Fotó: B. A
Pénzügyi tanácsadás – Az elszámoltatási törvény szerint a hitelt felvettek teendője a kevesebb, de néhány tudnivalóra, határidőre érdemes figyelniük – hívta fel a figyelmet dr. Rácz Sándor. Fotó: B. A


Hiszen akiknél többször is egyoldalúan emelték a kamatot, azoknál ez nagyon megdobta a törlesztőrészletet, a hiteldíjat – kezdte tájékoztatását Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szóvivője. A régióban működő pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó iroda vezetője, dr. Rácz Sándor elmondta: akiknek megváltozott a lakcímük és pénzintézetüknek még nem jelentették be, érdemes ezt mielőbb írásban megtenniük.

Az elszámolást a pénzintézetektől kell várni és igazoltan kell átvenni (tértivevényes levél). Ha a bank az összes elszámolást kiküldte, erről közleményt kell nyilvánosságra hoznia internetes oldalán és tájékoztatást kell elhelyeznie fiókjaiban. Tehát az adósoknak érdemes ezeket a honlapukat figyelniük s ha nem kapták meg a várt levelet, akkor jelezzék, kérjék azt. Az átvételtől számítva harminc nap van a jogorvoslatra.
Ügyfélfogadás
Az ingyenes pénzügyi tanácsadást biztosító iroda Győrben az Arany János utca 28-32. szám alatt (III. emelet) hétfőn, szerdán és pénteken 9-től 13, kedden és csütörtökön 9-től 17 óráig tart nyitva (96/431-308, gyor@penzugyifogyaszto.hu).


Elszámolásra jogosultak azok a magánszemélyek, akik forint vagy deviza alapú kölcsönszerződést, pénzügyi lízingszerződést kötöttek. Tehát a gépjárműhitelesek is, nem csak a lakáscélú kölcsönt felvevők. Az elszámoltatási törvény csak a 2004. május 1. után kötött hitelszerződésekre vonatkozik. S akiknek 2009. július 26. előtt megszűnt a szerződésük – például mert visszafizették a kölcsönt – azok nem kapnak elszámolást, feltéve, hogy az elévülés nem szakadt meg, mert például követeléskezelőhöz került adósságuk. Ilyenkor tovább él az adósi jogviszony és a követeléskezelőtől írásban kell kérni az elszámolást, azt a jogosult nem kapja meg automatikusan.

A Magyar Nemzeti Bank rendeletben szabályozza az elszámolólevél tartalmát. Úgy kell levezetniük a pénzintézeteknek ügyfeleik hiteltörténetét, hogy semmis az árfolyamrés, az MNB aktuálisan érvényes középárfolyamával kell számolniuk devizahitelek esetén.

Az egyoldalú, menet közbeni kamat- és díjemeléssel sem számolhatnak, amit például forrásszerzési költségekkel, refinanszírozási nehézségekkel indokoltak. Szakértőink szerint nem lesz könnyű ellenőrizni az elszámolást, de a legfontosabb adatokat a saját dokumentumaiban lévőkkel mindenki összehasonlíthatja. Ingyenes jogorvoslatra lesz lehetőségük azoknak, akik nem értenek egyet az elszámolással, a pénzügyi békéltető testület eljárását kérhetik.


Végtörlesztők is kérhetik
Akiknek a hitelezője a kamatemelés miatt nem indított pert, január 15. és 29. között megkaphatják az elszámolást. Az idén lezáruló perekben érintettek február második felében.

Akik 2011-12 fordulóján kedvezményes árfolyamon végtörlesztettek, márciusban írásban kérhetnek elszámolást, visszajárhat nekik pénz. Jövő év végéig hozzájuthatnak ezekhez az összegekhez a hitelesek vagy élő szerződés esetén csökkenhet törlesztőrészletük, tartozásuk.

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi csoda - Máshol meghaltam volna

Orvosi csoda vagyok – mondja Mikulkova Katalin, s nem túloz. A huszonnégy éves lánynak… Tovább olvasom