Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

`Háromszor annyi pénz jut egy börtönágyra, mint kórházira´

2,2 milliárd forint bevételkiesést kell lenyelnie a Petz-kórháznak a korábbi finanszírozáshoz képest idén és 2010-ben.


Mint arról a kisalfold.hu is beszámolt: a kórházak a finanszírozási rendszer változása miatt a korábbinál is nehéz helyzetbe kerültek – köztük a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház különösen nagy bajba jutott –, s ez ellen még szeptember végén zöld zászlóval tiltakozott a legtöbb egészségügyi intézmény.
You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

Videó: Cseh Róbert.


Győrben dr. Varga Gábor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház igazgatója akkor személyesen tűzte ki a zöld zászlót az intézmény falára.

Nos, a "zöldhullámos" akciónak annyi haszna lett, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter 4,5 milliárd forint többletfinanszírozást folyósít az egészségügyi intézményeknek idén, melyből 88,5 millió forint jut Győrbe a megyei kórházba. (Utóbbi szám az egészségügyi miniszter Dr. Szakács Imrének, a Megyei Közgyűlés elnökének írt válaszlevelében olvasható.)


Csak úgy röpködtek a milliók. Fotó: Cseh Róbert.
Csak úgy röpködtek a milliók. Fotó: Cseh Róbert.


"Számháború folyik, de a számok nem nekünk kedveznek"

A 88,5 millió forint azonban a kórház igazgatója, dr. Varga Gábor szerint valójában szinte semmit nem javít a jelenlegi helyzeten, merthogy csepp a tengerben.

"Számháború folyik, de a számok nem nekünk kedveznek" – mondta a Petz orvos-közgazdász igazgatója.

"Éves szinten 872 millió bevételkieséssel kell számolnunk, de beszédesek a hónapra lebontott mutatók is. Most novemberben 641 millió forintot kapunk az OEP-től, miközben a várható költségek 1020 millió forintra rúgnak majd.

Ez közel 400 millió forintos mínusz, amit fogalmam sincs, hogyan tudunk rendezni. Szintén tény, hogy az államtól kapott költségtérítésünk közel 80 százaléka jelenleg bérköltségekre megy úgy, hogy az utóbbi négy évben 30 százalékkal csökkentettük a munkatársak létszámát" – magyarázta az igazgató.


Dr. Varga Gábor. Fotó: Cseh Róbert.
Dr. Varga Gábor. Fotó: Cseh Róbert.


"Nem szeretnék perverz példát állítani, de"

Dr. Varga Gábor hozzátette: 2010-ben sem várható semmi jó, számításaik szerint 12 százalékkal lesz alulfinanszírozva az intézmény.

"A korábbi költségtérítéshez képest 2009-ben és 2010-ben valószínűleg 2,2 milliárd forinttal kevesebb pénz jut majd a Petz-kórházra.

Nem szeretnék perverz példát állítani, de jelenleg egy börtönben az egy ágyra jutó pénz háromszorosa, mint ami egy kórházi ágy után jár. Megkockáztatom: ennyi pénzből egy motelszobát is nehezen lehetne feltartani, nemhogy gyógyítást végezni" – összegzett dr. Varga Gábor.Szavazzon!"Próbáljon tanácsot adni, hátha okosabb nálunk"

"Nem tudom, mi lehet a megoldás erre a helyzetre. Ezért vártuk a közgyűlésre az egészségügyi miniszter urat, hogy próbáljon tanácsot adni, hátha okosabb nálunk" – vélekedett Dr. Szakács Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke

Hozzátette: mint fenntartók ők abban tudnak segíteni, hogyha beázik a tető, vagy betörik egy ablak, akkor megoldódjanak ezek a problémák, de a gyógyítás tetemes kiadásaiba nem tudnak érdemben beszállni.Csehországban ötször többet keresnek az orvosok, mint Magyarországon

Dr. Varga Gábor szerint egyre nagyobb gondot okoz a humánerőforrás-biztosítása is. Példának azt említette, hogy Csehországban ötször, míg Lengyelországban nyolcszor többet keresnek az orvosok, mint itthon. 


 

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Joshu 2009. december 17. 13:30
  „Ha elmész rendelésre és nem viszed magaddal a borítékot akkor várhatsz a sorodra és még úgy is bánnak veled mint a kutyával.Azt hiszem elértük azt a helyzetet hogy ha van pénzed meggyógyulsz ha nincs akkor meghalsz.Tisztelet és kivétel 1-2 orvosnak.”
 • 33. kriszta22 2009. november 19. 21:18
  „Nem semmi!”
 • 32. pmc 2009. november 19. 21:17
  „olcsóbban meg lehetne csinálni:
  http://xyyx.eu/a21h”
 • 31. jörg 2009. november 18. 22:54
  „Olvassuk talán ÚJRA József Attila: Hazám című versét...

  Az ám, hazám!....”
 • 30. mauz 2009. november 18. 21:26
  „Az a különbség, hogy a börtönbe nem vihetnek be a látogatók korlátozás nélkül kaját meg egyéb cuccokat (WC-papír, gyógyszer stb.).

  Tőlem havonta kb. 30 ezer Ft-ot vonnak le TB egészségbiztosítási hozzájárulás címén.

  Most mégis egy magánrendelésre fogok menni 30 ezer Ft-ért, mert a kórházi várólista 8 hét, a magán meg 1 hét. Ugyanaz a doki fog vizsgálni, aki amúgy a kórházban is rendel.

  Nagyon sok százmilliárdba kerülne csak az, hogy a kórházi 8 hetes várólistát letornázzuk mondjuk csak 6 hétre. Hát egy dolog biztos, ennek az orvosnak nem (de a többinek sem) érdeke, hogy a kórházi várólista is elfogadható mértékűre csökkenjen. A doki a fizetőképes keresletet szépen átirányítja a magánrendelésre. Ez a hálapénz intézményesített formája, és erről mégsem beszél senki. Itt sajnos házon belül (egészségügy) vannak a problémák, ezt kellene előbb elrendezni...

  Engem az egészségügy így kétszer fej meg.

  Vagy várjak 8 hétig?

  Ui.: És még örülök, hogy egyáltalán magánrendelésen el tudok érni egy normális dokit. A többség már nyugaton rendel, tízszeres bérért, a resztli meg a magyar kórházakban (tisztelet a ritka kivételnek, mert bizony ilyen is van).”
 • 29. mikvannak 2009. november 18. 20:32
  „Még valami!!! Lehet hogy sokan örülni fognak majd a börtön finanszirozási normának! Persze lehet hogy nem is véletlen a dolog ,gondolnak a jövőre hátha ,lehet ,talán,egyszer stb.... valakik lakosztálya lesz.”
 • 28. mikvannak 2009. november 18. 20:32
  „Még valami!!! Lehet hogy sokan örülni fognak majd a börtön finanszirozási normának! Persze lehet hogy nem is véletlen a dolog ,gondolnak a jövőre hátha ,lehet ,talán,egyszer stb.... valakik lakosztálya lesz.”
 • 27. mikvannak 2009. november 18. 20:26
  „Tessék mondani Szakács úr még mindig a luxus szárnyat akarja felépíteni vagy most már esetleg a KÓRHÁZ valós dolgaival tetszenek foglalkozni?Biztos hogy változás kell, nem olyan mint eddig mert a helyzet mindenféle szempontból csak rosszabb lett.Én apró fibromámat /bőrlebeny/ 3 hónap múlva műtik, amit valamikor a bőrgyógyász csipett le szakrendelésen ez most műtétnek számít persze naponta csak 6-ot végezhetnek és ez a kisfa..ság is annak számít.”
 • 26. Truder 2009. november 18. 19:41
  „A társadalom szégyene!Felháborító!”
 • 25. t-a-ibi 2009. november 18. 19:28
  „Ezek a gazélőlények, előre gondoskodnak megfelelő ellátásról.

  A kórház és Szakács? - olyan az intézmény amilyen a képviselő tevékenysége!
  A kórház haldoklik a hiányt regisztrálják , a képviselő, megyei elnők, stb.... a pénzét számolja, amit azért kapott!
  Rosszabbak mint a komcsik, pedig azokat nehéz alulmúlni.”
 • 24. manci15 2009. november 18. 18:31
  „Azért megnyugodtam...Ha majd a dögfáradt egészségügyi dolgozó műhiba miatt dutyiba kerül, kurva jó körümények között fogja kipihenni a fáradalmakat....”
 • 23. kukszi76 2009. november 18. 18:18
  „Nagyon érdekli a képviselő urat a probléma háttal a kivetítőnek! Nevetséges!”
 • 22. MTT 2009. november 18. 18:06
  „Isten hozott bennünket ma, 2009 végén Magyarországon...Van még kérdés? Szánalom az egész. Ezért fizetjük a hozzájárulásokat abból a csóró munkabérből, amit vagy kifizetnek, vagy nem.”
 • 21. Accra 2009. november 18. 17:44
  „Somogyi is nem kevés pénzt visz el a kasszából, amikor kinevezték, jó sok pénzért lett felújítva az irodája:( Közben a terhesgondozóban is kapja a lét, nem beszélve alpolgármesterségéről, képviselőségéről. Mikor lesz már vége az ilyen álláshalmozásoknak??”
 • 20. SchmeidlPéter 2009. november 18. 11:56
  „Börtönügyben ajánlom a következő cikket <moderálva>”
 • 19. Túrabakancs 2009. november 18. 10:35
  „A szándékoságot kell észrevenni ezen ügyekben, és nem a nem hozzáértést! A sajbábonyi "békéltető" tárgyaláson /gyűlésen/ az egyik roma vezető megmondta a tutit, miszerint azok okozzák az országnak
  ezeket a gyalázatos történéseket, akik nem esznek disznóhúst. Remélem mindenki sejti kikre is gondolt,
  ugyanis pontosan erről van szó. Azért vicces lesz majd a cigány vezetőt rasszistázással vádolni, de
  gondolom az országos média erről majd nem fog nagyon beszámolni. Szóval az egészségügy ilyen helyzetbe hozásával és a többi nemzetellenes tettekkel nem véletlenü próbálkoznak ezek az emberkék.”
 • 18. Baradlay 2009. november 17. 23:58
  „Vigyazni kell a szavazo" kisebbsegre"! Idiota orszag vagyunk az biztos!”
 • 17. henni 2009. november 17. 22:26
  „Vajon az ország egyik legnagyobb kórháza miért csak 88 millát kap?
  Mennyit kap a többi hasonló intézmény?
  Ez már magában gyanus.
  1000 ember el.......de szép lassan Fidesz ejtőernyösök ellepik a kórházat különféle jogcímen, a legjobb a tanácsadó a szakreferens, stb. ....persze mindenki tudja hogy az információ gyűjtés a feladatuk.
  Lehet hogy egy komoly kiszervezés előkészítése folyik.
  A lelkiismeretes orvosoknak, ápolóknak és egyéb dolgozóknak köszönhető hogy még működik a rendszer és nem a VEZETŐKNEK.
  Igaz lassan többen lesznek mint a dolgozók.......lehet lassan nekik is DOLGOZNI kell?????????
  Véreztessük ki, küldjük el a "Hangadókat" azokat akik beleláttak a kártyákba és szabadon lehet garázdálkodni.
  Persze beteg kell mert az az intézet tartozéka.
  Most hallottam hogy már az udvari munkásokat is elküldték......káosz már van most jöhet a kosz.”
 • 16. Goldmund 2009. november 17. 22:01
  „A börtönlakókra költött pénzbe bele kell számolni, hogy különösen a veszélyes bűnözők őrzése és a sokféle biztonsági intézkedés, ami nélkülözhetetlen egy börtönben, alaposan megdrágítja a tartásukat. Ezen pedig nem lehet spórolni.”
 • 15. Imcsi 2009. november 17. 20:46
  „7. AranyKözépút! Megmondtad a tutit! Egyetértek!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romló egészségkép

Tét és környéke - Dr. Pék József kistérségi tiszti főorvos tartott előadást a téti kistérség… Tovább olvasom