Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Harmincéves a gyermektábor

Győr–Győrújbarát - Két nemzedék, s körülbelül százezer gyerek járta meg a most harmincéves győri gyermektábort. A győrújbaráti hegyen, erdők ölelésben fekvő komplexumban idén is jelentős beruházásokkal készültek a kerek évfordulóra.

A nyitóünnepséget hétfőn 11 órakor tartják, s túl a protokollköszöntéseken, beszélgetni is lesz miről, hiszen alig akad olyan gyerek és fiatal felnőtt, aki ne járta volna meg a térség legnépszerűbb táborát. Évente körülbelül 2800 általános iskolás fordul meg itt, de 2004 előtt még 3000 volt az átlag. Így csaknem százezer gyerek járt a festői környezetben fekvő, győrúbaráti táborban, aminek vonzerejéhez tartozik – a folyamatos programkínálat mellett – az ára is, hiszen országos viszonylatban az egyik legolcsóbb. A gyerekek mellett egyébként elő- és utószezonban sok nyugdíjas, egyetemista vagy éppen vállalati dolgozó veszi még igénybe a tábor szolgáltatásait, aminek felszereltségére idén is több milliót fordított az önkormányzat.

Rendszerint rövid az idő a munkálatokra, hiszen a közgyűlés kora tavasszal dönt a támogatásokról, ezután következik a pályázati procedúra, a vakáció kezdetére pedig készen kell lenni az ütemmel. Ezért a munkát mindig tavasszal és ősszel végzik, a mostani nyitást megelőző felújítás elsősorban a főépület nyílászáróit és a vizesblokkokat érintette, – 6 millió forintba került.

Az új ajtókon is elvégezték az utolsó simításokat, a nyitás hétfőn lesz. Fotó: Krizsán Csaba
Az új ajtókon is elvégezték az utolsó simításokat, a nyitás hétfőn lesz. Fotó: Krizsán Csaba

Fehérné Bocska Erzsébet táborvezető elmondta: a három ütemből az elsőt tervezték a nyitásig, így kicserélték a főépület homlokzati nyílászáróit, felújították a nevelői szobák zuhanyzóit és a sátorozóknak kijelölt vizesblokkokat. Az ajtók, ablakok cseréjét később folytatják, s ekkor újulnak meg a központi épülethez tartozó vizesblokkok is. A nagyberuházást a tetőszerkezet cseréje jelenti, új cserepeket kap az épület a harmadik ütemben. Viszont ami már elkészült: térkövekkel borították a központi tűzrakó hely környezetét, ami ha nem is mértanilag, inkább lélekben jelenti a tábor kellős közepét. Elég csak arra a két nemzedékre gondolni, amely egy emberként itt énekelte a ˝Ha én rózsa volnék˝ vagy a ˝Börtön ablakába˝ című dalokat.

Fehérné hozzátette: a 30 tábor előnye nem csak a környezetében és az árában merül ki, az is fontos, hogy a győri szülők közel érezhetik magukhoz gyermekeiket és fordítva. Ez főleg a kis elsős és másodikos tanulók esetében lényeges szempont, mivel őket még nem szívesen engedik le a Balatonra vagy a Bakonyba. Hányszor fordult már elő – meséli a vezető –, hogy egy hét-nyolc éves gyereknél eltörött a mécses az első napon és a nevelő hívására kiugrott hozzá a szülő megvigasztalni...

Olvasóink írták

  • 1. Princ 2009. június 14. 12:21
    „Gratulálok a Győrújbaráti Tábornak a jeles évfordulóhoz.

    Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem a Tábor vezetőinek, dolgozóinak a Győrújbaráti Motorostalálkozókor tapasztalt munkáját. Köszönjük a tiszta mosdókat, tiszta környezetet, és a hozzáállásukat az egész Motorostalálkozóhoz. Remélem, jövőre Önökkel, ugyanott!:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balsai Mónika és Csankó Zoltán Kisfaludy-díjat kapott

Bár az évad még tart egy darabig, pénteken megtartották a Győri nemzeti Színház évadzáró társulati… Tovább olvasom