Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Három csapás – kevesebb bűneset?

Benyújtotta hétfőn a három csapás néven ismertté vált törvénytervezetet a Fidesz. A mottója világos, a részletekről viszont a jogászok sem tudnak sokat.

A három fő kérdés, hogy sérti-e az egyénre szabott ítélkezés elvét, van-e tényleges visszatartó ereje és bírnák-e mindezt a magyar börtönök.

˝Amikor halálbüntetés volt Magyarországon, akkor is évről évre ugyannyi emberölést követtek el˝ – kommentálta kérdésünkre a tervezetet egy büntetőjogi szakértő. Mindez egyelőre csak jogelmélet, mivel – bár benyújtották hétfőn a parlamentben a beígért ˝három csapás˝ tervezetet – a részletekről alig lehet tudni valamit. Például arról, hogy mit kell elkövetni az első két esetben ahhoz, hogy a harmadik, már élet elleni cselekményt tényleges életfogytiglannal sújtsák. Az is kérdéses, hogy az elkövetés időpontját nézve mi a fő szempont. Ha a jogszabály a most életbe lépett – szelídebb három csapásnak hívott – Btk.-módosítás logikáját követi, akkor csak a harmadik bűncselekményre nézve döntő a törvény hatálybalépésének ideje, és még akkor az új jogszabályt kell alkalmazni, ha az első kettő erőszakos tettet a törvény életbe lépése előtt – de bizonyos időtartományon belül – követte el a visszaeső bűnöző.

Dr. Havasi Dezső, a megyei ügyvédi kamara elnöke leszögezte, természetesen hosszú évek kérdése, hogy egy törvény visszatartó erejét mérni lehessen. Ugyanakkor – bár nagyon sok kritika érte már eddig is ezt a javaslatot – dr. Havasi Dezső nem kérdőjelezné meg az Országgyűlésnek azt a jogát, hogy egy nem alkotmánysértő lépéssel megpróbálja visszaszorítani az erőszakos bűncselekmények számát.

– Nem ismerhetjük előre a módosítás kriminológiai jelentőségét, de véleményem szerint nem sért jogelveket, ezért nekem nincs ellene kifogásom – mondta a kamara elnöke. Az más kérdés, hogy a védőügyvédeknek fel fogja adni a leckét, hiszen adott esetben jóval magasabb büntetési tételből kiindulva kell feltárni a szóba jövő enyhítő körülményeket.

Az általunk megkérdezett büntetőjogászok – az ügyvédi kamara elnökéhez hasonlóan – keveset tudnak még a részletekről, attól azonban többen tartanak, hogy a tervezet ellentétben áll az eddigi magyar büntetési rendszerrel, amely mindig az egyéniesítésre törekedett.

A megkérdezett büntetőjogászok közül többen attól tartanak, hogy a tervezet ellentétben áll az eddigi magyar büntetési rendszerrel, amely mindig az egyéniesítésre törekedett.
Hallottunk ezért olyan véleményt, hogy az egyébként is túl gyakran módosított Btk. egységesebb maradhatna, ha a most életbe lépett nyári módosítás logikáját követve szigorítanák. Mint már említettük, még meg sem száradt a tinta a szelídebb ˝három csapáson˝, ami a háromszoros erőszakos visszaeső ügyében jelentősen felemeli a kiszabható büntetés felső határát. Ha az új módosításban nemcsak a felső, de az alsó határ is magasabb lenne, akkor máris szigorúbb tartományba esne a többszörös visszaeső megítélése, ugyanakkor a bíróság – tágabb mérlegelési jogkörrel – egyénre szabottabb döntést hozhatna.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. május 22. 08:50
  „Lám a "Tabornok" megírta helyettem a valóságot! Persze mi, akár az magas égig is kiabálhatunk és bármelyik párt is fog "bennünket képviselni" az akkor is csak uralkodni fog rajtukn, s a csicskásaikon keresztűl!”
 • 3. Tabornok 2010. május 20. 05:04
  „"attól azonban többen tartanak, hogy a tervezet ellentétben áll az eddigi magyar büntetési rendszerrel,"
  Az eddigi magyar büntetési rendszer, gyenge. A visszaesőket a gyenge bírói ítéletek segítik abban, hogy újabb bűncselekményeket kövessenek el. Törvényesen foszthatnak ki embereket, mert az állam a jogalkotáson keresztül védi a fehérgalléros bűnözőket. Az áldozatokat senki, még a jogászok sem védik. Logikája, csak annyi van ennek, hogy a bűnözőnek van pénze fizetni a jogászokat, mert kifosztott másokat. Az áldozatnak nem maradt pénze, tehát nem védik.”
 • 2. szocdem 2010. május 19. 11:48
  „A 3 csapás tv adoptálása egy amerikaromantikus, egyébként üress fejű jogász elit törekvése arra, hogy a neoliberális gazdaság modell fenntartása elleni megnyilvánulásokat elfolytsa. Ugyan is amíg nem zavarjuk el a neolibsi bérenceket a hatalomból, addig szociális államunk (kapitalizmus jelenlegi formája) sem lesz. Amíg szociális állam nem lesz, addig nagy lesz a szegénység, és növekedni fog a bűnözés. A növekvő bűnözés meg önmagát gerjeszti.
  Az a rabló, aki eddig "csak" rabolt, holnap ölni is fog a rablás után, - hogy ne bukjon le, a "3 bölcs csapást" elkerülendő.. Lesz itt még móri vérengzés jó pár, a törvény következtében.. (erre hivatkozva lehet majd erősiteni a rendőrállamot, Orbán korábbi nagy tervét)

  Hogy bizonyítsam az álláspontomat: a nulltolerancia törvény miatt nem csak a külföldi autósok kerülnek el minket ha tehetik (ki tudja mekkora kárt szenvedünk ettől) de sorozatossá váltak a baleseteknél a cserbenhagyások, vagy az ellenőrzések alóli kibúvások is.

  Lehet szavazni "B" közepes elvtársak! A vérvágyók, karlevágást követelők, vagy a józan ész diadalmaskodjon végre az országban??”
 • 1. gonzo 2010. május 18. 18:20
  „Amig nem lesz legalább 3szor ennyi börtön,addig gondok lesznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösség nélkül elvész az ember

Dr. Tringer László pszichiáter ezer szállal kötődik a régióhoz, volt pannonhalmi diák lévén pedig a… Tovább olvasom