Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Hatalmas dömping a zárás előtt

Győr - A győri Munkácsy-kiállításon a zárás előtti napokban a tömeg megháromszorozódott áprilishoz képest.

S még Budapestről is. Az időszak ugyanis annyiból mindenképpen szerencsés volt, hogy beleestek az iskolai kirándulások. Így akiket valamelyik közeli múzeumba vitt volna az osztályfőnök, ők is a Munkácsyra mentek, hiába járta már meg a fővárost a gazdag gyűjtemény.

Perger Gyula, a megyei múzeum igazgatója a Kisalföldnek elmondta: várakozáson felüli érdeklődés kísérte a három-négy hónapos kiállítást; ez számára egyébként egy elvesztett fogadást is jelent, de ez legyen a legnagyobb baj.

Munkácsy-kiállítás: Jó tudni, hogy a vasárnapi záráskor is este hatig tart nyitva a ház. Fotó: Bertleff András
Munkácsy-kiállítás: Jó tudni, hogy a vasárnapi záráskor is este hatig tart nyitva a ház. Fotó: Bertleff András

Az igazgató ugyanis 24–25 ezer látogatót jósolt annak idején, míg a kiállítássorozat főszervezője 34 ezret. Úgy látszik, ő már jobban ismeri a „Munkácsy-látogatók" természetét, mivel tegnapig több mint 32.600-an látták a tárlatot. Az április ugyebár a mostaninál még lazább hónap volt az őrök, a szervezők szempontjából, akkor napi 200–250 vendéggel számolhattak. A május átlagosan 300–350 embert hozott naponta, míg a június, főleg a vége 600–800-at. Természetesen most van a dömping, s akik még be akarnak jutni, számítsanak arra, hogy várni kell a ruhatárnál, s ha ott sincs hely, akkor a Széchenyi téren várakozhatnak. Szerencsés egybeesés egyébként, hogy már ki lehet lépni a felújítás alatt lévő térre, ennyivel is könnyebb a várakozók dolga. Perger Gyula ehhez hozzátette: elvileg akár 200-an is elférhetnének a házban, viszont a járó-kelő tömegben a lépcsők bedugulnának, ezért 50–60 embernél egyszerre nem lehet több odafenn. Nem is beszélve a levegőről, mert bár 24 órán át üzemel a klíma, az emberek természetszerűen „behozzák" a kinti párát.

Perger Gyula múzeumigazgató  szerint várakozáson felüli érdeklődés kísérte a  kiállítást. Fotó: B. A.
Perger Gyula múzeumigazgató szerint várakozáson felüli érdeklődés kísérte a kiállítást. Fotó: B. A.

Jó tudni, hogy a vasárnapi záráskor is – mint eddig mindennap – hatig tart nyitva a ház, ebben egyedül a Múzeumok Éjszakája volt kivétel, amikor 1098-an látogattak el a Vastuskós házba. Utána, valamikor a hét elején szállítják el a festményeket, s tudomásunk szerint a megyei és a győri önkormányzat tájékoztatja a sajtót a három hónap tapasztalatairól. Az már valószínűnek tűnik, hogy a kiállítás rentábilis, mivel egy igen nagyvonalú, előzetes becslés szerint 25 ezer látogatóval térülhetnek meg a költségek. Ha nyereséges lesz a tárlat, akkor a többleten a megye és a város fele-fele arányban osztozhat, éppúgy, ahogyan támogatták a beruházást. Hiszen köztudott például, hogy az egész Vastuskós házat fel kellett újítani, a falakat, a világítást és még sok mást a Pákh-gyűjteményhez igazítottak a szervezők. Ezzel kapcsolatban a múzeumigazgató elmondta: bár kérdéses volt, hogy a visszakerülő, huszadik századi Patkó-gyűjteménynek megfelel-e a környezet, végül kiderült, hogy nem üti egymást a két stílus. ˝Mindössze arról van szó – fűzi hozzá –, hogy hozzászoktunk a hófehér, múzeumi falakhoz.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencmilliót nyertek digiiskolára

Abda - Digitális taneszközök, tananyagok beszerzésére csaknem kilencmillió forintos uniós támogatást… Tovább olvasom