Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Háromszázmillió bérlakásokból az önkormányzatnak

Csaknem 300 millió forint bevétele származott a győri önkormányzatnak bérlakások eladásából 2009 eleje óta.

A folyamat lassú: sok leendő vevő kivár a válság miatt, a bankok és a kormány pedig jelentősen szigorították a hitelnyújtási feltételeket.

A győri közgyűlés 2007 végén fogadta el az önkormányzati bérlakások értékesítéséről szóló rendeletét. Eszerint a város a határozatlan idejű önkormányzati bérlakások egy részét megvásárolhatóvá tette a bérlőknek. A felajánlott vételár az otthon felbecsült értékének 70 százaléka, amibe a megelőző években elvégzett, igazolt értéknövelő beruházásokat beszámítják. Van tiltólista is, így például a nyugdíjasotthonházakban, a garzonházakban, a fiatalok otthonházaiban, a bontásra kijelölt épületekben, az ingatlanfejlesztésre kijelölt területeken lévő lakásokat nem adják el. Ugyancsak nem adnak túl az intézményi szolgálati lakásokon, valamint azokon, amelyeket tizenöt évnél nem régebben építettek vagy újítottak fel. (Tavaly ősszel csaknem négyszáz belvárosi lakást levettek a tiltólistáról.)˝A pénzt a város szociális bérlakások vásárlására és bérlakás-felújításra kívánja költeni˝ - mondta Somogyi Tivadar alpolgármester.

Somogyi Tivadar alpolgármester portálunknak kedden elmondta: a lehetőségről még 2008-ban levélben tájékoztatták mind a kétezer érintettet, közülük ezren mutattak érdeklődést. A város tavaly és idén 266 bérlakást becsültetett fel saját költségén független ingatlanbecslőkkel. Ennek eredményeként eddig 249 eladási ajánlatot küldtek ki az ügyfeleknek 1 milliárd 449 millió forint értékben, azaz egy bérlakás átlagos vételára 5,8 millió forint. A megkötött szerződések száma 54. A városháza kasszájába az elmúlt évben 259 millió, idén március végéig további 24 millió forint folyt be. A pénzt szociális bérlakások vásárlására és bérlakás-felújításra kívánják költeni.

A politikus nem titkolta: a rendelet elfogadásakor arra számítottak, hogy gyorsabban kelnek el a bérlakások. Akkor azonban még nem sejthették, hogy 2008 őszén gazdasági válság tör ki. Ennek következtében a bankok – saját megfontolásból, idén márciustól pedig kormányrendelet alapján – jelentősen szigorították hitelnyújtási feltételeiket. Somogyi Tivadar szerint azóta a munkanélküliség is nőtt a városban, így sok ember elbizonytalanodott, hogy bele merjen-e vágni ilyen nagy kiadásba. Vannak olyanok is, akik az ingatlanárak további olvadására számítanak, s ezért várnak ki a vásárlással.

Nem véletlen, hogy a 249 kiküldött vételi ajánlat közül 99 esetben a bérlő két év haladékot kért. Ezt egyébként nyugodtan megteheti, mert az önkormányzat nem tervezi módosítani a rendeletet, azaz a vásárlási lehetőséggel később is lehet élni. Az alpolgármester bízik abban, hogy a beinduló gazdasági növekedés és a lakáshoz jutás feltételeinek várható könnyítése felgyorsítja az eladásokat.

Olvasóink írták

 • 5. palvata 2010. április 23. 14:52
  „Sajnálatos, hogy Somogyi Tivadar teljesen tájékozatlan az országos lakáspolitikai helyzettel kapcsolatban, hiszen ha ismerné a nagyvárosi önkormányzatok eljárásait a múlt rendszerből örökölt bérlakások privatizációja terén, akkor be kellene ismernie, hogy a győri ,,gyakorlat" a hályogkovácsok hozzáértését idézi. A csepeli rendőrkapitány bérlakáshoz juttatása és -a tragikus körűlmények között elhunyt Daróczi Dávidod ,,befogadó" - Batíz András terézvárosi bérlakásvásárlása rá kellett volna döbbentse, Győrött a tisztességes és jóhiszemű -régi típusu bérleti szerződéssel rendelkező- lakásbérlőkkel közel 10-szeres (!) vételárat akarnak megfizetetni, mint az említettekkel (formálisan jogszerűen) fizettettek meg. Tehát diszkriminatív a győri bérlajkásprivatizáció, de az is formailag ,,törvényes". Az alpolgármesternek tisztáznia kellene, a FIDESZ -nagyon helyesen a jó erkölcsbe ütköző ügyeket is felhánytorgató- hozzáállásából hogyan vezethető le az, miszerint pl a fővárosi átlagárak közel tizszeresét kérik azoktól a győri polgároktól, akik évtizedek óta lakják és lassan 20 éve pedig szeretnék megvásárolni bérlakásaikat. Másrészt a város ,,üzletpolitikája" szempontjából is szerencsétlen és szemellenzős a Somogyi féle ,,taktika". Ahelyett, hogy beismerné, évek óta szerencsétlenkednek a maradék néhányezer lakásukkal, és a lakók nem a ,,gazdasági válság", hanem a felháborító igazságtalanság miatt nem hajlandóak a diszkriminatív vételárat megfizetni. Ezt támasztja alá az is, hogy 3-4 éve -amikor még híre/hamva sem volt a hitelválságnak- sem fogadták el a győri bérlők a velük hasonló helyzetben volt korábbi bérlők vásárlásaihoz képest is többszörös vételárat megfizetni. Az, hogy ezzel a farizeus hozzáállással milyen közvetlen -kiesett bevétel- és milyen közvetett - a közvéleményben lassan ,,szétszivárgó" vélekedés, miszerint a FIDESZ erkölcsi megújulást hirdető paradigma váltása idején még néhány FIDESZ tisztségviselő ,,bort iszik és vizet prédikál" - következményekkel fog járni, lehet csak újabb évek elteltével látjuk majd meg. Persze az okos és felelős vezetők előrelátóak és megfontoltan mérlegelnek. Somogyi alpolgármester nem ezek közé tartozik.”
 • 4. bibics 2010. április 16. 22:09
  „Befolyhatott annyi pénz a város kasszájába, hogy fedezze a független értékbecslők diját?
  Mi az, hogy a város saját költségén?!
  Kiváncsi leszek arra a hirre is, hogy mennyi szociális bérlakást épitenek!!!!”
 • 3. szocdem 2010. április 16. 08:33
  „Marcalvárosban valahol.

  Egyébként a ház hajdúváz tipusú, az országban minden házgyár ugyan azt gyártotta. Milimétrre!!!!

  A sokkal érdekesebb az, hogy a 300 millióból nem tudja a város megvenne az árverésre jelölt 20 lakást, hogy azok bérlakásként üzemeljenek tovább. (szerintem legalább 30-ra volna elég) Ahogy inkább a panelprogramot támogatja, vagyis azoknak ad, akik nincsenek bajban.. Fidesz paradigma van érvényben, ha van valamid, elvesszük másoktól és teszünk hozzá, ha bajban vagy mehetsz Likócsra!
  Ez télleg jó választás volt..”
 • 2. urbaniastapista 2010. április 15. 08:50
  „#1.
  Nem Győrben, ilyen panelházat a győri házgyárban nem gyártottak.”
 • 1. kisspeti 2010. április 14. 21:58
  „Ez a kép melyik utcában van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 fegyházév a mórichidai késelésért

Tizenkét év fegyházbüntetésre ítélte kedden a Győri Ítélőtábla azt a fiatalembert, aki a pénzért… Tovább olvasom