Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Hárommilliárd forint fejlesztésekre

Győr - Hárommilliárd forintnál is többet költött idén fejlesztésre a győri önkormányzat. A legtöbb pénz az utakra ment el.
A győri közgyűlés a jövő héten tárgyalja Borkai Zsolt polgármester előterjesztését az önkormányzati beruházások jelenlegi helyzetéről. A 13 oldalas – november 20-i állapotot tükröző – anyagból kiderül, hogy a város tavaly 2597 panellakás energiatakarékossági felújítására nyert pénzt. A beruházási költség 1 milliárd 445 millió forint. A kivitelezés folyamatban van. A fűtéskorszerűsítési mintaprojektre közérdekű kötelezettségvállalásból 20 millió forintot fizetett ki a város.

Az összeállítás legterjedelmesebb része az útépítésekkel foglalkozik. Az 1,6 milliárd forintos hitelkeret terhére 2006-ban meghirdetett programból idén 527 millió forintnyi munkálat valósult meg. Felújították a Hédervári út Duna és Zemplén utcák közötti részét. A Tihanyi Árpád út belső szervizútján, a nővérszállónál buszöblöt alakítottak ki. Átépítették a Zöld utca–Jereváni utca csomópontot, valamint a Zöld utca és a József Attila utca közötti szakaszt. A Sugár utcán és a Vajda utcában szélesítették a burkolatot.

Megépült a keleti elkerülőnek is nevezett új út, amely az
Audi-gyárat és az ipari parkot köti össze a Fehérvári úttal. Az önkormányzat 142 millió forintot költött a nyomvonal biztosításához szükséges területvásárlásokra. Hamarosan elkészül a Szauter utca folytatásában az Adyváros mögötti új út is.

Az egyik nagy, folyamatban lévő beruházás az Adyváros mögötti út építése, amely hamarosan befejeződik. Fotó: Bertleff András

A lakóutcaprogram szintén folyamatban van. Ennek részeként megtörténik a Rozmaring utca Zólyom és Selmeci utca közötti, a Bálint Mihály utca Városház köz és Selyem utca közötti, a Templom utca József Attila utca és Kárpát utca közötti, az Újkút utca Győzelem utca és Csanakhegyi utca közötti szakasza, valamint a Kuruc utca rekonstrukciója. Az utóbbi két beruházásnál a tervező, a többinél a kivitelező kiválasztásánál tartanak.

A győri önkormányzat költött vízrendezésre is, amely az utóbbi években gyakrabban előforduló hatalmas esőzések miatt egyre égetőbb feladat. Idén elkészült a József Attila u.–Jereváni u.–Szent Imre út–Szauter u. által határolt terület csapadékvíz-elvezetésének első üteme. A polgármester előterjesztésében szó esik a győrszentiváni közösségi házról, amely szeptemberre készült el, valamint a városháza villamossági felújításának első üteméről is.

Borkai Zsolt a Kisalföldnek elmondta: jövőre az ideihez hasonló nagyságrendű összeget terveznek fejlesztésekre, a nagy különbség azonban az lesz, hogy hitelfelvételt nem, vagy legfeljebb kismértékben terveznek. A három legnagyobb tételnek a másfél milliárd forintos közlekedésfejlesztési program megvalósítása, a Széchenyi tér felújítása, valamint a hulladék- gazdálkodási rendszer kiépítése ígérkezik.

Utóbbi kettőnél európai uniós támogatásra is számítanak, de az önkormányzatnak jelentős, együttesen egymilliárd forintnál is nagyobb önrészt kell letennie az asztalra.

Simon Róbert Balázs pénzügyekért is felelős alpolgármester a Kisalföld kérdésére arról tájékoztatott, hogy a város ebben az évben november 30-ig 3 milliárd 136 millió forintot fizetett ki fejlesztésekre, többek között közlekedési hálózatfejlesztésre 302 millió, útkorszerűsítésekre 902 millió, útfelújításokra 185 millió forintot. Az összegek tartalmaznak olyan tavalyi beruházásokat, amelyek számláját a városháza idén rendezte, ugyanakkor nincsen bennük számos, már befejeződött munka, amelynek pénzügyi teljesítése még nem történt meg. Az adat magában foglalja azokat a kiadásokat is, melyek fedezete részben-egészben állami, európai uniós vagy egyéb forrás volt. A politikus hozzátette: a végösszeg december 31-ig várhatóan eléri a 3,5 milliárd forintot.

Olvasóink írták

  • 1. FERGIE 2007. december 16. 18:37
    „Utakra?? A Csokonai és az Eörsy Péter utca úgylátszik kimaradt a sorból,és még sorolhatnám!....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztes peremkerületek

Győr - „A Zöld Demokraták Szövetsége és a Győri Civil Kontroll Egyesület mélységesen elítéli… Tovább olvasom