Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Harmincmillió forint szakértői díjakra

Győr - A Club Caratban folytatódott a Győri Fészek-beszélgetések sorozat: az MSZP frakcióvezetője, Eredics Imre után a Szijjártó Péter helyére alig egy hónapja megválasztott Dézsi Csaba András (Fidesz) következett.

Dézsi Csaba András rövid beszélgetésindító összefoglalójából kiderült, nem könnyű egy frakcióvezető dolga. Sokrétű munkája miatt ezt a feladatot egyedül ellátni szinte lehetetlen, ezért első lépésként rögtön három operatív helyettest választott magának. Németh Viktor, Kalmár Ákos és Horváth László különböző területekért felel, azoknak viszik az ügyeit. Dézsi azt is kifejtette, ismeri a hivatalt, hiszen 1994 óta önkormányzati képviselő, és ellenzéki polgármester is volt már. „Mivel fideszes kormány volt hatalmon, logikus lépés volt  Balogh József polgármester részéről engem választani." Kérdésünkre, hogy a jelenlegi városvezetés miért nem tesz hasonlóan logikus lépést, azt mondta, a jelölteket nem a frakció, hanem a polgármester kell hogy beterjessze a közgyűlés elé.

A bevezetőben a Fészek vendége elismerte, nem volt túl jó a kommunikáció eddig a frakció és a polgármester között, ezen kívánnak változtatni, sőt, az ellenzékkel is képesek bizonyos kérdésekben közösen fellépni, hiszen a felmerülő ügyeket alaposan át kell beszélni velük is.
Az önkormányzat átalakításáról szólva a frakcióvezető kifejtette, a gazdasági életben is berozsdásodhatnak rendszerek, azokon időnként változtatni kell. A vendég szerint még ma is „potyognak" csontvázak a szekrényekből. Ezek közül kettőt említett, az egyik, hogy a Volán igazgatója 300 milliót kért a várostól, a másik pedig a szemétkezelés ügye, melyre nem nyert a város EU-s pénzt, sőt, nem is pályázott rá.
Az egy év eredményei közül a Fészekben is szóba került a Széchenyi tér felújításának várható elindítása, a marcalvárosi uszoda, a közlekedést gyorsító visszaszámlálók, melyek azt mutatják néhány helyen a belvárosban, mikor vált zöldre a lámpa.

Ezek után a Fészek klubban elhangzó első kérdés azt firtatta, van-e olyan városfejlesztési stratégiája a vezető frakciónak, amely mellé oda tudja állítani az ellenzéket is.

Dézsi szerint az ellenzék még nem az igazi, még nem tanulta meg a szerepét, bár kétségtelen, a Fidesz sem tanulta meg, miként kell hatalmon, vezető szerepben lenni. Most elsődleges a belváros, a Dunakapu tér és a Széchenyi tér. „Szóval sok minden van, de azt látom, központi pénzekre nem számíthatunk. Szombathely már kapott ezekből a pénzekből, mi nem. Nem véletlen, hogy Németh Viktort külön megbíztam azzal, egyeztessen az MSZP-vel. Bár azt hiszem, nem a helyiekkel kell elsősorban megegyezni, mert Balogh József kivonulásával meggyengültek. Mi a Fidesz-kormány idején 16 milliárdot hoztunk a városnak, nem tudom, ez most sikerülhet-e. A polgármester is sorozatos gesztusokat tesz, a pénzt mégsem látjuk még."

Borsodi László vállalkozó ehhez a városért aggódva csak annyit fűzött hozzá, ő mindig azt tanítja a gyerekeinek, hogy az adott körülmények között legyenek sikeresek.

Havasi Dezső ügyvéd a beszélgetésben előhozta, több szakmaiság kellene a városházán. A település szempontjából az igazán fontosak a nagy stratégiai döntések, melyek konszenzuson alapulnak, és nem lesznek visszavonhatóak egy váltáskor sem. Ilyen nagy ügy lehet az Autopolis kérdése is.

Az intelligens város történet is elakadt. Tudomásul kell venni, nem a turisztikai bevételek húzzák ki a slamasztikából a települést.
Dézsi erre is reagálva kifejtette, váltógazdálkodás van, és ő a párbeszéd híve. Mint mondta, minden tevékenységhez még türelmet kér.
Rosta Csaba építész szerint nem lehet sokat tétovázni, a magántőke hihetetlen mértékben szeretne Győrött alkotni, ám ehhez hiányoznak a lehetőségek.

Sragner László Debrecent említette példaként arra a városra, ahol megvan a konszenzus ahhoz, hogy a városba pénzeket mozgósítsanak. „Szomorú lennék, ha Győr kimaradna az uniós pénzesőből" – mondta a vállalkozó.

Dézsi úgy vélte: mindent megtesznek azért, hogy egy irányba húzzanak, hogy a városnak jó legyen, ehhez konkrét ügyek kellenek, amelyekben meg lehet találni az együttműködési lehetőséget.
Sok kérdés felmerült még, Márton László segítséget kért ahhoz, hogy a Frigyes-laktanya felújítását ne akadályozzák engedélyezési procedúrák. Előkerült a mélygarázsok ügye, a Mediawave, az Origo Arrabona, melynek elkezdéséhez már önrész sem kell, csak az önkormányzati jó szándék. Ezután akár 3 éven belül el is készülhet a XXI. századi játszóház.

Jancsó Péter összefoglalójában kiemelte, a Fészek tagjai nem populisták, nem politikailag elkötelezettek, ők őszintén elmondják mindig a véleményüket. Most úgy tűnik, 365 nap eltelt az új városvezetéssel, de sokak szerint nincs előrelépés a korábbi évekhez képest.
A zárszóban még elhangzott: a Fészek klub bármikor szívesen látja azokat, akik kíváncsiak mások véleményére, akik  tenni akarnak a városért, akik hajlandóak összefogni az itt élők érdekében. Dézsi Csaba András előtt is mindig nyitva lesz a klub ajtaja, ha az eredményekről szeretne beszélni.

Fábián György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi napot rendeztek a győri Radnóti iskolában

Vasárnapra családi sport- és egészségnapot szervezett a Radnóti Miklós Általános Iskola. Tovább olvasom