Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hárslevelű-rekorder

A 62 esztendős Józsa Vince már nyugdíjas, aktív éveiben Győrben kereste a kenyerét, műszaki ellenőr volt.
A szőlészettel és borászattal mellékesen foglalkozott, most nyugdíjasként már több ideje van és lesz rá. Egy hektár a szőlőterülete, és volt esztendő, hogy száz hektoliter bora is készült. Mostanában évente megvolt már a negyven-ötven hektó is.
Húsz éve szőlészkedik Józsa Vince, sokféle szőlő leve kerül a pincébe. Van olaszrizlingje, zweigelt és kékfrankos szőlője, hárslevelű, az a fajta ez utóbbi, amelyiket Tokaj vidékén hagynak aszúsodni, s amelyből aztán a világhírű bor készülhet.

A kajárpéci szőlőtermelőnek más években is akadtak húsz centiméteres hárslevelűfürtjei, most azonban egy rekorder, 43 centiméteres fürtöt talált az egyik tőkén. Csodájára járnak a környékén, még hasonlót sem láttak. A gazda azt mondja, ha beérnek a fürtök, két, két és fél kilót is nyomhatnak majd.

Az idei szüret Kajárpécen éppúgy, mint a Sokorói-dombság más helyein, a szakemberek szerint legalább két hetet késik. Volt esztendő, hogy a korai szőlőfajták szüretelése már augusztus végén megkezdődött – két éve például. Tavaly a szokásosnak mondható időben volt a szüret, ahhoz képest késik majd most vagy tizenöt napot. Az augusztusi sok eső hatására a fürtökön megkezdődött az övrohadás, ami a mostani meleg napok hatására szerencsére megállt. Ezért bíznak a termelők, hogy még megmenthetik a termést, noha a szőlőnek is sokat kell kint aludnia.
A gazda szinte éjjel-nappal őrzi, vigyázza a rekorder fürtöket, hogy maga szüretelhesse le azokat és ne a seregélyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz rosszlány kinn maradt Győrben

Több bejelentés érkezett az elmúlt időszakban a Kisalföld ügyeleteséhez azzal kapcsolatban, hogy hol az Eötvös parknál, hol a Nép utcában láttak magukat feltűnően kínáló hölgyeket. Holló Sándor győri rendőrkapitány szerint azonban nem emelkedett az utcai prostituáltak száma. Tíz lány továbbra is ott folytatja illegális tevékenységét, ahol ennek több évtizedes hagyománya van Győrött. Tovább olvasom