Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Hatalmas dugók - másfélszeres forgalom a Telekin

Győr - Háromnegyed év alatt másfélszeresére nőtt a győri Teleki utca forgalma csúcsidőben. Már készül a megoldás. A szakemberek szerint a belvárosi közlekedési rend átszabása ettől függetlenül eredményes volt.

Az elmúlt hetek próbaüzeme után kedden hivatalosan is átadták a győri közlekedéskorszerűsítési program újabb ütemét, amely 80 millió forintba került. Az ünnepségen Gasztonyi Péter, a generálkivitelező Vill-Korr Hungária Kft. projektvezetője ismertette a beruházás részleteit. Az Árpád út és a Teleki utca kereszteződésébe rendőrlámpák kerültek. A Szent István úton a Teleki utcánál a keleti oldalra helyezték át a zebrát. Ugyancsak a főúton a Budapest felől érkezőknek balra kanyarodó sávot alakítottak ki a Városház tér felé, A Városház tér nyugati szakasza kétirányú lett, csakúgy, mint a teljes Révai utca. A Jókai utca börtönnél lévő szakaszának irányát megfordították.

A szakember a fontos változások között említette a lámpák átprogramozását, amely szerinte felgyorsította a forgalmat. Országosan is egyedülálló megoldást alkalmaztak: egy periódus – a jelzőlámpa körülfordulási, azaz újra zöldre váltási ideje – alatt a csomópontokban bizonyos irányok a forgalmi igényeknek megfelelően akár többször is zöldet kaphatnak. „Napközben előfordul, hogy teljesen kiürül a Szent István út" – mondta Gasztonyi Péter.

Borkai Zsolt azt hangoztatta, hogy a győriek hamar megszokták az új közlekedési rendet. A polgármester továbbra is megoldandó problémaként említette a túlterhelt Teleki utcát, amelyen tavaly ősz óta másfélszeresére (!) nőtt a forgalom csúcsidőben. Úgy vélte, hogy a Szigetet Révfaluval összekötő új Mosoni-Duna-híd 2010-es megépítése javít a helyzeten.

Németh Zoltán alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője megjegyezte, hogy rövid távon segíthet, ha a Gárdonyi utca végig kétirányú lesz. A módosításra még idén sor kerül, így a Nádor aluljáró, valamint a Szent István úton Budapest felől érkezők ezen az útvonalon is elérhetik a Belváros keleti felét.

A két politikus arról is beszélt, hogy az önkormányzat az elmúlt két és fél évben nem egyszer állami út fejlesztését, átalakítását végezte el a győriek érdekében. Így történt most a Szent István út esetében is.

Olvasóink írták

 • 11. gerald 2009. június 04. 12:45
  „Kiállítja Meg Németh Zoltánt?
  Egy elrontott Szent István úti "fejlesztést" követően miért kell több száz gyermeket újbóli veszélyeknek kitenni.
  Miért kell újból pici iskolások környezetminőségét rontani. Hát azért mert Németh úr nem számolt a Teleki úttal.
  Miről szólt egyáltalán a Szent István úti "fejlesztés": hogy szegény városházi akárkik a Szent István útról balra fordulhassanak a városházi parkolóba.
  Lett minden napi karácsonyi dugó a gyalogosnak a túloldalra kell születnie helyzet, pirosban áthajtó a zebrán gyalogosokat veszélyeztető helyzetek nap mint nap. Milliókért teleszerelt visszaszámlálók nem működésé. Szétrombolt közlekedési koncepciók, kivagyiság dugók, Ilyeneket közlekedési szakemberek mondanak a cikkben nyilatkozó három úr egyik sem az.
  Nem is érthető Somogyi alpolgármester hallgatása ebben az ügyben?
  Somogyi úr Önnek mi erről a véleménye?”
 • 10. DeutchLink 2009. június 03. 10:26
  „Máshol arra törekednek, hogy a belvárosokból kiszorítsák/kivezessék a forgalmat, s a gyalo-gosoké legyen.
  Itt arra büszkék a város vezetői, hogy milyen sok autót tudnak a város szívén átvezetni. A zebránál megöregedő gyalogos pedig szívja a fékező és 10 másodperc múlva újra gáztadó autók légszennyezését. Kedves városvezető urak, megint egy brosúrával le vannak maradva.”
 • 9. kisem 2009. június 03. 10:11
  „Önámítás azt állítani, hogy jobb lett a helyzet, mint az átalakítások előtt. A torlódások indokaként felhozott másfélszeres forgalom sem stimmel, csak elfogadhatónak hangzik.
  Amivel segítettek az egyiken -Árpád úti forgalom-, ugyanazzal gátolják a másikat. Ehhez még jön a gyalogosok védelmére hozott szigorítás a Bajcsy-Zs. út -Teleki u. keresztezésében lévő körforgalomnál és máris fluktuáló, akadozó a forgalom, arról már nem is beszélve, hogy a befelé irányuló korábbi két forgalmi sávot egyre redukálták.
  Aztán meg a lámpaváltás. A Baross-hídnál már várakozhat a gyalogos másfél percet, az időszámláló meg köszöni szépen, jól pihen.
  Egyszóval, a hatásaiban végig gondolatlan, ötletszerű módosítások sorozata.”
 • 8. adalfold 2009. június 03. 09:04
  „(ui. nagyon nem vagyok egyik párt híve sem...)”
 • 7. adalfold 2009. június 03. 08:52
  „Rosszabb lett mint volt - mérnöki szemmel.
  És addig amíg nem lesz kizárva a Révfalui-híd a közforgalomból, ez csak durvul.
  Sziget-Révfalu híd ide-oda. Meg kellene tenni azokat a lépéseket a laikus városi irodának ,amit a tapasztaltabb MSZP-s városirányítás idején regnáló tapasztaltabb kollégák előirányoztak. Politikai fennhangok nélkül, akkor JELLEMZŐBB VOLT A SZAKMAI HOZZÁÉRTÉS, mint most. Azért vetik el a Balogh-korszak beli városfejlesztési terveket ,mert azok nem az övéik és kész. Nem vizsgálnak át semmit szakmai alapon.
  Hosszútávon - mindenki tudja aki némileg rendelkezik mérnöki érzékkel- a megoldás tehát a Teleki-Dunakapu tér- Révfalui híd kizárása és csak tömegközlekedési útvonallá tétele. Ekkor tehermentesül a belváros, s addigra már bőven lesz más ,minőságibb ,rövidebb átkelési lehetőség is. Ebbe a koncepcióba ,ami egyértelmű, nem illeszkedik a Dunakapu téri mélygarázs ötlete, és itt saját maguknak is ellent mondanak, ha valóban tehermentesíteni akarják a történelmi belvárost.Továbbmenve célszerű lenne a Pállfy u. redukálása is.”
 • 6. pet 2009. június 03. 07:24
  „Goldmund!

  Az igaz, hogy a rendszeren még finomítani kell, de ugye nem gondolod, hogy rosszabb lett, mint volt. A mostani másfélszeres forgalom nem jár akkora feltorlódásokkal, mint az új rendszer bevezetése elött a szimpla. Ekkora a tűréshatár, aki ezt nem bírja eddig is elkerülte a környéket.”
 • 5. Goldmund 2009. június 02. 23:11
  „Abban igazad van, hogy aki bent ragad, az szabályt szeg, de a forgalomszervezés csődje, hogy ilyen messzire visszatorlódik a sor.”
 • 4. latakacs 2009. június 02. 21:15
  „"A Teleki utca forgalma munkanap délután úgy visszatorlódik, hogy a Baross hídnál belelógnak a járművek a kereszteződésbe." Talán nem kéne belemenni a kereszteződésekbe senkinek, függetlenül attól, melyik irányból és hova megy, ha már látja, hogy nem fér át a zöldön! Pesten ezt egy rendőrrel megoldották pl. a Deák téren. Ha sárgul a lámpa, a rendőr nem engedi tovább az autóst. Nincs is dugó ott, ahol ilyet láttam! Az olcsóbb megoldás, hogy nem megyek bele a kereszeződésbe, ha látom, hogy nagy a dugó, és miattam bedugulhat a sor. Én megállok, a sok bunkó meg hadd nyomja a dudát!”
 • 3. hordópali 2009. június 02. 20:44
  „Igen!
  A gyalogos meg a zebra elől megy nyugdíjba, mielőtt átérne. De nem éri meg a nyugdíjat, mert tüdőrákban meghal a középszigeten a kipufogógáztól.
  Minden leürül, mindenki gyorsít, csak a gyalogos, meg a biciklis szív rendesen.”
 • 2. Goldmund 2009. június 02. 20:39
  „A Teleki utca forgalma munkanap délután úgy visszatorlódik, hogy a Baross hídnál belelógnak a járművek a kereszteződésbe.
  Amikor a Nádor aluljárót átadták, akkor lett egyirányú a Gárdonyi utca Szent István út és Árpád út közti szakasza. Már akkor lehetett látni, hogy ez így nem lesz jó, mert a Teleki utca után már csak az Árkádnál lehet balra (észak felé, belváros felé) menni. Persze ez akkor nem jutott a nagyokosok eszébe. Így a néhány éve megváltoztatott Gárdonyi utcát megint meg lehet variálni. Gratulálok!
  Kíváncsi vagyok a mostanában bevezetett nagy újítások közül melyiket fogják néhány év múlva ugyanígy visszacsinálni.”
 • 1. VargaMiklós 2009. június 02. 19:10
  „Üdv Minddenkinek.
  Imádok a belvárosban lakni, de sajnos, ha 5 percre is be kell hogy álljak a garázsba, mert csak ott van hely. A reggeli munkakezdéskor, ha sietek, akkor 07,05- kor elindulok és úgy közlekedek, ahogy a hétvégi forgalomban tenném. Az külvárosokból bejövő forgalom azomban megakaszt, ha 8 előtt indulok. A körforgalomra visszatérve! Király aki tudja alkalmazni.., De amikor a Baross hídról érkezek, beszarás. De a legnagyobb poén, ha a Baross híd felől jövök és időre (MÁV) megyek a lekanyarodó sávban ülünk kb 12 percet és futunk a vonatra, mert valaki ezt nagyon kitaláta.., Ha tehetem kis ívben elkerülöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszó- és pihenőpark épül a Bakony szívében

Bakonyszentlászló - Ennél szebb gyermeknapi ajándékot aligha kaphattak volna a Bakonyszentlászlón… Tovább olvasom