Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Három év, öt egynemű pár

Házasságra nem léphetnek egymással, de az esküvőkéhez hasonló külsőségek között mondhatják ki az igent az azonos nemű párok ma Magyarországon. A rendelkezés 2009-es életbelépése nagy visszhangot keltett, országosan mégis kevesebb mint száz bejegyzés született az első évben. Megyénkben mostanáig öt pár jelent meg anyakönyvvezető előtt.
A Győri Anyakönyvi Hivatalban külön polcon tartják a házassági anyakönyvektől csak vastagságukban eltérő hatalmas köteteket, amelyekbe az élettársi kapcsolatra elszánt, azonos nemű párok kérhetik bejegyzésüket. A menyasszony és vőlegény rovatot két üresen hagyott rubrika jelöli, pluszsor viszont a nem megnevezése.

Üres oldal még bőven akad benne, 2010-ben egy, és 2011-ben is csak két újabb lap telt meg adatokkal. Két férfipár után tavaly decemberben harminc év körüli hajadonok álltak az anyakönyvvezető előtt. Sopronban mostanáig két bejegyzés született, a legfrissebb idén februári. Mosonmagyar-
óvárra ezzel szemben még kíváncsi telefonhívás sem érkezett, amit a győri anyakönyvvezetők már nem mondhatnak el. Gyakran kérdezősködnek a részletek felől, a legkomolyabb érdeklődő párral – két fiatalember – többször is egyeztettek. Budapestről érkeztek volna, már a találkozó idejét is megbeszélték, aztán mégsem jöttek.

Kun Mária, a Győri Anyakönyvi Hivatal vezetője nem csodálkozik azon, hogy távol maradnak az emberek a regisztrációtól. Az, hogy a mindennapi nehézségek a párok számára nyomasztóbbak a papíroknál, az esküvők számának visszaesésében is tetten érhető. Győrben idén akár a hatvanéves negatív rekord is megdőlhet. Miközben a csúcsot 2010 tartja 557 esküvővel, az idei bejegyzések száma még az 500-at sem érte el, és év végéig is csak 30–40 pár kért előjegyzést. A számokkal együtt a külsőségek is veszítettek jelentőségükből, a hagyományos ceremóniákhoz hasonlóan az azonos neműek bejegyzésekor is inkább a meghittség uralkodik. Szűk vendégkör, formaságokat meghaladó, bensőséges részletek: ünnepélyes gyűrűhúzás, és az is megesett Győrben, hogy a férfipár egyik tagja mondott verset párjának.

Szokatlanságánál fogva az anyakönyvvezetők számára is élmény és egyben kihívás az azonos neműek bejegyzése. Hiszen például vannak a házasságkötő termekben gyakran elhangzó szavak, amelyek a ritka alkalmakon még bakiba sem illenének. A három győri ceremóniát épp ezért három különböző anyakönyvvezető vezényelte le. A hivatalos szöveget ők maguk fogalmazták át úgy, hogy a kötelező törvényi részek kivételével ne mutasson hasonlóságot a hagyományossal, nehogy belekeveredjenek és eltévesszék egy kényes résznél...

Az élettársi kapcsolatok ugyanazokhoz az előnyökhöz juttatják a párokat, mint a házasokat. Vagyonjogi, öröklési jogokat szerezhetnek, kivéve azt, hogy nem vehetik fel egymás nevét és közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket. Noha 2010 második felében még úgy tűnt, hogy 2011-től ezt engedélyezik, a törvényt nem hirdették ki, és máig nem lehet tudni, valaha életbe lép-e s ha igen, milyen formában.

Olvasóink írták

  • 2. Tündenéne 2012. október 31. 10:15
    „1. anuvuk 2012.10.30. 14:56

    Micsoda??”
  • 1. anuvuk 2012. október 30. 14:56
    „Hol van a hazafias kötelezettség?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandozások az állatkertben, avagy Ilyennek szeretlek Győr! - videó, fotók

"Ilyennek szeretlek Győr!" pályázatunk apropóján Magyarósi Péter fotóművész vallott kedvenc győri helyszínéről, a Xantus János Állatkertről. Tovább olvasom