Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Háromezer adós tartozik az APEH–nek

Győr-Moson-Sopron - Csaknem háromezer magánszemély, egyéni vállalkozó és gazdasági társaság tartozik az adóhatóságnak a megyében, közülük 132-en tízmilliónál is többel. Számos külföldi országban egyfajta szankcióként alkalmazzák a nagy összegű, illetve huzamosabb adótartozással rendelkező adósok nevének közzétételét.

A lista negyedévenkénti közlésére Magyarországon az adózás rendjéről szóló törvény kötelezi az adóhatóságot.

Ilyen lajstrom már évek óta készül. Korábban az Adó- és Ellenőrzési Értesítőben jelentek meg az adatok, az APEH azonban tavaly döntött a szélesebb nyilvánosság által elérhető internetes megjelenésről – tájékoztatta a Kisalföldet Horváth Szabolcs, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának tájékoztatási vezetője.

Az apeh.hu honlapon a napokban közzétett legfrissebb, a 2007 utolsó negyedévében jogerőssé vált adóhiányokat tartalmazó listán – amelyre magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó tartozás esetén kerülhetnek fel – összesen 151-en szerepelnek, együttesen csaknem 42 milliárd forinttal.

A csúcstartó a budapesti Transeuro Computer Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 1 milliárd 997 ezer forint adóhiánnyal, amihez 1 milliárd 536 millió forint jogkövetkezmény társul.

A lajstromban a megyéből egy magánszemély és két vállalkozás szerepel. Az előbbi kategóriában a győri Finta Ferenc László országos második  215 millió + 212 millió forinttal. A győri B. V. B. Budapest Kereskedelmi, Szolgáltató és Külkereskedelmi Kft. neve mellett 166 millió + 94 millió forint szerepel, míg az ugyancsak győri Szidero Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek 230 milliós adóhiánya van, amihez 188 milliós le nem rótt jogkövetkezmény társul.

Horváth Szabolcs kérdésünkre közölte: a megyében 573 magánszemélynek, 617 egyéni vállalkozónak és 1691 gazdasági társaságnak van valamekkora adóhiánya. Tízmillió és százmillió forint közötti összeggel 22 magánszemély, 5 egyéni vállalkozó és 90 gazdasági társaság, míg százmilliónál nagyobbal 2 magánszemély és 13 gazdasági társaság tartozik. Utóbbi ügyek nagyobb része még nem zárult le jogerős határozattal, így az érintettek egyelőre nem szerepelnek a „szégyentáblán".

Olvasóink írták

 • 2. hehe 2008. február 11. 20:31
  „még valami!!!!

  azt valaki illetékes megmagyarázhatná, hogy hogyan tudnak milliárdnyi tartozást felhalmozni vállalkozások????
  amikor ha véletlenül elfelejtem mondjuk az áfát 20-án feladni akkor 27-én a szaros kis pár százezer forintra azonnal megjelenik a végrehajtási osztály..... és ha húzom a dolgot akkor is pár hónap alatt eljuthatok az árverésig is......
  ...... esetleg vannak egyenlőbbek?????????????????!!!!!!!!”
 • 1. hehe 2008. február 11. 20:27
  „hm
  Nekem is sok ember tartozik az elvégzett munkámért és mégsem tehetem meg, hogy inkasszót tegyek a számlájára (persze bírósági 3-4 éves huzavona után igen)
  vagy végrehajtót küldjek...... ha meg küldök akkor meg a rendőrség foglalkozik az emberrel, hogy önbíráskodás.....
  hm

  persze támogatom, hogy az adóhivatal hajtson be minden kintlévőséget és hogy mindenkivel fizettessen adót és tb-t és akkor talán nekünk rendes adófizetőknek kicsit kevesebbet is lehet........ persze amíg ilyen kormányaink és politikusaink vannak addig az a pénz is kevés lesz.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Program nem csak panelokra

Győr-Moson-Sopron - Sok tekintetben kibővülve folytatódik a lakásfelújítási (korábban „panel")… Tovább olvasom