Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Hat díjemelés az új évre

A távfűtés és a helyi tömegközlekedés drasztikus mértékben drágul januártól, a kormány gázár-támogatási rendszer átalakítása miatt.
A győriek pénztárcáját érintő napirendi pontok sorát tárgyalta tegnap a város közgyűlése. Ezek közül az egyik a helyi buszközlekedés január 1-jétől érvényes tarifáiról szólt. A képviselők elé három javaslat került: az első 6,2, a második 10 százalékos drágítással, míg a harmadik azzal kalkulált, hogy a tanuló- és nyugdíjasbérletek 50, a menetjegyek 17, más bérletek 10 százalékkal kerülnének többe, az áfaváltozás miatt szükséges 4 százalékos emelés mellett. Egyik sem fedezné a szolgáltatás költségeit, ezért a városnak az állami normatív támogatás lehívásához szükséges 141 millió forinton felül sorrendben 350 millió, 333 millió, illetve 247 millió forintot kellene fizetnie a Volánnak. A gazdasági bizottság és a Fidesz–KDNP frakcióból felszólaló Somogyi Tivadar is a harmadik variációt támogatta.

Somogyi Tivadar (Fidesz–KDNP) elmondta: először őt is megdöbbentette a helyibusztarifa-emelés tervezett mértéke, de az előterjesztés megadta a magyarázatot. Az áfa év közbeni növekedése nem érvényesült az árakban, ami a Kisalföld Volán számára gyakorlatilag árcsökkentést jelentett. Ráadásul az állam nem adott nagyobb támogatást a bérletek után, miközben jelentősen drágult a gázolaj is.

Többe kerül az utazás

Kun András (MSZP) azt hangoztatta: frakciójuk az áremelési javaslatoknál az ésszerűeket támogatja, mert nem kívánnak olyan ellenzéki bohóckodásba belemenni, ami veszélyezteti a város működését. Jelezte ugyanakkor, hogy a tanuló- és nyugdíjasbérletek másfélszeres árával nem értenek egyet. Eredics Gergely (MSZP) azt indítványozta, hogy ezekért 1200 forint helyett ne 1800, hanem 1330 forintot kelljen fizetni. Úgy vélte, ezzel elkerülhető lenne az eladott bérletszám drasztikus csökkenése. Ezt a javaslatot támogatta Bárány István (Pro Urbe) is, arra az esetre azonban egy 1500 forintos javaslatot is beterjesztett, ha Eredics Gergelyé nem kapná meg a többséget. Szabó József (MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kellene fontolni, milyen pluszköltségekkel jár, ha a magasabb tarifák miatt többen járnak autóval. Somogyi Tivadar emlékeztetett rá: az év elején a 300 forintos tanulóbérletár 1200 forintra nőtt.

A közgyűlés végül 20 igen szavazattal, 12 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett a harmadik variációt fogadta el. Január 1-jétől a havi tanuló- és nyugdíjasbérletért 1800, az egyvonalas bérletért 3410, az összvonalasért 4650 forintot kell fizetni. A félhavi egyvonalas bérlet 2250, az összvonalas 2960 forintba, a tanuló-szemeszterbérlet 8640 forintba kerül. Az elővételben váltott vonaljegy 200, a sofőrnél megvett 260, a családi jegy 530 forint lesz.

Távhő: családonként más és más

Ennél is nagyobb terhet jelent jövőre sokaknak a távhődíj kifizetése, miután a testület 33 igen vokssal, 2 tartózkodás mellett megszavazta a rendeletmódosítást. Ez a hődíj 119 százalékos emelését tartalmazza, ami – miután az alapdíj nem változik – 64 százalékos áremelésnek felel meg. Utóbbi szám csak azokra vonatkozik, akik nem lesznek jogosultak gázártámogatásra. Akik kapnak kompenzációt, azok 33,7, 21,9 vagy 9,5 százalékos drágulást, esetleg 2,4 százalékos költségcsökkenést tapasztalnak, attól függően, háztartásuk nettó jövedelme alapján melyik támogatási kategóriába kerülnek. (Erről részletesen tegnapi számunk 5. oldalán írtunk.)

Dézsi Csaba András, a Fidesz–KDNP frakcióvezető-helyettese azt hangsúlyozta: az 1,3 milliárd forintot, amit a kormány januártól nem ad oda a távhőszolgáltatást végző Győrhő Kft.-nek, a város nem tudja átvállalni, mert más területeken is elvonás sújtja. „A másik lehetőség az lenne, hogy csődbe visszük a céget. Nem tudunk jót tenni" – fogalmazott, hozzátéve: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, kormányának és hivatali apparátusának köszönhető az intézkedés. Kun András arról beszélt, hogy van gázártámogatás, csak átalakult. Elmondta: eddig a távhő esetén mindenki megkapta a kompenzációt, jövőre pedig rászorultsági alapon történik mindez. Abszurditásnak nevezte, hogy az állam két éve 400 millió forintot adott a Győrhőnek, most pedig már 1,3 milliárdot. Szerinte ezt a költségspirált nem bírja el az állam. Szabó József arra tett javaslatot, hogy a cég eredményéből áldozzon fel 300 milliót forintot úgy, hogy a díjemelést csak március 1-jétől vezetik be, mondván: nem lehet a piacról eltérített viszonyokat egyszerre rázúdítani a lakosságra. Ezt azonban nem fogadta el a testület. H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. ügyvezető igazgató is az MDF-es képviselő indítványa ellen érvelt. Példaként többek között azt hozta fel, hogy 600 millió forintot kell vezetéképít ésre költeniük, hogy biztosítsák az ellátás biztonságát. A szakember elmondta: a cég kintlévősége meghaladja a 200 millió forintot, de az összeg néhány hónapig akár 450 millióra is nőhet, ha a jogosultak nem kapják meg időben a támogatást. Borkai Zsolt polgármester a kormány felelősségét vetette fel amiatt, mert sokan még most sem kapták meg a kompenzációhoz szükséges igénylőlapot.

A legkisebb emelés az országban

Nem volt vita a kéményseprő-ipari díjak 6 százalékos, és a hulladékszállítási díjak 8 százalékos emeléséről. Utóbbi közszolgáltatásnál változás, hogy a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. február 1-jétől április 30-ig és szeptember 1-jétől november 30-ig kéthetente, május 1-jétől augusztus 31-ig pedig havonta, járatszerűen gyűjti össze a kerti hulladékot. Ezért minden megkezdett köbméter után alkalmanként 500 forintot kell fizetni.

A testület jóváhagyta az ivóvízdíj 4, a csatornadíj 7 százalékos növelését, amiről a Pannon-Víz zrt. közgyűlése már szerdán döntött (erről részletesen tegnapi számunk 3. oldalán írtunk). Sipőcz Ernő, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta: ez a legkisebb emelés az országban. Emiatt spórolásra kényszerül a cég, egyebek mellett áttekintik az adminisztratív dolgozói létszámot, a premizálási rendszert, a kiküldetéseket, a magáncélú gépkocsihasználatot, és megpróbálják behajtani 400 milliós kintlévőségüket. A legnagyobb adósok között a győri fürdőt üzemeltető Rába Quelle Kft.-t és a kapuvári húsüzemet nevezte meg. Szabó József megjegyezte: a „felülvizsgálatot" a versenyszféra minden szereplője évről évre megteszi, és aligha remélhet érte 4 százalékos emelést is. Eredics Imre (MSZP) úgy vélte: jövőre ennél nagyobb emelésre van szükség, mert különben működési zavarok lesznek a cégnél.
(A közgyűlés további döntéseiről holnap számolunk be.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális kamerák a tűzoltóságnak

Digitális kamerák segítségével követhetik tegnaptól a győri tűzoltók az épületekben, pincékben, zárt… Tovább olvasom