Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hárommillióan szegények

Magyarország - Friderikusz Sándor televíziós sok éve arra akarta rábírni a politikusokat, hogy egy, csak egyetlen hónapra gazdálkodjanak egy létminimumnyi összegből. Sokan fintorogtak a népszerű showman ötletén, de senki nem vállalkozott a „mutatványra".

Tegnap, a szegénység elleni küzdelem világnapján hazánkban is több helyen emlékeztettek a szomorú számokra, Budapest belvárosában például zsíros kenyeret és teát kínáltak a járókelőknek. Sajnos sokaknak mindennap ez kerül az asztalára. Ha a KSH által számolt létminimumot vesszük figyelembe, ami tavaly havi 67 ezer forint volt egy egyszemélyes háztartásra vetítve, akkor a háztartások 28 százaléka él ez alatt a szint alatt. Ez közel hárommillió embert jelent hazánkban. 

Megtévesztőek a világnapok, mert tulajdonképpen napi témák is lehetnének. Ilyen a szegénységellenes világnap is, amikor talán pár percre, míg átfutják e sorokat, gondolkodhatunk együtt, mi is a szegénység. Szegény az az édesanya, akit húszévnyi házasság után szó szerint kivert a volt férje a házból, az a férfi, aki a bevásárlóközpont parkolójában fordul naponta hozzám segítségért, vagy aki nem tudja befizetni a gyerek napközijét... A helyzetek különbözőek, de egyben nagyon is azonosak: a szegénységről, arról a fajta kiszolgáltatott élethelyzetről szólnak, amelyek megoldásért kiáltanak. Lassan vagy éppen drasztikusan, olyan beavatkozással, hogy valaki(k) jóvoltából álomra hajthassa a fejét az anya gyerekeivel együtt, összekaparjon némi pénzt a parkoló hajléktalan „őre", s a gyerek is kapjon enni a napköziben.

Életkép: Beszédes, ki hova és miért hajol, a szegény talán a mindennapi betevőért, a gazdag a kocsikulcsért Fotó: Krizsán Csaba – Felvételünk illusztráció
Életkép: Beszédes, ki hova és miért hajol, a szegény talán a mindennapi betevőért, a gazdag a kocsikulcsért Fotó: Krizsán Csaba – Felvételünk illusztráció

Mert szeretünk vagy nem szeretünk róla beszélni, a szegénységben a mélyszegénység is tanyát ver lassan nálunk, ahonnan nehéz kivergődni, ha egyáltalán ez lehetséges. Hárommillió ember a  létminimum alatt, vagy annak küszöbén él, közülük minden harmadik napi 500–1000 forintot oszt be, de többnyire döntenie kell, hogy jóllakik vagy a lakbért, a rezsijét fizeti be. Nem kerül címlapokra, hogy az elszegényedési folyamat kísérő jelensége az egészségi állapot idő előtti romlása, hogy a megélhetési gondok miatt kialakuló krónikus stressz, a depresszió és az alkoholizmus jelenti a legsúlyosabb veszélyforrást.

 Magyarország a szegénység mértékének és mélységének mutatói alapján az Európai Unió tagországai között a középmezőny végén foglal helyet. Idehaza a szegénység leginkább a gyerekeket, a  nagycsaládosokat, az időseket, a romákat és a munkanélkülieket  érinti – nem beszélve a több tízezer hajléktalanról... A Tárki elemzése szerint tavaly a teljes népesség 13 százaléka volt szegénynek tekinthető a társadalmi ranglétra legalsó fokán, a munkanélküliek körében 47 százalékos szegénységi arányt figyeltek meg. A legfájóbb a gyermekszegénység: a statisztikák szerint a 2,2  millió gyermek 30 százalékát érinti a szegénység valamilyen formában ma Magyarországon.

A 365-ből egy nap a szegénység elleni küzdelem világnapja. De ne csak egy napra legyünk jobbak, megértőbbek. Ha  megpróbáljuk, menni fog az év többi napján is...

A SZEGÉNYSÉG ELLENI HARC VILÁGNAPJA

Október 17-ét az ENSZ közgyűlése 1992-ben nyilvánította a szegénység elleni küzdelem  világnapjának, amelyről Magyarországon 1996-tól emlékeznek meg. A gondolat a francia Joseph Wresinski atyától, az ATD-Negyedik Világ mozgalom alapítójától származik.  2000-ben az ENSZ csúcstalálkozóján a világ nemzetei megfogalmazták a célt: 15 év alatt felére csökkenteni a súlyos szegénységet, azaz a napi egy dollárnál kevesebből élők legalább egymilliárdos tömegét. Azóta az életszínvonal mérésénél napi 1,25 dollárnál húzzák meg a szegénységi küszöböt az alapvető cikkek drágulása miatt. 


Olvasóink írták

 • 14. alkalmazott 2008. október 22. 22:19
  „Nem csak a politikusok a hibásak. A cégek vezetői ,tulajdonosai is legalább annyira. Nekik nem elég a hatalmas nyereség, még több kell és még több kell. A saját dolgozóiktól - kik megtermelik nekik a nyereséget- sajnálják még az 5 Ft-ot is.
  Nem tudom mire menne pl. egy bank igazgató, ha nem lennének minibálbér közeli alkalmazottaik. Miből kapná a több millás havi fizetést, talán egyedül dolgozna meg érte ?”
 • 13. Patriot 2008. október 22. 15:42
  „Biztos, hogy minden szegény MINDENT megtesz annak érdekében, hogy ki kerüljön ebből a helyzetből? Mert szerintem nem....”
 • 12. lolita 2008. október 21. 14:09
  „Ötletnek jo amiböl lenne sok,de megvaltoztatni ezt a helyzetet a Friderikusz sem tudja.Meg nevezetesebb lenne,aztan volt egy jo müsora amit a szegenyekert tett.”
 • 11. kábelnet 2008. október 21. 10:45
  „7. Tóthné Hajni

  Nem tudom, mennyire fogja étrdekelni őket, de a számok alapján 1998 és 2002 között távolról sem volt akkora szegénység, mint most. Ez azért jelent valamit, nem?
  Friderikusznak egyébként jó az ötlete, rögtön el is kezdhetné ő maga megvalósítani, mivel a személyes példamutatás mindennél többet ér!”
 • 10. lolita 2008. október 21. 10:42
  „Senkit nem irigylek mindenki kapja meg melto fizeteset tudasa ,munkaja utan de milyen kormany az aki sajat nepet a sarba tapossa?Igen is sok a szegeny es mindig többen leszünk azok,ugyanugy a gazdagok szama is növekedni fog,de legalabb elni hagynanak ,nem pedig nyomorogni!”
 • 9. Kokomo Joe 2008. október 21. 01:13
  „Igen vannak ott valóban szegények és vannak akik megjátszák magukat nyugati ismeröseiknek.”
 • 8. matriné 2008. október 20. 16:11
  „Kedves "Tóthné Hajni" Akiről Ön ír azok nem bolondok. Sőt nagyon is sok eszük van és tudják kiket lehet nyúzni bűntelenül!
  Nem véletlenül kapaszkodnak a hatalmi posztokért. A bűnüldözés és az igazságszolgáltatás is a markukban van!”
 • 7. Tóthné Hajni 2008. október 20. 12:24
  „Kábelnetnek küldöm. Gondolod, ha másik kormány lesz hatalmon érdekelni fogja a szegénység??? Talán majd kolbászból lesz a kerítés, csak éppen nem fogjuk észrevenni mert addigra leeszik a kutyák. Az a legnagyobb probléma ebbe az országba, hogy csak a kisembert tudják a megszorítani, miért nem tudnak a politikusaink lemondani az adómentes költségtérítésről? vagy a parlamenti fizetéséről,hisz mellette van jópár aki ilyen olyan bizotsági tag és onnan is elég jó fizetéseket vesznek fel!!!!!”
 • 6. matriné 2008. október 20. 11:13
  „" A szegénység elleni harc"? Vajon hol van a világon és miért nincs Magyarországon? No és kik azok, akik azok akik a szegénység ellen harcolnak és kik ellen harcolnak? Nevetséges, hisz manapság a hatalom az emberek tönkretevői, kizsákmányolói kezében van! Ezek ellen meg senki sem lépett fel sehol, sőt a minap a "Csúf csúcson" sem!”
 • 5. K.O 2008. október 20. 07:53
  „A német televízióban volt egyszer egy olyan műsor, ahol egy jól kereső menedzser arra vállalkozott, hogy az utcán éljen egy hónapig. Közben a kamerák mutatták a mindennapi életét. És nem avatkozat bele.... Nagyon érdekes volt.”
 • 4. kábelnet 2008. október 19. 12:09
  „És még mennyen lesznek, ha ez a kormány folytatja áldásos tevékenységét!”
 • 3. matriné 2008. október 19. 12:07
  „A fenti kép "magáért beszél"! A kizsákmányolt guberált a kizsákmányoló Mercédesszel jár! Ez a vadkapitalizmus! Az öregek és a bérrabosított családok csak is arra jó, hogy a szavazataikat a kizsákmányolóikra adják! Utána meg csak azzal törődnek e banánköztársaság politikusai,hogy nekik jól menjen a sorsuk! Az sem lenne csoda, ha e gyáva népnek, akik ebbe beletörődnek, hamarosan hazája sem lenne!”
 • 2. Zee 2008. október 18. 23:15
  „Hat igen a "nagyurak".......Ezert van az hogy mindenki elhuzza a csikot otthonrol mert egyre nehezebb lesz minden.Rohad el az osszes aki ott lapul a parlamenben!!!!Verszivo szemet tetves banda....”
 • 1. lolita 2008. október 18. 18:37
  „Ötlet tetcik nekem de a nagyurak irtoznak az olyan elettöl amit nekünk teremtettek,amiert egesz eletünkben dolgoztunk nyugdijasokat beleertve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen nézethetjük meg látásunkat

Győr-Moson-Sopron - A megye kilenc optikai szaküzletében ingyenes szemvizsgálatot végeznek… Tovább olvasom