Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Háromezer ebbilétát vittek (csak) el

Győr - Október elsejétől kötelező Győrben a kutyatulajdonosoknak ebbilétát helyezniük a háziállataik nyakörvére. A megyeszékhelyen tegnapig lehetett ingyen felvenni a bilétákat: kicsivel több mint 3 ezren éltek a lehetőséggel, de a győri háztartásokban egy korábbi összeírás szerint legalább tízezer ebet tartanak.
Fél év múlva, ha valaki úgy sétáltatja a kutyáját Győrben, hogy nincsen rajta ebbiléta, akkor bírságra számíthat, ennek összege pedig akár 30 ezer forint is lehet. Önkormányzati rendelet szól ugyanis a biléta kötelező használatáról 2008. október 1-je után. A város az ebtartóknak akart segíteni azzal, hogy a héten (hétfőtől péntekig) felajánlotta: érvényes oltási könyv felmutatásáért cserébe bárki átveheti ingyenesen a bilétákat a megyeháza mellett felállított fabódéban.

Nagyjából háromezren éltek ezzel a lehetőséggel, mondta el érdeklődésünkre Nagyné dr. László Edit közigazgatás osztályvezető. Mielőtt azonban a hír hallatán mindenki hátradőlne, tudni kell, hogy Győrben, az 50–55 ezer háztartásban egy korábbi (2001-es) felmérés szerint legalább 10 ezer kutyát tartanak. Hétezren tehát még adósak a bilétával.

A bilétán két információ van: a város neve és egy sorszám – több ezer ebtulajdonos még nem kért ilyet a kutyájának. Fotó: Bertleff András
A bilétán két információ van: a város neve és egy sorszám – több ezer ebtulajdonos még nem kért ilyet a kutyájának. Fotó: Bertleff András

Nagyné hozzátette, az akciót éppen ezért folytatják, s az ingyenesség is megmarad. A szervezett, időszaki eboltások idején átvehetők lesznek ugyanúgy a biléták, s azt is jó tudni, hogy a részönkormányzatokhoz is küldenek belőlük, hogy az ott élők könnyen beszerezhessék a bilétát. Tény, hogy a kóbor kutyák problémáját ezzel a rendelettel nem tudják megoldani, a gazdáknak azonban óriási segítség lehet a műanyag lapocska, ha az eb elveszik vagy ne adja ég, valakit megharap.

Szóba került a mikrocsip-beültetés lehetősége is, de ez túl drága lett volna, ráadásul lehetett azzal számolni, hogy sok kutyatartó nem volna hajlandó kifizetni. Az önkormányzat által finanszírozott műanyag biléta szétosztása egyszeri, körülbelül egymillió forintos költség. A bilétán két információ kap helyet, az egyik a város neve (ez esetben Győr), a másik pedig egy sorszám. A kutyák egy nyilvántartási rendszerbe kerülnek, korral, címmel, oltási dátummal.

Olvasóink írták

 • 7. állatbarát 2008. március 25. 17:51
  „Tnd-nek üzenem, hogy eredeti gazdája által "örökös szabadságra" a Duna-partra kitett kutyám boldogan élt velem a lakásban 15 évig. Javaslom, hogy a témában kicsit képezze tovább magát,azután nyilvánítson véleményt!”
 • 6. Szabó Zoltán 2008. március 23. 08:26
  „Nem kell ide ebadó , de még biléta sem kellene, ha mindenki NORMÁLIS módon tartana kutyát. A kertbe, kutyaólba nem láncon , nem vashordóba, sétánál egyértelmü a póráz, ha kell szájkosár, meg a zacsi az ürüléknek. Amúgy közterület felügyelővel még nem találkoztam, nálunk falun a közterületet nem takarítják és amíg a részeg büntetlenül beleszarik , rókázik a ho-
  mokozóba addig talán nem is kéne az ebadóval foglalkozni!

  Egy NORMÁLIS kutyás.”
 • 5. Tnd 2008. március 23. 00:01
  „Igazad van "DIDI"! De nem is megadoztatnam, hanem megbüntetnem azokat, akik lakasban tartanak kutyat. Ez nem allatbarat, ez allatKINZAS! A kutya, szabadsagra született! Be kellene zarni a kedves tulajdonosokat is, /meg szabni, mikor ehet, ihat, setalhat, mikor vegezheti egyeb szüksegleteit....../Ja! es ivartalanitani öket! Mert ezen allatok zömevel ezt is megtette a kedves gazdi. Allatbarati SZERETET cimen. En is szeretem a kutyakat, de az udvarban. mert neki ott a helye.”
 • 4. győri13 2008. március 22. 14:39
  „És az egészségünket is károsítják önkényesen... Sőt, adózzanak többet az autósok is, meg miért én fizetem mások gyesét??? Folytassuk? Tolerancia, társadalom, stb...”
 • 3. Balazs 2008. március 22. 13:03
  „Didi: ne altalanosits legy szives!
  en kerteshazban lakom, 2 kutyam van. Nem viszem oket setalni, a sajat telkemen tatom oket.Akkor miert kellene adozom?
  En inkabb a dohanyosokra vetnek ki extra luxusadot, mert utanuk sokkalta tobbet kell takaritani mint a kutyatulajdonosok utan!”
 • 2. Didi 2008. március 22. 12:08
  „Én ha rajtam mulna, megadóztatnám a kutya tartokat. Igy legalább nem közös pénzböl kellene a köztereket takaritani. Ekkor dölne el igazán az, hogy ki az aki hobbibol, és ki az aki szeretetböl tartja az állatait.”
 • 1. matriné 2008. március 22. 10:59
  „Ez csak kutyan fitty! Akkora kellene mint a rendszámtábla, sőt a gazdi neve is legyen feltüntetve! természetesen annyira jól láthatóan, hogy a közterület felügyelők is jól láthassák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a munka a Fehérvári úton

Győr - Húsvét után megkezdődik Győrött a Fehérvári út átépítése a Kacagány és a Mészáros Lőrinc… Tovább olvasom