Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Három lövés a városháza mögött

Ötvenhat november negyedikén hajnali négy órakor három lövés dördült el a győri városháza hátsó bejáratánál...

A történteket az egyik ˝túlélő˝, a később uszítással és lázítással vádolt Páros Zoltán idézte fel.

A Páros Zoltán életét meghatározó történet 1956. október 25-én kezdődött. Hír érkezett aznap a győri városházára, hogy Ravazdon ki akarnak fosztani egy magtárt. A ma 84 éves férfi megbízólevéllel a kezében, két társával Pannonhalmára ment, érdeklődött a rendőrőrs parancsnokától, aki azzal fogadta, hogy sikerült intézkedniük.

– Ezután megkérdeztem, ha már itt vagyunk, tarthatnék-e rövid tájékoztatást a falubelieknek a győri eseményekről. Ez a beszéd lett később a bűnöm, amit a vádiratban összefüggésbe hoztak azzal, hogy másnap a téglagyár munkásai közül páran nagykalapáccsal ütlegelték, majd vontatókkal kidöntötték a szovjet emlékművet – emlékezett az ötvenhárom évvel ezelőtti eseményekre Páros Zoltán. – Csatlakoztam a nemzetőrséghez. Az orosz tankok bevonulása után november negyedikén hajnalban engem – fegyver nélkül, de katonasapkában – Nádorvárosba küldtek, hogy figyelmeztessem Szigethy Attilát: amíg lehet, gyorsan hagyja el a várost. Útközben egy hadnagy csatlakozott hozzám, aki a Frigyes-laktanyába igyekezett. A Baross híd közepén nem engedtek tovább, egy orosz katona ránk fogta a fegyverét és indulatosan tessékelt vissza bennünket. Letértünk a hídról a városháza mögé. Ahogy a hátsó bejárathoz értünk, egy orosz ˝sztoj!˝-t (állj) kiáltva lépett elém, egy másik pedig puskáját a hátamhoz szorítva közelebb lökött a társamhoz, aki villámgyorsan a közeli bokrok felé ugrott. Azt évekkel később tudtam meg tőle, hogy utána néhány óráig a mozi előtti ligetben húzta meg magát. Ez kevésbé ismert, de akkor három lövés is eldördült... Nekünk szánták... Szerencsére egyik sem talált, de mindketten azt hittük, hogy a másik már nem él.

Páros Zoltán uszított és lázított a korabeli vádirat tanúsága szerint, és hogy figyelmeztesse Szigethy Attilát, majdnem az életével fizetett. Fotó: B. A.
Páros Zoltán uszított és lázított a korabeli vádirat tanúsága szerint, és hogy figyelmeztesse Szigethy Attilát, majdnem az életével fizetett. Fotó: B. A.

Páros Zoltánt ezután bekísérték a városháza portájára, ahol már volt két lefegyverzett rendőr, egy cigánygyerek, akinél pisztolyt találtak, illetve egy-két öreg nénike, akik maguk sem értették, miként kerültek oda.

– Mindenkit elengedtek, én csak jóval később, a délelőtt derekán mehettem el. Itt a forradalmi történet akár véget is érhetne, ha ötvennyolc februárjában nem hívtak volna be a rendőrségre. Kiderült, hogy a pannonhalmi események miatt uszítással és izgatással vádoltak meg.

Rendőrségi zárkában, bírósági börtönben, vallatással, szembesítéssel, tárgyalásokkal, meghallgatással teltek – a körülmények miatt szorongató bizonytalanságban – 1958. február 8-tól április 30-ig Páros Zoltán napjai.

– A sorstól kapott véletlen szerencsémnek, a jó szándékú tanúvallomásoknak, és annak, hogy édesapámat – aki lovas rendőr volt – nagyon tisztelték, köszönhetem, hogy bizonyítottság hiányában felmentettek, majd kilencvenben rehabilitáltak, sőt, kilencvenegyben a köztársasági elnök emlékéremmel tüntetett ki ötvenhatos helytállásomért – említette az idős férfi, majd búcsúzáskor elérzékenyülve, hálás szavakkal beszélt feleségéről, aki a nehéz időkben két kisgyermekkel várta őt ˝idekint˝, és semmiféle rendőri megfélemlítés sem törte meg.

Olvasóink írták

 • 3. jánosi 2009. november 06. 22:25
  „Ha mind ott lett volna győz a forradalom ......”
 • 2. Jandex 2009. november 06. 14:00
  „Már annyi 56-os hősünk van nem is értem hogyan férnek el egy ekkorka országban?!:)))))))
  Ez is olyan mint a partizán szövetség volt a 80-as években,1.000.000 millió tag de a gestapo 44-45-ben egyet sem talált,pedig nem semmi szervezet volt!:))))))))))))))”
 • 1. laura01 2009. november 04. 19:32
  „Hihetetlen, hogy három lövés. Miért nem lehet olyan címet adni egy cikknek ami a valós storyt tartalmazza, és nem arra gondol az ember, hogy most történt ez? Nem csalódok ebben az újságban. A cím teljesen mást takar mint a cikk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kopjafa koszorúzás: a balesetben elhunyt motorosok emlékére

A rendőrség balesetmeglőzési bizottsága ünnepélyes keretek között helyezte el kegyeleti koszorúját szerdán délelőtt. Tovább olvasom