Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Három falutól búcsúzik a rendőr

Enese - Horváth Róbert gyerekkorától rendőrnek készült. Tanulmányai és néhány év győri járőrszolgálat után Enesére került körzeti megbízottnak. A főtörzszászlós betegsége miatt most nyugdíjba kényszerült.
Nehezen fogadta el az új helyzetet, egészségi állapota miatt mégis döntenie kellett. Horváth Róbert főtörzszászlós megvált attól a hivatástól, amire gyermekkorában készült, mint rendőr elbúcsúzott azoktól a településektől – Enesétől, Ikrénytől, Rábapatonától –, amelyekben 1994-től körzeti megbízottként szolgált.

– Nehéz volt a döntés, mert úgy érzem, rendőrnek születtem. A győri bercsényis katonai kollégiumi évek után Várpalota, a hivatásos tiszthelyettesképző, majd a szombathelyi csapatszolgálat következett – emlékezett a kezdetekre Horváth Róbert, aki 1991-ben a honvédségtől a belügy állományához került.

Rendőri pályája – miként elmondta – azzal kezdődött, hogy egy hónapig a szabályzatot tanulta, majd miután „felmondta" az osztályvezetőnek, Győrben utcai szolgálatra került, ahol könyvek helyett öreg rendőröktől tanulta a szakmát.

– Világmegváltó lelkesedéssel járőröztem az utcán, aztán jött a lehetőség: kilencvennégyben szülőfalumba, Enesére kerültem körzeti megbízottnak. Sági Gyula kollégámmal hozzánk tartozott még Ikrény és Rábapatona is. Dolgunk mindig akadt, még akkor is, ha mindhárom község nyugodtnak mondható, és igazából csak az átutazók okoztak gondot az évek alatt. A helyiekkel mindig mindent meg tudtunk oldani egy-egy „gyenge" szabálysértés, feljelentés vagy bírság formájában.
Ahogy Horváth Róbert fogalmazott: új lendületet adott a munkának, mikor Szalay Zsolt zászlós személyében új társ került mellé a körzetbe.

– Számos sikeres akciót bonyolítottunk együtt. Így például éjszakai megfigyelésekkel fémtolvajokat derítettünk fel, akik ötmillió forint kárt okoztak. Azt hiszem, hogy a három falu rendőrségi statisztikája és a polgármesterek elismerései minősítik munkánkat, amiben változást jelentett, mikor két évvel ezelőtt, a budapesti eseményekkor mindkettőnket a fővárosba vezényeltek. Én rajparancsnokként a sűrűben szolgáltam. Szinte az összes bevetésben részt vettünk Zsolttal, sokszor a fizikai tűrőképességünk határát is túlléptük.

Horváth Róbert főtörzszászlós gyerekkorától rendőrnek készült, de most betegsége miatt nyugdíjba kényszerült. Fotó: H. Baranyai Edina
Horváth Róbert főtörzszászlós gyerekkorától rendőrnek készült, de most betegsége miatt nyugdíjba kényszerült. Fotó: H. Baranyai Edina

Aztán beütött a baj. Egyik hazautazás után Horváth Róbert fájdalmat érzett a derekában. A vizsgálatok porckorongsérvet és agyonkopott csigolyákat állapítottak meg. Ezután pihenés, kezelések, gyógytorna, hévízi kúra következett.

– Nagyon hálás vagyok az orvosoknak, a nővéreknek, gyógytornászoknak, akik fájdalmaimban, elkeseredettségemben tartották bennem a lelket, biztattak, türelemmel gyógyítottak. El nem múlt a baj, csak élhetőbbé váltak a mindennapjaim. Be kellett látnom, így nem szolgálhatok tovább. Elbúcsúztam mindhárom falu vezetőjétől, akik bizony elérzékenyülve köszönték meg munkámat. Ezután egy másfajta életformát kell megszoknom. Nem lesz könnyű...

Olvasóink írták

 • 6. Sunyi 2008. július 27. 23:46
  „Remélem rendbejösz Róbi jó és kellemes pihenést a nyugdijas éveidhez. Üdvözlettel a Dunaparti P.E csapata és vezetősége”
 • 5. kopi 2008. július 24. 21:25
  „Jó pihenést ,nyugodt nyugdíjas éveket!”
 • 4. FIZETETT HÍRDETÉS? 2008. július 24. 19:50
  „EZ EGY HATALMAS HÍR!EGY IGÍZI HŐS MENT NYUGDIJBA!ŐSZINTE ELISMERÉSEM A CIKK ÍRÓJÁNAK,HOGY TUDOTT ERRŐL A FONTOS ESEMÉNYRŐL ENNYIRE RÖVIDEN ÍRNI!IZGATOTTAN VÁROM A CIKK FOLYTATÁSÁT!NAGYON FELKAVART HOLNAP HÁROM PÉKET ROKKANTOSÍTANAK!”
 • 3. Voda2 2008. július 23. 18:31
  „Szia Robi! Egy Bizt Őr vagyok a Tutti-ból! Sajnálom, hogy így alakult, pedig közbe ráférne a környékre a rendőri körültekintés, de majd a Zsolti odafigyel a dolgokra, mert mostmár Ő van itt, mint körzetis. Sok sikert, és föl a fejjel!

  Üdv: Egy Tutti Dolgozó!”
 • 2. Artax 2008. július 23. 16:42
  „jozsi!A Honvédséggel ellenben a Magyar Köztársasás rendőrségénél van fötörzszászlós rendfokozat!!! (őrmester, törzsörmester, főtörzsörmester, zászlós, törzszászlós, fötörzszászlós majd hadnagy......és így tovább) Békés nyugdíjas évet kivánok a kollegának!Megérdemli!”
 • 1. jozsi 2008. július 23. 14:11
  „Ez valami ujfajta rang,fotorzszaszlos?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentlászló települések találkoztak Szentlászlón

Horvátország - A közelmúltban rendezték meg a Kárpát-medencei Szentlászló települések XIII.… Tovább olvasom