Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Hat képviselő azért lobbizik, hogy ingyenes legyen a M1-es és M19-es győri szakasza

Január elején Borkai Zsolt, Győr polgármestere is úgy nyilatkozott: "az a cél, hogy ne kelljen fizetniük a győrieknek az elkerülő út használatáért".
Hat képivselő aláírásával a huszonnégy tagú közgyűlés negyede megvan

Mint arról portálunk beszámolt pénteken, az új útdíj győri hatásairól 15 napon belül biztosan össze kell hívni rendkívüli közgyűlést a kisalföldi megyeszékhelyen.

Neupor Zsolt (DK) ellenzéki képviselő indítványát hat győri önkormányzati képviselő írta alá - Fodor Roland, Takács Krisztián (Jobbik), Glázer Tímea (DK), Pollreisz Balázs, Juhász István (MSZP-Együtt) -, így a huszonnégy tagú közgyűlés negyede megvan, vagyis a témát napirendre kell tűzni az önkormányzati törvény értelmében.

A szintén baloldali Varga Márk (MSZP-Együtt) budapesti államvizsgája miatt hétfőn nem tudta aláírni a dokumentumot, de ennek nincs különösebb jelentősége.


Van-e visszaút az ingyenes győri autópálya-szakaszokhoz? Sok pénzt azért nem tennénk erre - fotó: Kisalföld-archívum
Van-e visszaút az ingyenes győri autópálya-szakaszokhoz? Sok pénzt azért nem tennénk erre - fotó: Kisalföld-archívum"Már most növekedett a városon keresztül hajtó forgalom, nehézkesebbé vált a Győrön belüli közlekedés"

"Mint ismert, január elsejétől a kisalföldi megyeszékhelyet érintő útszakaszok közül az M1 autópálya Győrt elkerülő (M19 autóút és 85. sz. főút közötti) szakasza (szelvényszám: 107-129) és az M19 autóút M1 autópálya és 1. sz. főút közötti szakasza (szelvényszám: 0-10) csak díjfizetés ellenében használható.

Az intézkedés hatására már most növekedett a városon keresztül hajtó forgalom, nehézkesebbé vált a Győrön belüli közlekedés.

Az elkerülő szakaszok díjkötelessé tétele jelentősen befolyásolja az Ipari Parkban dolgozó győri és környékbeli lakosok életét, mivel eddig az elkerülő út használatával közelítették meg munkahelyüket.

Az indítvánnyal azt szeretnénk elérni, hogy a Győrt érintő autópálya-szakaszokat ingyenesen vehessék igénybe a D1 kategóriába tartozó járművek" - mondta érdeklődésünkre Neupor Zsolt.

Borkai Zsolt: "az a cél, hogy ne kelljen fizetniük a győrieknek az elkerülő út használatáért"

A szóban forgó téma nem csupán attól pikáns, hogy a baloldali képviselők a jobbikosokkal szövetkeznek, de Borkai Zsolt január eleji nyilatkozata miatt is.

Győr polgármestere ugyanis úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy "elsősorban a ménfőcsanaki és a gyirmóti városrészen lakókat érinti hátrányosan az útdíj. Ezekből a hajdan még falvakként működő településekről viszonylag sokan járnak dolgozni az elkerülő szakaszon a Győri Ipari Parkba, s az Audihoz. Ők most már csak matricával tudnak közlekedni".

"Az a cél, hogy ne kelljen fizetniük a győrieknek az elkerülő út használatáért" - fogalmazott Borkai Zsolt.

Év közben újra felülvizsgálhatják az útdíjrendszert

Az év elején bevezetett új úthasználati rendeleten már most finomított a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve elhangzott az is, hogy a tapasztalatok tükrében év közben újra felülvizsgálják az útdíjrendszert.

Ide kattintva olvashatják el múltidéző írásunkat arról, hogyan lett ingyenes az M1-es győri szakasza 1996-ban.  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belépőt nyertek a Vaskakas Bábszínházba

A február 1-jén, 11 órakor kezdődő az Ilók és Mihók című előadásra nyerhettek belépőt. Tovább olvasom