Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Háromtagúra bővült a körjegyzőség

Abda–Börcs–Ikrény - Abda és Börcs már csaknem két évtizede jól működő közös körjegyzőségéhez idén Ikrény is csatlakozott. A lakosok ezután is helyben intézhetik ügyeiket, de a települések pénzt spórolhatnak a változtatással.
Abda és a vele szomszédos falu, Börcs közösen működtetett körjegyzőségének története az elmúlt tizennyolc évre nyúlik vissza és mindkét fél számára bevált. A két település együttműködése egyébként is sokrétű, közoktatási és egészségügyi feladatokat is társulásban látnak el. Az Ikrénnyel kibővült körjegyzőség létrehozását az így szerzett tapasztalatokra alapozhatták. Minderről lapunknak dr. Weller Tamás körjegyző beszélt és azt is elmondta, hogy az egyesülés előzménye az önkormányzatok nehéz anyagi helyzete, takarékosságra törekvése, valamint hogy Ikrény óvodája nemrégiben tagintézménye lett az abdainak.

Január elsejétől hivatalosan háromtagúra bővült a közös körjegyzőség, azóta néhány ügyet már nem Ikrényben dolgoznak fel a közigazgatási szakemberek. Az ügyfeleknek azonban ez nem jelent változást, ebből nem is tapasztalhattak semmit. Az ikrényiek, ahogy eddig is, saját falujuk polgármesteri hivatalában intézhetik ügyeiket. A körjegyző ügyfélfogadási rendje persze némileg módosult, össze kellett hangolni az új feladattal. Hétfőn Ikrényben, kedden Börcsön, a többi napon Abdán tartózkodik dr. Weller Tamás. Tehát ő, illetve az ügyintézők utaznak, nem a lakosoknak kell.

– Több feladatot ad három település, mint kettő, de nőtt is a köztisztviselők létszáma, most tizenheten vagyunk. Eddig úgy érzem, zökkenőmentes a kibővült körjegyzőség működtetése – mondta el a körjegyző és hozzátette: egyes esetekben még könnyíti is a munkaszervezést az összefogás. Ha netán a köztisztviselőnek adóvégrehajtás miatt kell felkeresnie egy-egy lakost, akkor ezután megoldható, hogy ne a falubelijéhez kelljen ilyen ügyben kimennie.

Nagy előnye a hármas körjegyzőségnek a pénzspórolás. Például a törvényeket, rendeleteket tartalmazó közlönyöket – amelyek a köztisztviselők munkájához elengedhetetlenek – nem kell mindegyik falunak külön előfizetnie, ahogy az ügyviteli szoftvereket sem kell külön megvennie. Az adminisztráció egységesítése szintén korszerűsítést, az ügyintézés és a költségvetés könnyítését is jelenti. Ma már az információs elektronikai lehetőségek megoldhatóvá teszik, hogy a körjegyző bármelyik falu hivatalában tartózkodik, rácsatlakozhat a közös rendszerre.

Később lapunk visszatér a témára: amikor már tapasztalatokkal rendelkeznek, a lakosokat és a faluvezetőket is megkérdezzük, hogy vált be a hármas körjegyzőség.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2009. február 08. 08:45
    „A minap értesültem róla, hogy már gyártják azokat a mikró-csipeket amelyeket be építenek az emberekbe. A mérete mint egy rizs-szem. Ezzel megjelölik az embereket és tartják nyilván. Lassan már az ilyen fúziók is elévülnek, amire egy ilyen ország lépéseket próbál tattani a korral.
    No és ,ha valaki elfelejtkezne a kötelezettségéről csak e "clikk" a klaviatúrán és kap a páciens olyat,hogy megemlegeti agg korában is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nádorvárostól Vízivárosig: ingatlanmustra a Rába partján

Győr - A megyeszékhelyen eddig elsősorban az új lakások piaca mozgott, s most is inkább ezek iránt… Tovább olvasom