Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Háromdimenziós technológia Győrben - Nézzünk bele egy alkatrészbe!

A győri Széchenyi István Egyetem a közelmúltban két új berendezéssel bővítette laboratóriumát. A gépek jelenleg egyedülálló módon még csak hazánkban szolgálnak oktatási intézményben.

Elsősorban kutatási célokra használjuk a két berendezést. Ez a technológia a 21. század vívmánya. Az egyik mérőeszköz működése optikai elven alapszik, míg a másik röntgen sugarakkal dolgozik - mutatta be az új szerzeményeket Kozma István, a Széchenyi István Egyetem munkatársa.

Mire is jók ezek a szerkezetek? Hogyan működik? Kozma István bemutatta nekünk.

Elsőként az GOM nevű felületvizsgáló berendezést nézzük meg. A masina gyakorlatilag egy optikai szenzorokkal működő 3D-s fényképezőgép, mely az adott alkatrészről képes, egy térbeli számítógépes modellt készíteni.

Az IJTTR fényképezőgép működés közben. Fotók: T.Zs.
A GOM fényképezőgép működés közben. Fotók: T.Zs.- Ez manapság a gépgyártásban hatalmas előny, hiszen adatbázisba is vehetjük az alkatrészek adatait, méreteit. Az elkészült virtuális modell felszínén a hibákat is fel tudjuk fedezni. A mérések 0,05 mm pontosak - tette hozzá Kozma István.

Szemléltetésképp bemutatóra kerül sor: a forgó tálcára helyezett tárgyat az optika minden irányból "lefényképezi". A számítógép monitorján pedig már láthatjuk is az eredményt. Egy virtuális modellt, melyen megvizsgálhatók a legapróbb eltérések vagy hibák a megfelelő alkatrésztől.

- A győri Audi gyárban is használnak hasonló technológiát, bár tudtommal az nem a legújabb modell. A berendezés egyébként nem csak maroknyi alkatrészek, de egy motorblokk fényképezésére is alkalmas - tudtuk meg Kozma Istvántól.

Az említett technológia tehát lehetővé teszi, hogy felületi ellenőrzés alá vessük az alkatrészt.

Érdekesebb történet, hogy miként lehet egy alkatrészt belül is megvizsgálni? Nos pontosan ezt a célt szolgálja a másik berendezés. A 7 tonnás monstrum, hasonlóan az egészségügyben használatos röntgenekhez, röntgen sugarakkal dolgozik egy vastag betonfallal bélelt teremben. A forgó tálcán lévő tárgyról a masina egy körbefordulás alatt 1080 felvételt készít. A berendezés alapelve szinte ugyan az, mellyel a kórházi röntgenek is működnek. A különbség csak annyi, hogy itt egy virtuális, térbeli modellt kapunk eredményül.

A 3 dimenziós röntgengép a győri egyetem laborjában.
A 3 dimenziós röntgengép a győri egyetem laborjában.

Az alkatrész 3D-s modellje a számítógépen. A kék és piros színek az anyag belsejében lévő hibákat jelzik.
Az alkatrész 3D-s modellje a számítógép monitorján. A különböző színek az anyag belsejében lévő eltéréseket,  hibákat jelzik.

A vezérlőteremből is láthatjuk az alkatrészt a fotózás alatt.
Kamera segítségével a vezérlőteremből is láthatjuk az alkatrészt a fotózás közben.


Gyakorlatban is láthatjuk az eredményt. A számítógép monitorján kirajzolódik az alkatrész 3 dimenziós fényképe. A felvétel szó szerint "csontokig" hatol. Jól kivehetők a tárgy belsejében lévő áramkörök és az öntvényben lévő esetleges hibák, például légbuborékok is.

Ez a módszer megkönnyíti a fejlesztők és a szerelők munkáját is, hiszen meg tudjuk nézni, hogy egy alkatrészen belül pontosan mi romlott el. Így nem kell szétszedni az adott darabot - tudtuk meg.

A berendezéseket a Széchenyi István Egyetemen kutatási célokra használják. A technológia hatalmas lépés az alkatrészgyártás és ellenőrzés munkafolyamatában.

Olvasóink írták

 • 7. elemér 2010. december 09. 02:31
  „5. h.sz. zotya975
  Igen tudom, mindent Kolombusznak köszönhetnek a tudósok, akik a bukott kontinensröl Ámerikába jöttek.”
 • 6. Goldmund 2010. november 26. 09:03
  „A másodikként írt berendezés, bár nem nevezik nevén egy ipari CT (komputertomográf). Az teljesen igaz, hogy rötngensugarakkal dolgozik, meg 3D képet ad, de ez a szokásos elnevezése.”
 • 5. zotya975 2010. november 25. 05:49
  „Persze-persze miután az európai Kolombusz felfedezte, és a civilizáció útjára vezette őket..... ha nem tévedt volna arra, akkor most hogyan nezteznél, Kedves Elemér? Még mindíg a nyam-nyamokkal kevernéd a kondért!”
 • 4. elemér 2010. november 24. 21:49
  „Ezt azoknak ajánlom akik nem szeretnek olvasni.;))

  http://www.youtube.com/watch?v=mb4ZkuhAyXM”
 • 3. elemér 2010. november 24. 19:01
  „Igy néz ki hogy kik vitték a babért a nagyvilágban, ebben az iparban idén. (Stuttgart-Germany)

  http://www.imveurope.com/news/news_story.php?news_id=561”
 • 2. Táncos 2010. november 24. 08:54
  „Kozma for the President!!”
 • 1. regisztrálok 2010. november 24. 08:31
  „Kozma in the house!!
  206 WRC!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devecseri gyerekek Győrben

A győri Gárdonyi-iskola vendégeiként a vörösiszap sújtotta devecseri iskola ötödik és hetedik… Tovább olvasom