Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Három határátkelő megnyitását kérik

Győr-Moson-Sopron - A megyei közgyűlés delegációja és a határmenti települések polgármesterei csütörtökön Bécsben a magyar nagykövetségen a schengeni csatlakozás után kialakult határhelyzetről tárgyaltak. Abban maradtak, hogy az osztrákoktól első lépésben három határátkelő megnyitását kérik: a Fertőrákos-Margitbányai út közötti átkelőt, a Jánossomorja-Andau és a Zsira-Locsmánd közötti. Firtl Mátyás négy órakor ezt hivatalosan is bejelenti Sopronban.
A schengeni csatlakozás után kialakult helyzet jól ismert: az osztrákok több határátkelőnél behajtani tilos táblákat helyeztek ki, mondván, az a veszély fenyeget, hogy a magyarokkal együtt a bűnözés is akadály nélkül megérkezik hazájukba. Számos petíció és felszólalás után a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés a március 7-i ülésén nyilatkozatot fogadott el, amelyben azt szorgalmazza, hogy az alelnök (Firtl Mátyás) vezetésével „hozzanak létre a Burgenlandi Tartományi Gyűléssel egyeztető fórumokat a magyar-osztrák határon lévő valamennyi határátkelőhely tényleges megnyitása érdekében". A megyei delegáció tegnap Bécsben járt, ahol dr. Horváth István, a Magyar Köztársaság bécsi nagykövete kezdeményezett megbeszélést.

A magyarok abban maradtak, hogy a nagykövetség segítségével összehívják az előbb említett első egyeztető fórumot, s ott az osztrákoktól első körben három határátkelő tényleges megnyitását kérik. Az egyik a Fertőrákos-Margitbányai út közötti átkelő, a másik a Jánossomorja-Andau közötti (ez állítólag már járható is), a harmadik pedig a Zsira-Locsmánd közöti – itt is előrehaladott tárgyalások folynak már. Firtl Mátyás hangsúlyozta: kis lépésekkel kívánják meggyőzni az osztrákokat, ez a három példa remélhetőleg alátámasztja a magyarok érveit, hogy semmiféle veszély nem fenyegeti az osztrákokat a határnyitás miatt.

A nagykövetség ezzel együtt azt is megígérte, hogy továbbra is segítenek azoknak a magyaroknak, akik a most még kint lévő táblák ellenére behajtanak az útra, az osztrák hatóság pedig ezért megbünteti őket.

További részletek a Kisalföld pénteki számában olvasható.


A megyei delegáció tagjai

A delegáció tagjai: Firtl Mátyás alelnök, Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés külkapcsolati és idegenforgalmi bizottságának elnöke, Wild Róbert, a megyei német önkormányzat elnöke, Hordós István, a külkapcsolati és idegenforgalmi bizottság tagja és Stipkovits Pál megyei közgyűlési képviselő. Bécsbe utaztak továbbá az érintett határmenti települések polgármesterei

Olvasóink írták

 • 5. janka 2009. január 12. 20:04
  „én egy Locsmánd utáni faluban dolgozom, ami tőlünk kb 15 km-re van. de általában ott állnak este a rendőrök, és 40 euro a büntetés, ha átmész. a másik irányból Kőszeg felé viszont 50 km. most mondja valaki azt, hogy mindegy, merre megyek,,,,”
 • 4. vakapád 2008. március 28. 06:14
  „Tisztelt Gehun!Az én szemem mindig nyitva van,és láttam azt,hogy azon az úton egy autó is nehezen fér el,nem kettő,és ezek tények,és a nyaláshoz az ég világon semmi köze.Úgyhogy inkább Te nyisd ki a szemed és láss,ne csak nézz”
 • 3. Jánosi 2008. március 27. 19:54
  „Hát ezt a marhaságot kedves Ágnes.
  Ebből vannak aztán a félreértések.
  Jánossomorjánál már jul-óta nyitva a határ.Simán lehet közlekedni,nincs semmiféle tábla ami tiltaná a határ átlépését.
  Jó lenne ha előszőr a sajtó munkatársai informálódnának mielött hamis információval látnak el minket.”
 • 2. Gehun 2008. március 27. 19:39
  „Tisztelt Vakapád! Képzeld, tavaly ilyenkor én is jártam a fertőrákosi átkelőnél, és mit láttam? Mindkét irányban behajtani tilos tábla és persze csukott sorompó fogadott.
  Azonban minden bizonnyal elkerülte figyelmedet, hogy azóta csatlakoztunk a schengeni övezethez; vagyis úgy látszik, a lényeget valahogy nem fogtad fel. A határnyitás az határnyitás kéne hogy legyen, és nem csak egyoldalúan! Nyisd ki a szemed, és ne nyalj az osztrákoknak, mert hidd el, azzal nem leszel nagyobb.”
 • 1. vakapád 2008. március 27. 16:18
  „Én tavaly ilyenkor jártam a fertőrákosi határkilépőnél,és érdekes módon,ott volt kitéve a behajtani tilos tábla.Most akkor ez hogyan van?Ha ök rakják ki,az felháboritó,ha mi akkor semmi gond?Vagy 1 év alatt annyit javult az út minősége?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a Magvassy-sportcsarnok tolvaját

Elfogták a lopással gyanúsítható 26 éves győri H. Bélát, aki a Magvassy sportcsarnokból vitt magával… Tovább olvasom