Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Hatalmas sókupacok és kotrógépek - a Magyar Közút győri telephelyén jártunk - Videó!

Tavaly több baleset is történt a csúszós utak miatt. A közutak takarításáról, sózásáról kérdeztük az illetékeseket. A szakember szerint elegendő jármű áll rendelkezésre. Benéztünk a sótároló hangárba is.

A kisalfold.hu a Magyar Közút Nonprofit Zrt. győri üzemmérnökségén járt és betekintett a kulisszák mögé. Megnéztük a sószórásra és hókotrásra használt járműállományt és bekukkantottunk a sótároló hangárba is.

A szervezet győri telephelyét Csontos Miklós üzemmérnökség vezető és Sümegi Péter megyei igazgató mutatta be.

Fotók: Cseh Róbert
Látogatásunkkor nem sok dolga volt a hóekéknek a nasütésben. Fotók: Cseh Róbert

Látogatásunk napján az időjárás erős jóindulattal is csak novemberinek, esetlek kora márciusinak titulálható, de semmiképp sem januárinak. A szikrázó délelőtti napsütésben a hóekék most használatlanul állnak a mérnökség udvarán.

Még biztosan emlékszünk arra a november végi ominózus reggelre, amikor a lefagyott hidak, felüljárók miatt több baleset is történt Győrben. 

A sózás ellenére az út a kora reggeli órákra mégis lefagyott. Hasonló esetekben a felüljárókon és a hidakon a közlelekdőknek fokozott figyelemmel kell haladniuk.


"Eddig a szokásosnál enyhébb telünk volt, kevesebb esetben kellett megtisztítani az utakat" - tudtuk meg az illetékesektől. A kora tavaszi idő ellenére a télnek azonban még nincs vége.

A felhasználásra váró só tonnaszám, méteres kupacokban áll a hangárban. Ez jól látható videónk vágóképein is. Szükség esetén a sót érdesítő anyaggal, kaviccsal keverik be, hogy az útra szórva ezzel is növeljék az utak tapadását. "A készletünk kimerülése esetén utánpótlás is rendelkezésre áll" - mondta el Sümegi Péter.

Kérdésünkre, hogy elegendőnek bizonyulnak-e a városban és környékén bevethető járművek, a szakemberek elmondták: megfelelő a járműpark kapacitása. Rendkívüli helyzet esetén lehetőség van további járművek átcsoportosítására. Akár a szomszéd megyéből is átjönnek a kisegítők.

"A mostani időjárásra jellemző, hogy az utak túlnyomó része száraz, ám vannak olyan szakaszok, foltok ahol helyi lefagyás keletkezik" - mondta el Csontos Miklós."Kintfelejtett" táblákról is érdeklődtünk

Olvasónk többször is fordultak már hozzánk amiatt, hogy egyes útszakaszokon, látszólag indokolatlanul maradnak kint sebességkorlátozó táblák.

"Táblák kihelyezését nem csak a közútkelező, hanem a közművek karbantartói is kihelyezhetnek. A legtöbb "feleslegesnek vélt" tábla ugyanakkor okkal marad kint az utak mentén.

A látszólag hibátlan és elkészült útszakaszoknál is akadhatnak első látásra nem észlelhető és a közlekedőknek kevésbé szembetűnő hiányosságok. Például az aszfaltréteg elkészült, de az útpadka még nincs kiépítve."

Az illetékesek elmondták azt is, hogy a közútkezelő a jövőben több új jármű beszerzését tervezi. Megyénk 4 üzemmérnökségére 29 új gép kerülhet. A jelenleg használt masinák átlagéletkora tíz év felett van.

Látogatásunk során lencsevégre kaptuk a telephelyen állomásozó járműveket, illetve a temérdek sót, mely az időjárás függvényében, valószínűleg el fog fogyni tél végére. Nézze meg videónkat!

Videó: Cseh Róbert

Olvasóink írták

 • 6. Szerén 2012. január 24. 12:59
  „Kicsit túlzás lenne júniusban sózni, mert egy kiadós eső lemossa, de mindenképpen előbb kell, még mielőtt lefagy!
  Ha már fagy senki nem gondolhatja, hogy mindenhova időben odaérnek. Nincs annyi ember és gép, ami erre képes lenne. Nem is ezt várja senki! Ahogy az előttem hozzászólók is írják: MEGELŐZÉS!!!!!”
 • 5. westi 2012. január 24. 09:21
  „" és Ausztriában már júniusban elkezdik szórni a sót és novemberi fagy már nem éri őket meglepetésként. "
  A legszebb: " Ausztriában háromméteres hófalak között kocsikázunk, de az utak csont szárazak "”
 • 4. pappe 2012. január 24. 09:19
  „"Hatalmas sókupacok és kotrógépek" Jók lesznek jövőre...”
 • 3. @Gabben 2012. január 24. 08:21
  „vicces mondják fel vagyunk készülve és az első hónál vagy jégnél húúúú ez hirtelen jött és ennyi vége a közlekedésnek röhej a köbön.”
 • 2. bert102 2012. január 24. 07:01
  „MEGELŐZÉS! Mondom M E G E L Ő Z É S !”
 • 1. bandit650n1 2012. január 24. 06:05
  „Az ám!!!!Minden évben jön a terjedelmes cikk hogy felkészültünk a télre,utánna meg az első hónál v. jégnél meg káoszba borul Győr közlekedése(pl.az őszi útfagyások.)Tavasszal kellene hősködni hogy nemvolt probléma a télen......!! Bandit”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rohamtempóban épülnek az Audi új győri üzemei - nézze meg videón

A győri Audi új üzemei már egytől egyig fedettek, míg a csarnokokban az új gépsorok üzembe helyezése elkezdődött. A lakkozó üzem már tesztelik is a berendezéseket. Tovább olvasom