Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Három életet ragadott el a víz

A Duna egy, a Marcal folyó két életet rabolt el: szombaton egy 27 éves nagyszentjánosi fiatalember tűnt el a Dunában; vasárnap pedig egy negyvenhárom éves apa és huszonkét éves fia fulladt a Marcal folyóba. Mindannyiukat olyan részen érte a szerencsétlenség, ahol nem lehet fürödni.

A tragikus hétvége szombaton kora délután kezdődött: hagyománnyá vált, hogy a nagyszentjánosi baráti társaság évente egyszer horgászversenyt rendez Ács-Vaspusztához közel a Dunán. Idén is ez történt, tizennyolcan neveztek, s a verseny – de még inkább baráti összejövetel – rendben zajlott szombat kora délutánig. Rettentő meleg volt, erre pontosan emlékezhetünk mi is, ezért döntött úgy két huszonéves fiatal – Kiss János és névrokona, Kiss Márton –, hogy megmártózik a vízben.

Alig néhány métert gázoltak csak a vízben, amikor mindketten elmerültek. Kiss Márton volt a szerencsésebb, mert őt ki tudták húzni (valószínűleg azért, mert ő 5–6 méterre lehetett a parttól), Jánost azonban – bár háromszor is sikerült elkapni a kezét – végül elnyelte a víz. Kőszegi János, aki egyike volt azoknak, akik menteni próbáltak, azt mondja: muszáj volt feladniuk a küzdelmet, mert az ő erejük is fogytán volt az örvénylő folyóban. 

˝Az elején észre sem vettem, hogy baj van, háttal álltam a folyónak, csend volt, nem kiáltott Jancsi segítségért – folytatja Kőszegi János. – Aztán elmerültek, s mi futottunk, úsztunk utánuk...˝ Azon a részen nem szoktak fürödni még a helyiek sem, állítják a nagyszentjánosiak, oda valóban csak horgászni érdemes menni.

A katasztrófavédelem szombat délután két csapattal is kereste a fiatalembert, a Győr-Moson-Sopron megyeiek Győr, a Komárom-Esztergom megyeiek Komárom irányába fésülték át a Dunát, de viszonylag hamar, kora este felfüggesztették a keresést – a folyó sodrása miatt akkor már értelmetlen volt a környéket vizsgálni.

A Marcal-gátnál egy apa és fia fulladt a folyóba.
A Marcal-gátnál egy apa és fia fulladt a folyóba.

Még visszavárja a fiát

Kiss Márton másnap is az események hatása alatt volt, csupán annyit mondott, muszáj lesz elfelejteni azt a napot. De ő is a barátját veszítette el, mint ahogy sokan a faluban – Kiss János a közösség egyik központi figurája volt, sokan ismerték és kedvelték. Ezermester volt, mondják most már múlt időben, de az édesanyja zokogva mondja:

˝Én még visszavárom a fiamat. Novemberben lenne huszonnyolc éves...˝

János nővére szintén gyászszínt öltött, próbálja tartani magát, de mikor odamennek hozzá a helyiek – hisz a szomorú hír nagyon gyorsan elterjedt a faluban –, ő is felzokog. ˝Nem szabadott volna ott fürödni. A testvérem tudott úszni, de ott veszélyes örvények vannak.˝ 

Kiss Jánost vasárnap még nem találták meg a Dunában.


Csak sétálni  indultak

Vasárnap aztán a rábapatonaiakat rázta meg az újabb tragédia. Egy helyi családban halt meg az apa s fia: a 43 éves apa a feleségével, 22 éves fiuk a barátnőjével sétált a Marcal folyóparton – a Koroncó és Gyirmót közötti szakaszon –, s megálltak egy rövid pihenőre.

A két férfi akkor döntött úgy, hogy egy sekély szakaszon belegázol a vízbe. Bokáig érhetett ott a víz, így nem tűnt veszélyesnek, azt azonban nem tudhatták, a gát nyálkás talaja nagyon csúszik. Mindketten  átestek a folyó  duzzasztóján, ahol az immár két-három méteres vízben az örvény magával rántotta őket.

Valószínűleg az első pánikreakció okozta a tragédiát, nem tudtak megkapaszkodni még abban a pokrócban sem, amellyel egy közelben horgászó férfi próbálta kihúzni őket.

Az anya egyszerre nézte végig fia és férje haláltusáját, a két férfit végül a tűzoltók húzták ki a folyóból. A mentők megpróbálták újraéleszteni őket, de túl sok ideig voltak a víz alatt, már nem sikerülhetett.

 Kőszegi János (a jobb fotón baloldalt) pedig azt meséli, hogy bár mindent megtettek a 27 éves Kiss János életéért (jobb alsó kép), a Duna elnyelte barátjukat.
Kőszegi János (a jobb fotón baloldalt) pedig azt meséli, hogy bár mindent megtettek a 27 éves Kiss János életéért (jobb alsó kép), a Duna elnyelte barátjukat.

Miért csináltad, apa?

Szívszorító volt látni és hallgatni tegnap a szerelmét elveszítő barátnő, s a feleség-anya zokogását, aki végig ott volt a hozzátartozói mellett, amíg az orvosi ügyelet kiért a helyszínre a halál tényét megállapítani. (Muszáj megjegyezni, hogy közel két órát kellett várniuk erre, s addig – hiába könyörögtek a hozzátartozók – a halottaskocsi sem szállíthatta el a testeket.)

˝Apa, miért csináltad, miért vagánykodtatok?˝ – tette fel jajgatva az elkésett kérdést a feleség, de választ nem kaphatott. A megye két folyója elnyelte az ő könnyeit is, ahogy még három másik asszonyét. 


Heten haltak már meg

Idén sajnos ez már a sokadik tragédiába torkolló vízi baleset.  Májusban Dunaszigetnél kenuval borult a vízbe egy szintén fiatal férfi, nem sokkal később Győrben egy 58 éves férfi akarta átúszni a Rábát, de ő is belefulladt a folyóba. Nincs egy hónapja, hogy a rajkai zsilipnél egy 34 éves mosonmagyaróvári férfi borult kenuval a folyóba, őt is csak holtan találták meg napokkal később. A héten pedig Sopronban a Tómalom fürdőben fulladt meg egy huszonéves fiatal, aki tilos helyen fürdőzött.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. monoka89 2009. szeptember 09. 21:28
  „az a huszon éves fiatal az én testvérem egyébként 25 éves!
  és ha tilosban fürdött mért nem segítettek rajta?
  mindenki végig nézte a halálát és senki nem udrott volna bele!
  csak aZÉRT MERT TILOSBAN FÜRDÖTT!!!
  KÖCSÖGÖK!
  SZEMETEK VAGYTOK!”
 • 20. QWE 2009. augusztus 10. 08:35
  „Azért ez szörnyű tragédia!Egyszerre elveszteni a férjét és a fiát!Részvétem a családnak!Ha tudnák segítenék!Az Ovári tragédiánál írtak bankszámlaszámot.Itt nem?”
 • 19. olvaso02 2009. augusztus 04. 22:16
  „dx22 de hozányulhatnak csak sajnos nem ér oda mindenki idöbe És mindenkihez alkalmaszkodni kell.
  Tudod az Orvosok vélemény az szokot lenni ha meghalt akkor ö ugyis megvárja. meg általába még nincs kiálitva a halotas papir adig nem szálitják el.De én közeli ismeröseimtöl máshogy hallotam ezt az esetet és az valahogy jobban hihetö.”
 • 18. AHA.. 2009. augusztus 04. 09:26
  „Miért moderáltatok? Nem írtam senkire nézve sem bántót. Az áldozatokat meg nagyon sajnálom.
  Érdekesek a moderálási elvek.”
 • 17. Goldmund 2009. augusztus 04. 08:42
  „Pontosan hol történt a tragédia? A Marcalon hol van duzzasztó? Milyen messze attól, ahol a Rábába belefolyik?”
 • 16. dx22 2009. augusztus 03. 20:54
  „A cikkben szerepel egy rész amit az ÚJSÁGÍRÓ kiemelni szándékozott:

  (Muszáj megjegyezni, hogy közel két órát kellett várniuk erre, s addig - hiába könyörögtek a hozzátartozók - a halottaskocsi sem szállíthatta el a testeket.)

  Nem vagyok szakmabeli, de tudomásom szerint ilyen esetekben a szakmai protokoll szerint 2 óráig nem nyúlhatnak hozzá a holtesthez (remélem ezt az információt valaki megerősíti). Egy ÚJSÁGÍRÓ ilyen esetekben talán az előírásokat meg kellene ismerje, ha nem tudja, kérdezze meg az illetékeseket, hogy miért kell ennyi ideig várni, és ne uszító hangokat használjon.”
 • 15. olvaso02 2009. augusztus 03. 20:54
  „Öszinte részvétem családnak !!! Nem tudom mért de most egyfolytába csak tragédiák vannak . Ez egyszerüen szörnyü.”
 • 14. AHA.. 2009. augusztus 03. 14:49
  „moderálva sértő”
 • 13. netuddkivagyok 2009. augusztus 03. 14:36
  „Emberek, legyetek már eszeteknél, mielőtt kommenteztek!

  Az írjon ilyen ostoba kommentet, aki még soha, semmilyen szabályt nem szegett meg.

  Részvétem a családoknak.”
 • 12. Batistuta 2009. augusztus 03. 13:12
  „Tisztelettel kérdezem: Miért kell az ilyen típusú írások esetében a kommenteket engedni? Ki és mennyit épül belőle?”
 • 11. Esther 2009. augusztus 03. 12:48
  „Reszvetem a csaladnak, de igaza volt az özvegynek... Miert kellett vaganykodni???a leggtöbb esetben ez vezet tragediahoz!!tessek ovatosabbnak lenni, a viznek nagy az ereje!!”
 • 10. pemozsu 2009. augusztus 02. 22:16
  „Hogy mi történt és hol? Rába Gyirmót és Koroncó közt?
  Őszinte részvétem a Családnak:-(((((((((”
 • 9. urbaniastapista 2009. augusztus 02. 22:09
  „Logikusék: A Marcal gátja a Marcal folyón van, a Rába hogyan kerül a cikkbe, az onnan még több száz méter.”
 • 8. netro 2009. augusztus 02. 21:25
  „Pont ma indultam ide biciklivel csak féluton visszafordultam a meleg miatt.. Ilyesztő ez a folyószakasz. Részvétem a családnak,”
 • 7. konczy3 2009. augusztus 02. 21:19
  „Ez egyszerűen szőrnyű.
  Nyugodjatok békében, részvétem az anyának.”
 • 6. koborlo 2009. augusztus 02. 21:12
  „minek mentek oda?”
 • 5. Roly 2009. augusztus 02. 19:28
  „Valamikor régen ez egy kedvelt fürdőzőhely volt. Nagyon sokan kijártak ide fürödni, még mi is a barátainkkal.
  A szóban forgó helyen egy felnőttnek kb a melléig ér a víz. Aki nem ismeri a helyet, az sajnos hamar bajba kerülhet. Amióta kint a tiltótábla mi sem járunk oda fürödni.
  Részvétem a Családnak”
 • 4. Ani79 2009. augusztus 02. 19:15
  „Természetesen sajnálom a családot el sem tudom képzelni, hogy az egyedül maradt anya, hogy dolgozza fel. De, ha egyszer kinn van a figyelmeztetés, meg amúgy is, akkor miért kell olyan helyre menni. Egy felnőtt fel tudná már mérni, hogy mit szabadna és mit nem. Sajnos a tragédiák 99%-ban mindig az áldozat a felelős. Miért nem tanulnak egymás hibáiból az emberek? Most már ott tartunk, hogy napi szinten vannak a hírek.”
 • 3. Truder 2009. augusztus 02. 18:46
  „Ez szörnyű tragédia!Részvétem a családnak!”
 • 2. holuvera 2009. augusztus 02. 18:30
  „Nem csúsztak bele hanem oda mentek! Különben három helyen kint van a tábla, hogy fürödni tilos!
  Részvétem a családnak.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma kultúrális nap: légvár, lovaskocsikázás

Győrság - Győrságon 16 család él cigánytelepen, ám nehézségeik ellenére – a megyei… Tovább olvasom