Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Használt termékekre nincs garancia

Győr-Moson-Sopron - Az interneten piacra dobott használt holmira is garanciát kell vállalni? – kérdezte olvasónk. A fogyasztóvédő viszont arra figyelmeztet: nemcsak a boltban nem szabad összekeverni a jótállást a szavatossággal.

˝Az internetes kereskedelem kapcsán már megtanultuk azt a fogyasztóvédelmi szabályt, hogy nyolc napon belül meggondolhatjuk magunkat és elállhatunk a vásárlástól. Az viszont nem ennyire közismert, hogy az internetes kereskedelemben megjelenő termékekre az unióban kötelező mértékű alapgarancia vonatkozik, hacsak az eladó az oldalon másként nem jelöli azt meg. Ez állítólag azt is jelenti, hogy ha valaki például egy használt cikkét valamelyik portálon meghirdeti és ezt a garanciára vonatkozó, azt nem vállaló tényt elmulasztja feltüntetni – magyarul egyszerűen csak simán meghirdeti –, akkor rá is vonatkozik a garanciális felelősség, ami egy már amúgy is használt cikk esetén kellemetlen helyzetet okozhat az eladónak. Ez csak egy legenda, vagy van valami igazság is benne?˝ – kérdezte levelében olvasónk.

– Nyolc munkanapon belül állhat el a vevő ilyen esetekben a vásárlástól. A levél másik része viszont városi legendának számíthat, a köztudatba tán még nem beivódott tévhit, ám épp a leggyakoribb fogyasztóvédelmi kérdéssel, a jótállás és a szavatosság fogalmának keverésével függ össze. Ez pedig azt jelzi, hogy a fogyasztói tudatosság tekintetében nincs nagy különbség a netes és a bolti kereskedelem között – szögezte le válaszában Horváth László, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke.

Magyarázata szerint a használt termékekre sem az Európai Unióban, sem hazánkban nincs kötelező jótállás, hanem csak szavatosság. Ez azt jelenti, hogy a használt terméknek is a teljesítéskor hibátlannak, azaz természetesen a korának megfelelő állapotban kell lennie. Meghibásodás esetén a vásárlónak kell bizonyítania, hogy a termék már a megvásárláskor hibás volt.

A használt holmik kattintásos válogatásának nagy előnye a gazdag kínálat, a kényelmes, időkímélő vásárlási mód. Erről Németh István beszélt, aki régiségkereskedőként azért pártolja, mert a környezetvédelmet szolgálja: így nem szemétre kerül a megunt ruha, tárgy. Sokszor olcsóbban vehetünk így olyasmit, amit szükséges. Ám a jó ár miatt jól körbe kell nézni és jobbára a netes tapasztalat saját csalódások révén szerezhető meg, ezért érdemes kicsiben kezdeni.

(A fogyasztóvédelmi tanácsadásban portálunk partnere az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megyei egyesülete. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik ˝A Kisalföld a vásárlókért˝ akció keretében.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meteorraj látható szerda éjjeltől

Győr-Moson-Sopron - A Perseidák meteorraj vonulását észlelhetik a csillagos égbolt kedvelői a… Tovább olvasom