Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Három alkoholmentes sör után sem jelzett a szonda, de még a citromos sörnél sem

Bő 45 perc alatt három dobozzal fogyasztottunk el a Dreher alkoholmentes söréből. Az italok kiállták a próbát, de vajon mi a helyzet egy cseh sörrel vagy testes chiantival?

A kisalfold.hu múlt héten írt arról, hogy vajon jelezhet-e a szonda alkoholmentes sörök fogyasztása után?

A kérdés azért vetődött fel, mert az egyik gyártó alkoholmentes söre 0,5 százalék alkoholt tartalmaz, s a dobozon nyomtatott szöveggel szerepel: `csak 18 éven felüliek számára!´.

A sört főző, Dreher Zrt. érvelése szerint "teljesen alkoholmentes sör nem létezik, de elenyésző alkoholtartalma miatt a szóban forgó italból rövid idő alatt irreálisan nagy mennyiséget kellene inni ahhoz, hogy jelezzen a szonda".

Negatív az eredmény: jól vizsgázott az alkoholmentes sör tesztünkön

Természetesen próbára tettük az 0,5 százalékos alkoholmentes söröket. A rendőrség nem vállalta, hogy részt veszt tesztünkben, így - jobb híján - üzletekben vásárolható, digitális szonda segítségével vártuk kíváncsian az eredményeket.

Bő 45 perc alatt, egy könnyed nyári zöldségleves mellé három dobozzal fogyasztottunk el a Dreher alkoholmentes söréből. A készülék a harmadik után is 0,0 mg/l alkoholt mutatott ki a szervezetünkben, vagyis az alkoholmentes sör jól vizsgázott.

Háromnegyed óra alatt egyébként ennél többet inni az alkoholmentes sörökből valószínűtlennek tűnik, két okból is, 1. a második közepén így is sürgősen pisilni kell mennie, 2. annyira azért nem finomak ezek az italok, hogy epekedve várjuk a következőt.


Három napon át tartott tesztünk, így a kisalfold.hu munkatársa mindig tiszta lappal tehette próbára a képen látható italokat
Három napon át tartott tesztünk, így a kisalfold.hu munkatársa mindig tiszta lappal tehette próbára a képen látható italokat

A citromos sört még megúsztuk, a Pilsnert már nem, a chianti pedig rögtön megmutatta, miért is tartják testes bornak

Érdekesség, hogy nem csupán az alkoholmentes söröket, de még az Arany Ászok 2 százalékos radlerét sem jelezte szondánk.

A cseh sörgyártás egyik ékkövét, a 4,4 százalékos Pilsner Urquell-t ugyanakkor már az első kortyok után érezte szondánk, s 0,01 mg/l alkoholt mutatott ki szervezetünkben.

Végezetül, egy testes, 13 százalékos olasz chiantival zártuk méréseinket: a zamatos vörös borból másfél deci is elég volt a 0,06 mg/l alkoholszinthez.A pontos szondák ára 10 ezer forintnál kezdődik

Figyelem! A Kisalföld nyár elején írt arról, hogy gyakorlatilag minden ember szervezete másként bontja le az alkoholt, nehéz általános érvényű szabályt alkotni.

Kizárólag egyetlen esetben mehetnek tehát tutira: ha nem fogyasztanak alkoholt, mielőtt a volánhoz ülnek!

A jól használható és pontos szondák ára 10 ezer forint körül indul. Az igazi kütyümániások napjainkban olyan szondát vesznek, ami okostelefonjukhoz csatlakoztatható, s applikációval működtethető - olvasható az Origo írásában.

A világhálón rendelhető legolcsóbb szonda 3700 forintba kerül, amivel találkoztunk.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálytalan megfordulás - Autó alá csúszott egy motoros Győrben - fotó

A motoros hiába fékezett, megállni már nem tudott. A kórházban életét vesztette. Tovább olvasom