Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Három nap a költővel

Győr - A Radnótival kapcsolatos legújabb kutatási eredmények hangoztak el azon a szombaton véget érő, háromnapos konferencián, amelyet a száz évvel ezelőtt született költőre emlékezve rendeztek a megyeszékhelyen.

A szervezés különös módon kezdődött: a Radnóti Miklós életére, munkásságára emlékező konferenciát a József Attila Társaság kezdeményezte. Természetesen ehhez felsorakozott szellemi erőivel a mártír költő nevét viselő emlékbizottság és irodalmi társaság, valamint házigazdaként a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara is. Elképzeléseik és forrásaik mellé a városi és a megyei önkormányzat biztosított további ˝erőt˝.

– Jó néhány olyan előadás hangzott el, amely hidat épített, párhuzamokat keresett Radnóti és József Attila életműve, sorsa között. Radnóti Miklós számunkra nemcsak egyetemes, hanem helyi irodalmi érték is azok miatt a tragikus állomások, események és alkotások miatt, amelyek nevét az irodalomtörténetben Pannonhalmához, Győrhöz és Abdához kötik – nyilatkozta a Kisalföldnek G. Papp Katalin főiskolai docens, a konferencia főszervezője. – Sokat tudunk Radnótiról, számos verse pereg bennünk akár hibátlanul, fejből is. Minden bizonnyal ő az egyik legnépszerűbb és a legismertebb magyar költő, mégis számos új adalékkal, újfajta megközelítéssel, új adattal lettünk gazdagabbak ezen az emlékére rendezett tanácskozáson. Életműve a legújabb kutatási eredmények tükrében újabb árnyalatokat, az eddigit továbbépítő, friss megközelítéseket kapott.

A megemlékezők megkoszorúzták a Radnóti-emlékművet Abdán. Fotó: Krizsán Csaba
A megemlékezők megkoszorúzták a Radnóti-emlékművet Abdán. Fotó: Krizsán Csaba

A háromnapos, szombaton véget érő konferencián Pomogáts Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész, az avantgárd és a klasszikus Radnótit mutatta be, Ferencz Győző, a közelmúltban íródott, nagy hatású Radnóti-pályakép szerzője a költő életművének töredékességéről és egységéről, Tverdota György irodalomtörténész-professzor József Attila és Radnóti Miklós ˝komor feltámadásáról.˝ beszélt. Emellett előadások hangzottak el – Radnóti költeményei és élete alapján – a szenvedésmintázatokról, a József Attila és Radnóti költészetében rejtőző neoklasszicizmusról, indulatról és intellektualitásról is. A tanácskozás programját az Első Magyar Versszínház nagy sikerű, megrendítő produkciója, valamint egy abdai és pannonhalmi kirándulás gazdagította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjé! - Gyereknap, Pünkösd, feszt - Hétvégi programajánló

Győr-Moson-Sopron - A gyerekek játszhatnak kedvükre, a felnőttek szintén. Tartalmas hétvégi program… Tovább olvasom