Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Háromszázhúszmillió szakképzésre

Győr-Moson-Sopron - 320 millió forintot nyert a Győr-Moson-Sopron Megyei Szakképzés-szervezési Társulás, melyet az év elején a megye, Csorna, Kapuvár és Mosonmagyaróvár hozott létre, az utóbbi gesztorságával.
Mosonmagyaróvár a megyével összefogva, majd Csornával és Kapuvárral kiegészülve Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) létrehozásáról határozott az idei év elején a szakképzési feladatok közös ellátására. A társulás gesztora, Mosonmagyaróvár önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatára nyújtott be kétéves projektet. Ennek végrehajtására most 320 millió forintot nyert el. A pályázat a társulásba bevitt 12 intézményben közel 3250 nappalis diákot és 280 felnőttoktatásban részt vevő fiatalt érint.

A projekt céljairól, terveiről dr. Nagy István alpolgármester számolt be:

– Az oktatásból lemorzsolódott és a szakképzésbe bevont tanulók számát a program végére 30 százalékkal kívánjuk növelni, de reményeink szerint az oktatási intézményekbe integrált hátrányos helyzetű diákok száma is emelkedni fog. Bővítenénk a felnőttképzésben részt vevők számát. Emellett a munkaerő-piaci igényekhez az eddigieknél rugalmasabban alkalmazkodó intézményrendszer jön létre. Figyelnénk térségünk munkaerő-szükségleteit, a szakmai képzést ennek függvényében alakítanánk.

A szakképzésbe bevont tanulók számát a program végére 30 százalékkal kívánjuk növelni.Fotó: felvételünk illusztráció
A szakképzésbe bevont tanulók számát a program végére 30 százalékkal kívánjuk növelni.Fotó: felvételünk illusztráció

A diákokat nyitott napok szervezésével, de akár ösztöndíjrendszerrel is buzdítanánk a hiányszakmák elsajátítására.

Elsőként egy hónapon belül megszervezik a projektmenedzsmentet: mosonmagyaróvári irodával, a szakképzésben jártas vezetővel. Emellett közel negyven státus létesül, melyhez fő- és mellékállásban is keresnek szakembereket. Az egységes humánerőforrás mellett a helyiség- és eszközkatasztert is közösen működtetik. Kidolgoznak egy közös beiskolázási stratégiát is.

A projekt során kiépül a TISZK szervezete és folyamatai, melyek biztosítják az integrált fenntartói irányítás hatékony, folyamatos működését. Kiépül a közös adatbázis, létrejön a közös döntéshozatali rend szabályozása, a folyamatos működést a TISZK-szervezet kinevezett menedzsmentje biztosítja.

A két év alatt – a projektbe beépített képzések során – létrejön egy jól képzett, megújult szemléletű innovatív pedagógus- és oktatógárda is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvparádé Győrben

Győr - Szeptember 19-én és 20-án a Jedlik Ányos Középiskola és Gimnázium sportcsarnokában rendezik… Tovább olvasom