Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Hasonló mértékű csatornagond nincs

A január 7-i bácsai csatornatörés még nem zárult le, a javítást az időjárás miatt nem fejeződhetett be.
Egy bácsai utca és ott több ház is elúszott, amikor január 7-én a Karinthy Frigyes és az István király utca kereszteződésében eltörött a szennyvízcsatorna (Szennyvízben egy bácsai utca – Kisalföld, január 9., 5. oldal, Csőbe húzták a csatornázót – január 10., 1., 5. oldal, Negyedszer úsztak el Bácsán – Kisalföld január 12., 1., 5. oldal). Napokig tartott a vízszivárgás megszüntetése, s már akkor jelezte az üzemeltető Pannon-Víz rt.: a környék csőhálózatát átvizsgálja, hogy kiderüljön: elszigetelt problémáról van szó, vagy az egész hálózatot érinti, s akkor máskor és máshol is előfordulhat hasonló eset. A Pannon-Víz illetékesét két hónappal az eset után ismét megkerestük.

A korróziót kén-hidrogén okozta

„ A korábban elhangzottaknak megfelelően elvégeztük az állapotfelmérést Bácsa csatornahálózatán – kezdte nyilatkozatát Nyíri Lajos üzemmérnökség-vezető, a Pannon-Víz rt. főmérnökhelyettese. – Megállapítottuk, hogy a Karinthy és Örvény utcákhoz hasonló mértékű betonkorrózió nincs más területeken. Az említett két utcában a problémát a csatlakozó szennyvíz-nyomóvezetéken érkező és ott sokáig pangó szennyvízből kiváló kén-hidrogén okozta. Ehhez tudni kell: a Karinthy és az István király utcák kereszteződésében (a bontás helyén) található betonaknába csatlakozik be a Kisbajcs, Nagybajcs, Szőgye, Vének települések szennyvizeit szállító nyomóvezeték. A nyomóvezetéken érkező szennyvízből kiváló kén-hidrogén korrodálta a betoncsatorna cement kötőanyagát, amelytől az tönkrement és szó szerint összeroppant."

A csövek elmozdulhatnak

Bácsán több utca szennyvízcsatornája jelentős mélységben (3–3,5 esetenként 4 méteren) található, amelynek oka a megfelelő esés biztosítása volt – folytatta a főmérnökhelyettes. A talajvízszint jelentős és gyakori változása a Bácsára jellemző homokos talajban lehetőséget teremt a csatornavezetékek elmozdulására (ez szennyvízkiáramlásal jár, kvázi csőtöréssel), melyet feltárással kell javítani. Ilyen történt a Pénzverem utcai átemelő közelében is 2005-ben. Ki kell mondani: hasonló jellegű meghibásodásokkal sajnos a jövőben is számolni kell.

Még nem végeztek az úttal

Ma már csupán érdekesség, hogy a Karinthy Frigyes és Örvény utcai csatorna felújítására a Pannon-Víz rt. már tavaly szerződést kötött egy vállalkozóval. A téli hideg miatt azonban a felújítási munkát fel kellett függeszteni, a béleléses technológia 10 fok alatt ugyanis nem alkalmazható. S persze ekkor történt a csatornaleszakadás a Karinthy Frigyes utca és István király utca kereszteződésében...
A vízszivárgás megszüntetése után az útburkolat-helyreállítás következett volna, de ismét csak az időjárás szólt közbe: a Strabag emiatt nem tudta elvégezni az aszfaltozást. Az eredeti elképzelések szerint március 10-ig (tehát épp a mai nappal) kellett volna befejezni az útmunkát, a csatornabélelést pedig március 30-ig.

Inkább megvárják a jó időt

Ezt is a főmérnökhelyettestől tudtuk meg, aki végül még hozzátette: az időjárási viszonyok kedvezőbbre fordulásával mind a csatornabélelést, mind pedig az aszfaltozást folytatják.
Bárány István önkormányzati képviselő – bár örülne a minél hamarabbi lezárásnak – nem sürgeti mindenáron az aszfaltozást. „Győr más részeiben már láttuk, mi történik akkor, ha csak a határidő betartása miatt aszfaltozni kezdenek mínusz fokokban is... Inkább kivárjuk a jó időt, de legyen biztos és tartós az útburkolat-javítás. Így is remélem, hogy néhány héten belül már valóban csak múlt időben beszélhetünk a csőtörésről."
Végül még egy adalék: a bácsai csatornafelújítás teljes hossza 475 folyóméter, 225 folyóméter már elkészült.

Rendezte a biztosító

A csőtörésnek több károsultja is volt, elsősorban a Karinthy utcában lakó Füstös Jánosékat érintette, akiknek kertje többször is elúszott. A Kisalföld utánanézett, hogy mi lett velük. Kárukat rendezte-e a biztosító? A válasz: igen, a helyreállítás után kifizették őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Se hó, se pálya Győr környékén

Idén sem tudtak síelni Győr környékén a sportbarátok. Hol a hó, hol a pénz hiányzik a… Tovább olvasom