Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Három leg a veterán masinák világában

Trestyén László igazi rekorder: ő a tulajdonosa Magyarország legrégebbi cséplőgépének, a legidősebb traktorának, és ő a nagyapja hazánk legfiatalabb traktoroslányának is.
A ravazdi úr mióta az eszét tudja megszállottan gyűjti a régiségeket, elsősorban mezőgazdasági gépekre vadászik, de nem veti meg a gyakran nála is idősebb tárgyakat sem. Gyűjteményében helyet kapnak rádiók, pénzek, oldalkocsis motorok, biciklik, kitüntetések és még sorolhatnánk napestig. „Nem kávézom, nem dohányzom, nem lottózom, én csak gyűjtök!" – árulja el nevetve Trestyén László. „A célom, hogy fennmaradjanak a régiségek az utókornak, az unokáimnak, ez a szívügyem!

Legfiatalabb traktoroslány nemzeti színben
Trestyén Lászlót és gépeit gyakran hívják falunapokra, rendezvényekre, kiállításokra, a legnagyobb sikert általában a csaknem hetven éves, máig üzemképes Deutz márkájú traktora, és annak vezetője; Trestyén Viktória aratja. A traktor egyébként hazánk legidősebb diesel masinája, a tizenkét éves traktoroslány pedig a legfiatalabb sofőrje. Viktória ilyenkor nemzeti színbe burkolózik; piros baboskendőt, fehér blúzt, és zöld kantáros nadrágot ölt magára.

Évtizedeket is letagadhat korából
A gépet kurbli és szivar segítségével gyújtják be, mégpedig meglepően gyorsan, szinte pillanatok alatt menetre kész! Az eredetileg kölni traktoron egykor egy egész család kényelmesen elfért, négy-öt személy utazását is biztosította a vezetőülés melletti, és mögötti ülőalkalmatosságok által. Külön érdekesség, hogy eredeti, gyári tartozékai még ma is megvannak. Talán ennek, és a tulajdonos gondos kezeinek köszönhető, hogy évtizedeket is letagadhat éltes korából. A két háború közötti német technika ugyanis olyan fejlettségi szinten állt, hogy egy rendezvényen sokkal fiatalabbnak gondolták az 1938-as gépet, mint egy csaknem húsz évvel később gyártott magyar traktort. Az állapota még a szakavatott szemeket is megtéveszti, nem egyszer próbálták megvenni, abban a hitben, hogy pár évtizedet élt meg csupán.

Százéves monstrum
A nyugdíjas gyűjtőnek nem a fenti traktor az egyetlen büszkesége. Gyűjteményének egyik ékessége a száz év körüli Hofherr márkájú cséplőgép, ez hazánk legidősebb, máig üzemképes masinája. Koráról azért nincsenek pontos adatok, mert a századforduló környékén még nem tartották fontosnak a gépek regisztrációját.

A cséplőgéphez a korabeli tartozékok is megvannak: a viharlámpa, a favillák, a falapátok, a hébér, az olajzó, a mázsa mind-mind a készlet része. A cséplőgép valóban impozáns látványt nyújt, csak az erőátvitelről egy harmincnyolc méteres szíj gondoskodik. A százéves masinát 1941-es állapotra „lőtte be" a gyűjtő - ekkor jelentek meg hazánkban ugyanis a cséplőgépek -, így magyar királyi zászló is helyet kapott rajta. Valamint feltüntette rajta a cséplőgépbérlés akkori árát: a tulajé tíz pengő óránként, és minden tizedik kiló. Csak viszonyításként: tíz pengőért akkoriban magunkénak tudhattunk egy szép pár csizmát is akár.

Vetéstől a kenyérsütésig
A cséplőgép restaurálását is Laci bácsi végezte, egy egész hónapot vett igénybe a munka, de megérte. A gyűjtő így gépeivel be tudja mutatni a vetéstől a kenyérsütésig tartó folyamatot. Ehhez a nyolcvan-száz éves Hofherr vetőgépet, az ezzel egykorú Kühne ekét, az aratáshoz szükséges szerszámokat, a már említett százéves cséplőgépet, a köves gabonaőrlőt, valamint teknőt, kosarakat vesz igénybe. Az érdeklődök a folyamatot legközelebb július 26-án, Ravazdon tekinthetik meg a Mediawave rendezvénysorozat keretében. A kenyeret természetesen nem magában fogják elfogyasztani, hanem egy 1969-es katonai gulyáságyúban főtt étel mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Léna hercegnő nagy harca

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hercegnő. Ennek a hercegnőnek aranyszőke a haja, égszínkék… Tovább olvasom