Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Háromezer forint jutalékot kapott a Quaestor a győri állampapíros ügyletért

A győri városháza a Keler Zrt. ügyfélrendszeréből származó számlakivonattal bizonyította: március 11-én nyilván volt tartva a Quaestoron keresztül vásárolt egymilliárdos állampapírjuk.Háromezer forint – ennyi jutalékot kapott a Quaestor azért, hogy a győri önkormányzat január 16-án rajta keresztül vásárolt 999.987.373 forint értékben magyar állampapírt. Az információt dr. Lipovits Szilárd győri jegyző közölte pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón.

Az eseményt azért hívták össze, hogy cáfolják a hvg.hu hírportál csütörtöki állítását, miszerint Győr hazudik. Az ügy lényege, hogy Győr szerdán azt állította: a Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Zrt. március 11-én hivatalosan visszaigazolta, hogy az ominózus államkötvények az önkormányzat tulajdonában vannak. A hvg.hu kérdésére ugyanakkor a Keler Zrt. azt válaszolta csütörtökön: nincs sem felhatalmazása, sem jogosítványa arra, hogy igazolást állítson ki brókercégek vagy bankok ügyfeleinek. A jegyző a sajtótájékoztatón azzal cáfolta a hazugság vádját, hogy március 11-én a Keler Zrt. hivatalos rendszeréből számlakivonatot kértek le, amely tartalmazza, hogy az önkormányzat nevére szóló Quaestor-alszámlán lévő államkötvények aznap valóban nyilván voltak tartva. Ezt a Keler Zrt. - a Quaestor felügyelő biztosának felhatalmazása alapján - április 2-án e-mailben, április 3-án pedig faxon is megerősítette – hangzott el. A dokumentumokat be is mutatták. (Mindez viszont azt is jelenti, hogy a Keler Zrt. nem igazolást állított ki Győr számára.)

A számlakivonat dr. Lipovits Szilárd kezében. Fotó: Bertleff András
A számlakivonat dr. Lipovits Szilárd kezében. Fotó: Bertleff András

Dr. Lipovits Szilárd kifejtette: az állampapírokat azért a Quaestoron keresztül vásárolták, mert a társaság adta a legkedvezőbb ajánlatot, a Magyar Államkincstárénál is jobbat. A Kisalföld arra kérdésre nem kapott választ, hogy hány pénzügyi szolgáltató vett részt a zárt, meghívásos pályázaton. „Győrnek éppúgy nem volt oka kételkedni a Quaestor stabilitásában és megbízhatóságában, mint ahogy több önkormányzatnak, állami szervnek és egyszerű magánszemélyek tömegének sem" – hangsúlyozta a jegyző.

Dr. Csörgits Lajos aljegyző arról beszélt, hogy Győr gazdálkodását nem fenyegeti veszély, egyetlen fejlesztés sem áll le, az önkormányzat minden kötelező és önként vállalt feladatát el tudja látni. Leszögezte azt is: nem fiktív befektetésről, hanem ténylegesen, a Quaestor által megvásárolt, államilag garantált államkötvényekről van szó, így a megtakarítás biztonságban van. A Kisalföld megkérdezte: nem látnak-e ellentmondást abban, hogy a város március 11-i közleményében azt állította, „a város gazdálkodását nem érintik hátrányosan a Quaestorhoz kapcsolódó események", ehhez képest az egymilliárd forinthoz ha akarna, most nem tudna hozzájutni. Dr. Csörgits Lajos erre úgy reagált: azért nincs ellentmondás, mert a város ezt a pénzt egyelőre nem akarná kivenni, hanem továbbra is befektetné vagy lekötné, a megvásárolt államkötvényben pedig kamatozik tovább.

Kattintásra nagyobb lesz a kép!
Kattintásra nagyobb lesz a kép!


„Jogi álláspontunk szerint ha Quaestor nem kerül felszámolás alá, akkor a város az állampapírokra vonatkozó állami garancia miatt hozzájut a pénzéhez. Amennyiben a cégcsoportot felszámolják, az önkormányzatot akkor sem érheti kár, mert egy január 1-jén életbe lépett törvénymódosítás értelmében a felszámolási vagyonnak nem képezi részét az ügyfelek tulajdonában lévő vagy az őket megillető pénzügyi eszköz, vagyis az összeget Győr vagy készpénzben, vagy értékpapírban visszakapja" – közölte az aljegyző. A Kisalföld kérdésére dr. Lipovits Szilárd azt mondta, azzal számolnak, hogy Győr még pesszimista forgatókönyv esetén is idén hozzájut a pénzéhez.


Péntek, 9.04

Mint arról portálunk beszámolt, a győri Jobbik és az Együtt is felvetette: miért kellett a Quaestor a győri önkormányzat egymilliárd forintjának lekötéséhez? Mint ismert, a Városháza a pénzt állampapírba fektette Tarsoly Csaba cégén keresztül.

A helyi Jobbik és az Együtt kérdéseire a Városháza közleményben válaszolt.

Ebben azt hangsúlyozták, hogy "Győr nem vásárolt vállalati kötvényt és részvényt a Quaestortól, s kizárólag államilag garantált állampapírba fekteti átmenetileg szabad pénzeszközét, amelyet nem a számlavezető pénzintézete által vezetett számlán köt le".

"Az önkormányzat a Quaestor Értékpapírkezelő Zrt.-n keresztül január 16-án vásárolt 999.987.373 forint értékű állampapírokról a Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Zrt. március 11-én hivatalosan visszaigazolta, hogy a győri önkormányzat tulajdonában vannak" - olvasható a győri önkormányzat közleményében

Csütörtökön a hvg.hu ezt az állítást megkérdőjelezte azzal, hogy a Keler Zrt. nekik ezt írta: "a cégnek sem felhatalmazása, sem jogosítványa nincsen arra, hogy igazolást állítson ki brókercégek vagy bankok ügyfelei számára".

A Keler Zrt. kizárólag a bankok, illetve brókercégek nála vezetett értékpapírszámláira lát rá, ezen intézmények ügyfeleiére nem. A győri városházán megkeresésünkre azt válaszolták, hogy pénteken rendkívüli tájékoztatót tartanak a témáról.

A kisalfold.hu tudósít a sajtótájékoztatóról.

Szűkszavű közlemény a Keler Zrt. hivatalos oldalán

A Keler Zrt. hivatalos oldalán a következő szűkszavú közleményt találtuk a Quaestor-ügyben: "ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy KELER Zrt.-nek nincsen joga eljárni a QUAESTOR számláin lévő eszközökkel kapcsolatban, illetve a KELER Zrt. nem tud információval szolgálni a QUAESTOR ügyfelei részére. Kérdéseikkel kérjük forduljanak a QUAESTOR-hoz". 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Baloldal: egymilliárd forint igazoltan távol?

A Magyar Szocialista Párt és az Együtt által alkotott Győri Baloldal közgyűlési frakciója… Tovább olvasom