Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Hárommilliárd forint fejlesztésre

Győr környéke - Turizmus- és gazdaságfejlesztésre költi több más mellett a Pannonhalma, Tét és Ikrény környéki településeket felölelő közösség a Leader-pályázaton elnyert 3 milliárd forintot. Az országban ez a második legnagyobb összeg.
Hatvanöt település hozta létre tavaly év végén Pannonhalmai–Sokoróaljai–Rábcatorok Helyi Közösséget azért, hogy elnyerje a Leader-címet, és a vele járó európai uniós támogatást. A törekvés sikerrel járt: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök múlt pénteki bejelentése nyomán biztossá vált, hogy ez a csoport is a nyertes 96 közé tartozik. Eldőlt az is, hogy a Győrsövényháztól Fenyőfőig, Kunszigettől Gyarmatig, Nagyszentjánostól Kónyig 63 falut és két várost (Tétet és Pannonhalmát) tagjai sorában tudó közösség költheti el az országban a második legtöbb pénzt 2013-ig, csaknem 3,2 milliárd forintot. Érdekesség, hogy az érintett települések között három – Nagydém, Gic és Bakonytamási – Veszprém megyei. A lehetőségekről tegnap este Győrújbaráton tájékoztatták az érintetteket.

A következő hónapokban többtucatnyi megyei településre kerül „Európai falu
A következő hónapokban többtucatnyi megyei településre kerül „Európai falu" feliratú tábla. Ikrényben – amely a 2004–2006-os programban is a nyertesek között volt – már most látható ilyen.


Gönczi Zsolt, a Leader-csoport munkaszervezetének vezetője a Kisalföldnek elmondta, a jelentős összeg felhasználására 26 szakember bevonásával készítették el programjukat. A tervezés során 510 projektötletet gyűjtöttek össze, megalkották a térségek értékleltárait, a www.pkle.hu oldalon pedig mindvégig biztosították a folyamat nyilvánosságát. (A mozaikszó a Pannónia Kincse Leader Egyesület rövidítéséből adódik.)

A vezető beszámolt arról is, hogy a programnak hat pillére van: a turizmus, az értékmegőrzés, a civil társadalom erősítése, a gazdaságfejlesztés, a vidékfejlesztés, valamint marketing- és PR-eszközökkel az egységes arculat megteremtése. Kiemelte, hogy országosan egyedülálló módon 450 millió forintot szánnak a kulturális örökség megőrzésére, ezen belül hozzávetőlegesen 300 milliót falusi templomok felújítására. Javítani szeretnék a gazdasági versenyképességet munkahelyteremtéssel, vállalkozásfejlesztéssel, illetve a helyi borkultúra és gasztronómiai kínálat összekapcsolásával. Emellett kombinált turisztikai programcsomagokat is kidolgoznának, illetve térségi védjegyet vezetnének be.

Az első pályázatokat október 1-jén írják ki, a beadási határidő november 30. lesz. Az érdeklődők részletes információkhoz a www.pkle.hu honlapon, valamint a munkaszervezet Győr, Kálvária utca 1–3. szám alatt található irodájában juthatnak (telefonszám: 96/509-360, 30/758-
9814)
. Gönczi Zsolt hangsúlyozta: igyekeznek arra ösztönözni a pályázókat, hogy a projektek megvalósítása során a 65 településen belülről válasszanak fő- és alvállalkozókat, mert így 1 megnyert forint végül akár 4–5-öt is érhet.

Mi a Leader?
A Leader az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának sajátos módszere. Az EU támogatásával az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból 2007 és 2013 között több mint 250 milliárd forint fordítható Leader-programra. Ennek egyik sajátossága, hogy a pénz felhasználásáról a döntéseket maguk a társulások hozzák meg, amelyek tagjai önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német diákokkal együtt tanulnak a jedlikesek

Győr - A magyar és az itt vendégeskedő német diákok Győrben együtt kezdték el tanulni a műszaki… Tovább olvasom