Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hárommilliárdos hitel? Igen.

Győr - Húsz igen szavazattal, hat nem ellenében a győri közgyűlés tegnapi rendkívüli ülésén elfogadta, hogy a város a hárommilliárd forintos, tíz-húsz év futamidejű, két-három év rendelkezésre tartási idő alatt igénybe vehető fejlesztési hitelkeret nyitására elindítsa az eljárást. Az indoklás szerint a helyiadó-bevételek csökkennek, és az állami források szűkülésével is számolni kell.


Közgyűlés online


16.22: Véget ért a közgyűlés nyílt ülése.

16.21: A közgyűlés megszavazta, hogy az önkormányzat 17,6 millió forintért megvegye a Boglárka utca 47. szám alatti ingatlant, hogy bővíteni lehessen a Nagybácsai Óvoda Kisbácsai Tagóvodáját.

16.17: A testület hozzájárult, hogy Borkai Zsolt polgármester július 16-án és 17-én, valamint július 30-án és 31-én a németországi Ingolstadtban tartózkodjon. Az első látogatás az Audi AG centenáriumi ünnepségén vakó részvétel, a másodiké az Audi AG környezetvédelmi politikájának megismerése.

16.09: A közgyűlés 15 millió 190 ezer forinttal támogatja az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot. A pénzzel a folyópartok parlagfű-mentesítését, belvízelvezető csatornák tisztítását és a szivattyúegységek üzemképességének fenntartását segítik.

16.08: A testület a korábbi 197 millió forint mellé további 50 milliót tett félre a városi tömegközlekedés fejlesztésére elnyert európai uniós pályázat önrészére. Az ok: július 1-jétől 5 százalékponttal emelkedik az áfa, így a beruházás költsége is. A projekt részeként 20 jegykiadó automatát telepítenek, 115 buszba vizuális és hangos utastájékoztató rendszer, 24 megállóhelyre utastájékoztató totemoszlop kerül.

16.01: A közgyűlés megszavazta, hogy a város európai uniós támogatásra pályázzon a belterületi utak fejlesztése kategóriában a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz. A 170 millió forintos projekt a ménfőcsanaki Győri út Koroncói út, Fekete utca és Horgas utca közötti szakaszának rekonstrukciójáról szól. A remélt támogatás 118 millió forint.

16.00: Borkai Zsolt szerint nem szükséges a szünet. A közgyűlés 20 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta a határozati javaslatot.

15.59: Kun András (MSZP) 10 perc szünetet kér frakciója álláspontjának kialakítására.

15.57: Ottófi Rudolf alpolgármester (KDNP) úgy véli, hogy most kell megszavazni a hitelkerete, nehogy később rövid legyen az idő.

15.53: Sík Sándor kereszténydemokrata frakcióvezető megemlíti, hogy enm olyan régen még 22, 23 százalékos áfakulcsról volt szó, aztán 25 százalék lett belőle, ami nem volt tervezhető. Reméli, hogy legkésőbb egy év múlva önkormányzatbarát kormány lesz hatalmon a mostani népnyúzó kormány helyett.

15.50: Németh Zoltán alpolgármester (Fidesz) szerint egyetlen mondatban összefoglaló, mire kell a hitelkeret: a többszörösen levitézlett és többszörösen megbukott kormány intézkedéseinek kompenzálására.

15.48: "Válaszoltunk, csak nem akarja megérteni" - mondja Borkai Zsolt. "A másik problámám, hogy bármit mondtunk volna, nem fogadják el. Inkább azért kellene közösen fellépni, hogy ne sarcolják tovább az önkormányzatokat. A jelenlegi szabályozás alapján jövőre 120 milliárd forintot fognak az önkormányzatoktól elvenni. Ez az előterjesztés semmivel sem gyengébb, mint amikor a szocialista közgyűlés 7 milliárdos fejlesztési hitelt vett fel."

15.43: Neupor Zsolt nehezményezi, hogy konkrét kérdésekre nem kaptak konkrét választ. "Nem ördögtől való a hitel, de most nem tudjuk, mire vennénk fel. Ha kaptunk volna konkrét választ, önök meggyőzhettek volna. Miért nem lehet normálisan válaszolni? Ez méltatlan a közgyűléshez. Ez nem jog, hanem kötelesség" - jegyzi meg.

15.38: Bárány István Pro Urbe-frakcióvezető bejelenti, támogatják az előterjesztést. Ezt a gazdasági bizonytalansággal indokolja.

15.35: Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester nem érti, hogy a szocialistáknak mi okoz most problémát, amikor a 2008-as alternatív költségvetési javaslatukban maguk is számoltak hitelfelvétellel. Elmondja, hogy tárgyaltak több bankkal, amelyek Győr likviditási helyzetét jónak ítélik meg.

15.32: Somogyi Tivadar alpolgármester, a Fidesz-frakcióvezetője azt hangúlyozza, hogy nem hitelfelvételről, hanem hitelkeret nyitásáról van szó. Szerinte lehet, hogy nem 14, hanem 11 milliárd forint jön be. "Önök beszélnek tervezésről, amikor hét év alatt egyszer sem találták a költségvetést, a hiányt, az inflációt? Jó lenne, ha abbahagynák a háborgást, és gondolkodnának" - mondja.

15.30: Borkai Zsolt számokat sorol: iparűzési adóból 5,9 milliárd forint érkezett be a városházára, 900 millióval kevesebb mint tavaly. Az év végéig még további jelentős csökkenés lesz. Jóval kevesebb ingatlant tudnak értékesíteni, mint tervezték. Az áfaemelés 700 millió forint pluszt jelent.

15.28: Kun András megismtétli: nem látja a hitel konkrét okát, időpontját, és miből kívánja visszafizetni a város. Szerinte így nehéz eldönteni, miért most és nem mondjuk októberben kellene elindítani a hitelkeretnyitást.

15.22: Kalmár Ákos, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke szerint Neupor Zsolt hozza szokásos formáját, már ami a felkészületlenséget illeti. Hangsúlyozza: nem hitelfelvételről, hanem hitelkeret nyitásáról szól a javaslat. Ő is a negatív fejleményeket sorolja (kevesebb iparűzési adó, a magasabb áfa miatti 600 milliós pluszköltség). Szerinte a hitelkeret nagyobb biztonságot adna a városnak. "Egész egyszerűen nem tudjuk, mikor kell hozzányúlni" - mondja. Nehezményezi, hogy - állítása szerint - Neupor Zsolt dilettantizmusáról tanúbizonyságot téve mosolyog.

15.19: Borkai Zsolt szerint azzal sem számolhattak a büdzsé elfogadásakor, hogy miért vesz el az állam 1,7 milliárd helyett 2,1 milliárd forintot Győrtől. Elmondja: útfejlesztés kétmilliárd forint, Új bácsai út elkezdése 200 millió forint, a Széchenyi tér felújítása is jelentős összeg. Arra kéri a képviselőket, támogassák az indítványt.

15.16: Neupor Zsolt (MSZP) arra kíváncsi, mi az üzlet ebben Győrnek. Milyen fizetési kötelezettségeink lesznek, amit nem tudunk teljesíteni? - kérdezi. Azt is firtatja, a költségvetés tartalékából eddig mire költöttek.

15.13: Borkai Zsolt polgármester elmondja, hogy a 14 milliárdos iparűzésiadó-bevételi terv nem teljesül az év végéig. Júniusig a tavalyinál 900 millió forinttal kevesebb folyt be, és a júliusi áfaemelés is jelentős többletterhet jelent. Több cég "fizetési kedvezményt" kapott. A költségvetés egyensúlyához szükséges a hitelfelvételi eljárás megindítása. Megjegyzi, hogy nem kell meghatározni, mire költenék a hitelt, mert keretről van szó, a pontos felhasználásról majd a közgyűlés fog dönteni.

15.09: Borítékolható, hogy a szocialistáknak nem tetszik a javaslat, mert ezt a múlt héten sajtótájékoztatón közölték. Kun András frakcióvezető jelzi is: szerinte nem derül ki az előterjesztésből, mi a hitelfelvétel célja. Megjegyzi, hogy a hitelfelvételnek most felára van a válság miatt, azaz drágák a kölcsönök, ezért ki kellene várni.

15.06: A nap legfontosabb témájával kezdenek a képviselők. A pénzügyi bizottság előterjesztése arról szól, hogy az önkormányzat hárommilliárd forintos, tíz-húsz év futamidejű, két-három év rendelkezésre tartási idő alatt igénybe vehető fejlesztési hitelkeretet nyisson. Az indoklásban szerepel, hogy a helyiadó-bevételek csökkennek és az állami források szűkülésével is számolni kell.

15.04: Elkezdődött a rendkívüli közgyűlés, 24 képviselő van jelen. Kint viharfelhők vannak a városháza körül, dörög az ég.

Olvasóink írták

 • 12. Primax 2009. június 28. 09:43
  „qeu #7 írta :
  " - hiába nyert jogosan a FIDESZ a 2006-os önkrományzati választásokon, mégsem történt meg a kormányváltás, pedig OV ezt hangoztatta...."
  Talán azért, mert nem parlamenti, hanem önkormányzati választás volt.
  Bármit is hangoztatott O.V....
  Amúgy : hogyan lehet "jogosan" nyerni ? ! ?”
 • 11. TancsKaszabell 2009. június 26. 16:15
  „Borkai Zsolt tevékenységének eddig többnyire a pozitívumait láttam.Ez annak köszönhető,hogy a város érdekeit közösen tartják, közös érdeknek a pártok önkormányzati képviselői.
  Ez így helyes !
  Most ennek a 3 Milliárdos hitelnek a kapcsán valahogy viszont úgy látom ebben a városban is félrecsúszott valami.Mert az a széles összefogást ,-amit mint soproni polgár bizony irigyeltem-,
  mintha a kölcsönfelvétel okán éles szembenállás váltotta fel.
  Nem hiszem,hogy az MSZP-s képviselők ripsz-ropsz értetlenné váltak,csak úgy látják nem szolgálja mindez a városuk érdekeit.Ezek nem a város érdekei,hanem pártérdekek !

  Meglepődtem,én eddig ennek a városnak a pénzügyi kondícióit stabilnak véltem!Ez a város egy üdítő
  példa volt az országban,mindenkor.Egységes ,közös törekvéseik,munkálkodásuk eredményes és mindig is ezért fejlődött ez a város jobban mint a többi.

  Valami történt itt mert ez a város nincs olyan bűnös mértékben eladósodva mint Sopron.
  Eddig sikerült nemet mondani ?
  Mire kell ez a pénz ?
  A városnak kell a pénz ?
  Ki kezdeményezte ezt ?
  Félek ,hogy nem a városban és nem is közösen döntöttek erről !!!
  Igen,tudjuk nagy a tartozás ! Tudjuk ! Kell a pénz,mert türelmetlenek a hitelezők,ugye?”
 • 10. VargaP 2009. június 26. 14:54
  „Somogyi ELVTÁRS! idézem:
  "Önök beszélnek tervezésről, amikor hét év alatt egyszer sem találták a költségvetést, a hiányt, az inflációt? Jó lenne, ha abbahagynák a háborgást, és gondolkodnának" - mondja.
  Akkor Önök sem gondokodnak, csak cselekszenek?
  ÖNGÓL, bár jellemző ma 60 év felettiekre, nagyon bennük maradt a szoci, és a Fideszben Viktor, Viktor - hooszan zúgó taps - ehhez szoktak hozzá. GONDOKOZZON, hogy hogyan kell gazdálkodni hitel nélkül. Erre kapott felhatalmazást a választóktól, nem pedig, ..... nem folytatom, mert moderálásra kerül”
 • 9. sokaa 2009. június 26. 13:13
  „Hitelfelvétel???
  2008. évtől Győr iparűzési adó bevétele majd megduplázódott.
  Én úgy gondolom a hitelfelvétel egész egyszerúen valakinek a biznisze.
  Persze valahogy meg kell tollasodni!

  A beígért fejlesztések közül a marcalvárosi uszodát már lefújták, Újváros
  rehabilitációja egy szemfényvesztés. A Széchenyi tér javarészt nem önkormányzati pénzből épül.

  Persze 500 milliót költeni a Városház tér díszburkolatára (meg két nyamvadt fenyőre), azt lehet.
  Meg paravánt húzni a viziszinpadhoz, hogy lehessen a lóvét szedni, ahhoz is van eszük.

  A legkönnyebb mindig a kormányra mutogatni. Az iparűzési adóból adóerőképesség
  címen elvont összeg a Fidesz kormány találmánya, Járai Zsigmond nyújtotta be a törvényjavaslatot.
  Erre Borkai úr csak ne hivatkozzon!

  LENDÜLETBEN A VÁROS ???”
 • 8. kisem 2009. június 26. 11:04
  „Igen, igen a pontosság, a precízség és persze a gúnyos kioktatás.
  15:22 és 15:30 között a "kormány alattomos népnyúzó, önkormányzatokat sanyargató tevékenysége folytán" 600-ról 700 millió forintra nőtt az ÁFA-teher többlet. Vélhetően a többi szám is hasonló megalapozottságú, pontosságú.

  És mi a szándék a le nem kötött maradvánnyal?

  Kispajtások, mit szóljanak azok az önkormányzatok, amelyeknek nincs -még csökkenő összegű- iparűzési bevétele (sem)? Ők miből létezzenek?”
 • 7. qeu 2009. június 26. 09:08
  „Primax!
  Nem mondta senki azt, hogy Németh Zoltánnak nincs igaza, sőt, de ettől a helyzet nem változik meg.
  Sajna ezt sokan nem értik meg, de mondom a példákat:
  - hiába nyert jogosan a FIDESZ a 2006-os önkrományzati választásokon, mégsem történt meg a kormányváltás, pedig OV ezt hangoztatta, hozzáteszem tényleg szakértői kormány kellett volna már régen és nem politikai. Nálunk még mindíg politikai irányítja a gazdaságot és nem a gazdaság a politikát. ( Nem mindegy, hogy politikai gazdaságtan vagy gazdaság politika!)
  - hiába nyer az EP választáson a FIDESZ, a kormány megbutatása mégsem történt meg.
  Ezekből adódóan sajna abban a gazdasági környezetben kell megélni és visszafogni a kiadásokat amiben vagyunk, ha tetszik, ha nem.
  Megjegyzem, ha 580 efő szavazót nem a segéllyel vennének meg, hanem ebben példát vennénk a Szlovákokról, már régen nem itt tartanánk. Ezért erősödik a JOBBIK és 2010-es választásig még erősebb lesz.
  2010-ban nyer majd a FIDESZ, de sok mozgástere nem marad sajnos, csak akkor, ha hozzá mer nyúlni egyszerre a kényes dolgokhoz. ( parlament létszáma, segély, teljes költségelszámolás, vagyon elszámolás, stb. )”
 • 6. Ikrob 2009. június 26. 09:01
  „Egy a lényeg, hogy Borkai a testület hozzájárulásával tartózkodhat Ingolstadtban...”
 • 5. Primax 2009. június 26. 08:43
  „I.
  " Németh Zoltán alpolgármester (Fidesz) szerint egyetlen mondatban összefoglaló, mire kell a hitelkeret: a többszörösen levitézlett és többszörösen megbukott kormány intézkedéseinek kompenzálására. "
  II.
  Sík Sándor kereszténydemokrata frakcióvezető :
  " Reméli, hogy legkésőbb egy év múlva önkormányzatbarát kormány lesz hatalmon a mostani népnyúzó kormány helyett."
  Bölcsek Tanácsa...”
 • 4. load 2009. június 25. 22:32
  „2. soppet
  A város fenntartható fejlődését az oktatás, az infrastruktura és a vállakozói környezet fejlesztése szolgálná.
  A közterek díszburkolata nem ebbe a kategóriába tartozik.”
 • 3. urbaniastapista 2009. június 25. 17:23
  „A PR kulcsberuházásokat meg kell építeni, az sem működik, hogy a képviselők területi aszfaltkeretét megnyírbálják.
  És miből lesz az hitel visszafizetve, és mikor?
  Hamarosan választás is lesz, költeni pedig kell, hogy hízzon a percentekkel a párttalicska.
  A kormányzat hibáztatása (bár nem kis igazság van benne) nem helyettesítheti az előrelátó felelős stratégiát.”
 • 2. soppet 2009. június 25. 16:29
  „Értetlen MSZP-s képviselők!
  Kun András nem érti a hitel konkrét okát stb. ???
  Neuport Zsolt nem érti???
  Talán Ők nem Győr városában élnek?
  Itt lent a megyei, városi i- itt az MSZP-ekről beszélek - be kellene látni és elfogadni azt a tényt, hogy azt a helyzetet amibe az Önkormányzatokat keverte a mindenkori kormány- Gyurcsány majd a Bajnai - csak ez a megoldás húzza ki.
  Ott Bp.-en kellene ilyen hévvel beszélni, amikor az ország jövőjéről tárgyal(nak)tak!
  Az igazi ok ott van az MSZP-ek zsebében!!!!
  Jó lenne már, ha reálisan látná Neuport és Kun Úr is a valóságot!!!
  Borkai Zsolt! Veled vagyunk! Igen Győr fejlődése, fejlesztése, működtetése megkívánja a hitelkeret megnyitását.
  Az avitt dolgokat meg kell oldani.”
 • 1. qeu 2009. június 25. 15:53
  „Alpolgármester Úr!

  Baj van, ha pénzintézetekkel arról kell tárgyalni Győr MJV esetében, hogy milyen a város likviditása.
  Ha ezt Ön, Önök nem tudják, nem érzékelik akkor nagy baj van, de nem a lividitás miatt, hanem azért mert nem tudják.

  Egy önkormányzatnak úgy kell működnie normálisan, mint egy normális családnak, ennyi bevételünk van, ennyit költhetünk. Ott is vannak, akadhatnak rendkívüli kiadások és azt is meg kell oldani, lehet, hogy a az egyéb kiadások visszafogásával.

  Győrből ne legyen még egy Sopron - nyakig eladósodva -. Normál körülmények közt, de gazdasági válságban is kell tudni nemet mondani, azaz ésszerűen gondolkodni.

  A hitelt meg nagyságából adódóan közbeszereztetni kell, az ára és a feltételei majd megmutatjáka Győr gazdasági helyzetét és gazdálkodásáról alkotott pénzintézeti véleményt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt ˝nyugdíjastól˝ búcsúzik a balett

Munkatársunktól - A Győri Balett országosan kiemelkedő nézőszámmal és bevétellel zárta az idei… Tovább olvasom