Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Hárommilliárd panelfelújításra

A győri közgyűlés döntése alapján panelfelújítási program a tervek szerint folytatódik.

A közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadta a kötelező kéményseprő-ipari tevékenység díjairól szóló előterjesztést. Ebben az állt, hogy a fizetendő tarifák nem emelkednek. Miután az általános forgalmi adó 25-ről 20 százalékra csökken január 1-jétől, ez mégis a nettó díjak 4,17 százalékos emelésének felel meg.

Az Égáz rt. az idei gázrekonstrukciókról számolt be a testületnek. A tájékoztatóból kiderült: a Nádor aluljáró építéséhez tartozó Bartók Béla út–Álmos utca csomópontban kicserélték a gázvezetéket. Ugyancsak elvégezték a szükséges javításokat, cseréket a Fehérvári út és az Ipar utca kereszteződésében. A sok hiba miatt három helyen soron kívül kellett gondoskodni ötven-száz méteres szakaszok cseréjéről, utcai kisnyomású gázvezeték felújításáról. Az anyagban az is szerepelt, hogy a csatornarekonstrukció megvalósítása előtt a szigeti Szarvas utcában a gázvezetéket nem lehet megépíteni.

A képviselők jóváhagyták a panelos épületek felújítási igényeiről készült indítványt is. Eszerint a jövőben a fűtési rendszerek átalakítására, korszerűsítésére lenne célszerű a hangsúlyt helyezni, ami nem képzelhető el az állam és az önkormányzat támogatása nélkül. Kun András alpolgármester ennél a napirendi pontnál beszámolt arról, hogy 2001 és 2004 között 2 milliárd 85 millió forintot fordítottak Győrben panelfelújításokra, az idei összeg pedig várhatóan 759 millió lesz. A tetemes summából 993 milliót az önkormányzat állt. A program az öt év alatt 5338 lakást érintett, ami a győri panellakások csaknem egyharmada. A beruházások az utóbbi években már nemcsak a nyílászárócserére szorítkoztak, hanem sok esetben tartalmazták a gépészet és a liftek rekonstrukcióját, a környezet rendezését.

Átment a szavazáson Németh Zoltán (Fidesz) javaslata, amelynek értelmében visszaállítanak két parkolóhelyet az Aradi vértanúk útja Árpád úttól délre eső szakaszán. Ezeket az elfogadott rendelettel ellentétesen szüntették meg.
Eredics Imre alpolgármester az ülésen bejelentette, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulójának előkészítésére bizottságot állítanak fel.

A vágy villamosa?

A közgyűlés csütörtökön megszavazta, hogy folytatódjon a közösségi közlekedés továbbfejlesztésének tervezése, aminek leghangsúlyosabb eleme a villamosok győri bevezetése. Eredics Imre a tegnapi városházi sajtótájékoztatón azt mondta: az Európai Unió csak ehhez a közlekedési formához ad támogatást, amelynek mértéke elérheti a 90–95 százalékot. Szerinte a beruházás már 40 milliárd forintból elindítható, s az önkormányzat számára ezen összeg önrészének előteremtése nem lehetetlen feladat.

Németh Zoltán, a jobboldali frakció vezetője ugyancsak tegnap úgy vélekedett, kár volt felizgatni a lakosságot, amikor a városnak hamarosan hétmilliárd forintos hitelállománya lesz. Hozzátette: a beruházás kockázatos lenne, hiszen a felmérések szerint a lakosságnak csupán egyharmada támogatja. Szerinte kár ámítani az embereket, mert a győri villamos egyelőre a vágy villamosa marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes belvárosi parkolás Győrben

A közgyűlés csütörtökön döntött a karácsonyi ünnepekre vonatkozó új parkolási rendeletről. A Kisalföld elsőként írt a még készülő tervezetről. Abban eredetileg az szerepelt, hogy a Dunakapu és a Bécsi kapu teret, valamint az Apáca utcát fizetős parkolóvá alakítják november 24. és december 24. között; emellett – szintén egy hónapig – ingyenes lesz a parkolás szombatonként és délután négy óra után. Tovább olvasom