Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Három macska már elkobozható

Januártól elvehetik a cicáit Győrben annak a gazdának, aki engedély nélkül tart kettőnél több macskát.

Mert ahhoz, hogy ezt megtehesse, a közvetlen szomszédok felének hozzá kell járulnia.

Nem a szabály változik, hanem a szabályszegés következménye. Nagyné dr. László Edit, a győri önkormányzat közigazgatási osztályvezetője elmondta: már az elmúlt két évben is ki kellett kérni a polgármesteri hivatal engedélyét ahhoz, hogy valaki kettőnél több macskát tarthasson otthon, azonban a hatóság ezt nem tudta szankciókkal érvényesíteni. Kevésbé lényegi változás, hogy januártól a közvetlen szomszédoknak nem a többségétől, hanem legalább a felétől kell beleegyezést kérnie a macskatulajdonosnak – ez ugyanis a jogalkalmazás szempontjából pontosabb meghatározás. Ha a szomszédok beleegyezése megvan, úgy 2200 forintos illeték mellett kérhetjük az engedélyt a hivataltól, ahol valószínűleg a környezetvédelmi csoport fog eljárni a polgármester nevében.

Egy kedvencet engedély nélkül is tarthatunk, de ha kettőnél többet szeretnénk, azt már a szomszédokkal is meg kell beszélni. Fotó: Krizsán Csaba
Egy kedvencet engedély nélkül is tarthatunk, de ha kettőnél többet szeretnénk, azt már a szomszédokkal is meg kell beszélni. Fotó: Krizsán Csaba

Az osztályvezető szerint az eddigi szabálytalanságokat a hivatal csak szóbeli rábeszéléssel próbálhatta megszüntetni, míg a januártól módosuló állattartási rendelet értelmében százezres nagyságrendű – akár félmilliós – bírságot szabhat ki az önkormányzat. Sőt, lehetőség lesz arra is, hogy a polgármester megtilthassa az állattartást egy adott helyen. A gyakorlatban az első lépés nyilván a felszólítás, s ha harminc napon belül nem szerzi be valaki a szükséges engedélyt, következhet a bírság vagy akár a tilalom is. S lehet bármekkora is az összeg, egy igazi macskabarátot valószínűleg az utóbbi büntetés érintene kellemetlenebbül: a hivatal emberei fogják és elviszik a cicákat, akkor pedig már az összeset. Ezután legalább öt évig tilos újabb macskákat befogadni a házhoz: ennyi a végrehajtási idő. Az elkobzott állatok – ahogy ez a kutyák esetében is így van – a gyepmesteri telepre, majd jó esetben új gazdához kerülnek.

A rendeletmódosítás lényege egyébként, hogy a macskatartás szabályai az ebekéhez idomuljon. Egy vagy két állatot még akár észrevétlenül is tarthat valaki otthon, de afölött már valószínű, hogy a szomszédoknak is meg kell barátkozni a jószággal. Márpedig aki allergiás a macskaszőrre, attól ez nem várható el. Érkezett bejelentés olyan társasházról az elmúlt években, ahol szinte uralkodtak az egyik lakó cicái, mintegy tíz-tizenkettő.

Abból, hogy eddig a szabálytalanság nem járt büntetéssel, következtethetünk arra is, hogy a macskatartóknak elenyésző hányada járta ki a hivatalos utat. A rendelet eddigi két évében mindössze három engedélykérelem érkezett a hivatalhoz. Ez most alighanem változni fog.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. gerdancs 2010. január 06. 12:14
  „én azt nem értem honnan tudják meg hogy több macska van a lakásban? Be nem jöhet senki, még rendőr sem házkutatási parancs nélkül nemhogy gizda gyepmester meg önkormányzati tespedék vagy térfigyelő szomszéd?! Nem? Hiszen akkor már az alkotmányt karcolgatják, azért egy ügyvéd véleményét ki lehetne kérni. Természetesen elítélem a nem megfelelő körülmények között történő, zsúfolt állattartást, de aki nem takarít a jószága után az maga sem tisztálkodik!!! (munkám során tapasztaltam....)
  Ismerve az átlag "magyar szomszédot" ez a rendelet nem erről fog szólni.”
 • 37. okostojas007 2010. január 06. 10:18
  „és a macskákat megkérdezték - mi a véleményük erről -
  ez egy állatgyűlölő ( rasszista ? ) rendelet...
  egyébként a társasházakban a gyerekeket sem szeretik
  pláne a fa........”
 • 36. fiona63 2010. január 06. 10:17
  „Lehet, priuszom lesz, mert szeretem az állatokat? Nem baj, ha megbüntetnek, majd elmegyek segélyt kérni a hivataltól. Ez egész véletlenül a XXI. század, vagy megint az jön, hogy megmondják, mit tehetek, mit gondolhatokm, mert különben meghurcolnak, megbélyegeznek? Ezt nevezik szabadságnak? Rendben, hogy egy társasházban ne tartsanak 12 macskát, de egy családi házban hadd döntsem el én, hogy milyen és hány állatot kerülgetek és etetek naponta és ne mások hozzanak helyettem döntést. Felnött vagyok állítólag, vagy csak potenciális fejöstehene a városnak? Bár semmi közöm a szocalistákhoz, de nem állom meg szó nélkül, hogy Balogh úr idején ilyen nem fordulhatott volna elő.”
 • 35. csalán 2010. január 05. 18:20
  „Segítsen már valaki orvost keríteni a győri polgármesteri hivatal dolgozóinak és választott képviselőinek! Sürgősséggel! Vagy keressük meg együtt a messzire gurult dilibogyóikat... Ennyi címeres ökör még sosem koptatott széket a Városházán.”
 • 34. fióka 2010. január 05. 09:33
  „Mijen jogon????Nincs macskám ,de biztos tartanák egy kutyát is azt jöhetnek.És mégis hova vinnék a macskákat menhelyre,na ne tessék viccelni iskolákra nincs pénz nem,hogy menhejre.Megint bolond lukból bolond szél fúj,mint ahogy azt már megszokhattuk ebben a országban.”
 • 33. sx486 2010. január 04. 16:48
  „Remélem ez valami félreértés , és a kutyákra vonatkozik nem a macskákra !
  Ha nem így van , akkor megint perverz úton járunk !”
 • 32. szj 2010. január 04. 16:04
  „Diplomamunka megint!”
 • 31. BabyGirl 2010. január 04. 15:08
  „nézd mááááááár.......az Eszti meg a cicája!!!!:)
  :*”
 • 30. janika 2010. január 04. 09:05
  „Nyugi bele "fiona63" nem az a cél.hanem az, hogy hogyan lehet pénzt kizsebelni a lakósságtól munka és ellenérték nélkül. Már terveztik az akváriumban tartott halak számának maximalizálását is. Sőt köpönyegforgató azaz színváltó halakat lehet csak tenyészteni politikai módon.”
 • 29. fiona63 2010. január 04. 07:36
  „Bocs az előbb elfelejtettem, hogy a gyepmesteri telep hogyan juttatja gazdához a befogott állatokat? Még egy honlapjuk sincsen. A dolgozók alulképzettek. Valaki megvizsgálja majd ezeket az állatokat, hogy nem hordozzák-e a leukémiát, macska AIDS-et egyéb fertőző betegségeket? Mert így örökbe adni őket felelőtlenség. Vagy csak a nyílt gyilkolászás a céljuk?”
 • 28. fiona63 2010. január 04. 07:16
  „Gratulálok a közigazgatás tisztviselőinek, látjuk, dolgoznak, meg is érdemlik a hatalmas cafeteria-juttatást.
  Minden más rendben van egyébként Győr háza táján, hogy ezzel a nagy horderejű törvénnyel foglalkoznak? Biztosítottak a gyepmesteri telepen annak a körülményei, hogy macskákat lehessen tartani? Járt már ott az illetékes? Először teremtsenek normális feltételeket, aztán törvénykezzenek. Megtérítik annak a macskatartónak a kárát, akinek az oltatott állata bekerül oda és fertőzést szed össze? - mert jó esély mutatkozik rá a körülmények figyelembevételével. Ezután javaslom a galambok számának limitálását is, mert azok az ártatlan madárkák rendszeresen össze... a frissen mosott ruhákat. Sőt a rágcsálóknak esetleg javasolom a csipet, hogy be lehessen azonosítani, melyik házhoz tartoznak. Eddig is sok kutya került a rendelet miatt utcára, hát akkor a macskáknak se legyen jobb sorsuk. Nem azt kellene büntetni, aki törődik velük, hanem azokat, akiknél törődés híján szaporodnak. Az én pénzemből élnek a tisztelt törvényalkotók, meg sok más adózó pénzéből, ami úgy látszik kevés tűnik, tehát kitalálnak még egy bevételi forrást (vajon meddig törték ezen a fejüket?). Elvárható lenne, hogy fontos és megalapozott döntéseket hozzanak. Nem baj hölgyeim és uraim, jövőre választások lesznek és gyanítom, hogy több e kis hazában az állatbarát, mint az állatgyűlölő.”
 • 27. CsPeti 2010. január 03. 23:20
  „Lótusz, ne legyen nyáron szúnyogirtás? És az egerek?! Patkányok? Igazad van, tűrd meg magad körül a macskasz@rt, de nekem ne kelljen az ilyenek miatt korlátozni a mozgásteremet! Ne legyen már több joga egy macskának, mint egy kutyának (vagy nekem)!”
 • 26. lótusz 2010. január 03. 09:25
  „na azért a macskáknak több esze van <moderálva>. a macska nyilván vadászik mert vadászösztön és tápláléklánc szerint élnek az állatok. akkor te sem egyél húst, mert a szüleidet büntetni kéne ha legyilkolsz egy csirkét, vagy sültkolbászt eszel.”
 • 25. lótusz 2010. január 03. 09:22
  „<moderálva> az állatgyilkosság bűn. az állat élőlény sokszor emberibb az embernél.az emberi kjörnyezetszennyezés sokkal tragikusabb mint egy macskakaki.”
 • 24. zotya975 2010. január 01. 21:31
  „Mivel én csak kutyákat tartok, macskát pont azért nem mert nem tudom a kerten bellül tartani erről tényleg felesleges vitázni. Na jóccakát!”
 • 23. CsPeti 2010. január 01. 20:50
  „Az én kertemben? Amikor épp sárgarigót cserkészik? Na ne már! A macskatartót kell büntetni, akinek a macskája madarakra vadászik! Az humánus, ha a gyerek belenyúl a homokozójában a macskaürülékbe?! Erről nem érdemes vitázni, ha valaki állatot tart, azt úgy tegye, hogy ne zavarjon másokat! Ha ezt nem lehet megoldani (pl., mert drága a kerítés és a nyakörv) akkor ne tartson állatot!!!!!”
 • 22. zotya975 2010. január 01. 20:37
  „Nem valami humánus, a macskám is azzal lőtték meg, a kert végében egerészett, rendőrt hívtam, kifizetteték az emberkével az állatorvosi számát, a puskát elkobozták. Amúygy tudtad, hogy a törvény ezt már bünteti?”
 • 21. CsPeti 2010. január 01. 20:33
  „Zotya,975, én légpuskát fogok venni! Az működik!”
 • 20. zotya975 2010. január 01. 20:31
  „És működik, neked van?”
 • 19. CsPeti 2010. január 01. 20:25
  „moderálva”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol tankolnak a rendőrök?

Az OMV nyert a kormányzati szervek egységes tankolási tenderén. Ellentmondásos hírek kaptak lábra… Tovább olvasom