Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Három külügyminiszter találkozott Pannonhalmán

Első alkalommal került sor osztrák-magyar külképviselet vezetői értekezletre Pannonhalmán szerdán.
Az eseményen Magyarország és Ausztria valamennyi nagykövete jelen volt, csakúgy mint Martonyi János magyar, Michael Spindelegger osztrák és "vendégként" Franco Frattini olasz külügyminiszter.

Várszegi Asztrik főapát házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket. Bevezetőjében a főapátság 996 óta íródó múltjáról és jelenéről  beszélt, és kiemelte: ez a hely mindig Kelet és Nyugat találkozóhelye volt.Martonyi János előadásában több témát érintett. Kifejtette például, hogy a politikusoknak még aktívabban kell fellépniük, hogy az osztrák-magyar kapcsolatok erősödjenek. "Alapvető érdekünk az erősebb Európa, s meg kell akadályoznunk az európai intézmények széttöredezését" - fogalmazott, majd leszögezte: a korábban Kelet-Európának nevezett térség felzárkózása egész Európa érdeke, amelyet az uniónak finanszírozni is kell.Az osztrák diplomácia vezetője köszönetet mondott a magyar EU-elnökségnek kiváló munkájáért. Michael Spindelegger hosszan értekezett a Nyugat-Balkán iránti elkötelezettségről. Fontosnak nevezte, hogy a horvát csatlakozási tárgyalásokat sikerült lezárni, hogy Montenegró tagjelölt státust kapott, s hogy Bosznia-Hercegovinának és Albániának vízumliberalizációt tettek lehetővé. A Szerbiával való kapcsolatok további erősítését attól tette függővé, hogy az ország egyértelmű jelzéseket küld-e Koszovó felé, hogy a érdekelt a viták rendezésében. Hangsúlyozta: Koszovó függetlensége visszafordíthatatlan.

Franco Frattini többek között azt mondta: az arab tavasz nyomán átalakuló Észak-Afrika számít Európára, és minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy a politikai vákuumot ne a szélsőségesek használják ki.

Olvasóink írták

  • 1. pappe 2011. augusztus 31. 13:48
    „Egyébként pedig az egész kijelentés amolyan pártállami lózung. Nesze semmi, fogd meg jól. Ohne konkrétumok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebédbefizetés: többet nem lesz hosszú sor

Olvasói kérdés: Egész nap hosszú sor várakozott kedden Ménfőcsanakon az iskolai és az óvodai étkezés befizetése miatt és erre csak egy napot adtak. Tovább olvasom