Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Harminc osztály plusz az általános iskolákban

Győr - Nem sokat változott tavaly óta a győri általános iskolák népszerűségi sorrendje, legalábbis ami a jelentkezések számát illeti. Valószínűleg lesz olyan intézmény, ahol egyáltalán nem indul első osztály, máshol az önkormányzat a minimum alatti jelentkező ellenére is elindítja.

Az „első körös" jelentkezések alapján, ami 1097 kisgyereket érint, messze a Kölcsey-iskola vezet: 108 gyereket íratnának be három induló első osztályba. Ennyit szinte biztosan nem tud fogadni az intézmény, már csak azért sem, mert a nagyon magas, 36 fős osztálylétszám messze túllépné a törvény által megengedett 26 főt. Ez még az Oktatási Hivatal külön engedélyével sem lenne lehetséges, a „keret" ugyanis így is csak 30 főig bővíthető. Hasonló helyzetben van a Gárdonyi is 84 jelentkezővel, amelynek jó esélye van az engedélyezésre, de szintén három osztály indul a Kovács Margit- és a Móra-iskolában is. Több helyen éppen ellentétes gondokkal küzdenek, azaz úgy tűnik, nem jön össze az első osztály indításához szükséges 21 fős létszám.Ilyen a Szent-Györgyi-iskola, ahol már tavaly is csak az utolsó pillanatban, a közeli tulipános iskola támogatásával sikerült betölteni a helyeket; idén (egyelőre) 11-en jelezték beíratási szándékukat. Nem ez lenne az első utánpótlás nélküli év, a jelenlegi második évfolyam is „üres". Ennél is kevesebb, mindössze hat jelentkező van a Balassi-iskolába is, ahol sajátos magyarázata van az alacsony számnak.

– Hiába vannak komoly eredményei az intézménynek az integrált oktatásban – a gyerekek több mint fele úgynevezett sajátos nevelési igényű, azaz tanulási vagy magatartás-zavaros –, sajnos a szülők többsége nem tolerálja ezt a módszert – magyarázza Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője. A Balassi egyébként hamarosan valószínűleg nagy változások elé néz, már előkészítés alatt van ugyanis az a tervezet, amely összevonná az intézményt a gyárvárosi iskolával. A terv áprilisban kerül a szakbizottság elé, s vagy az idei, vagy a 2009/2010-es tanévben megvalósulhat az integráció.

Vannak iskolák, ahol az önkormányzat a minimum alatti létszám ellenére is támogatja az első osztály indítását – erről majd a közgyűlés dönt –, annak ellenére, hogy így elesik az állam nyújtotta normatív támogatástól. Ez azt jelenti, hogy ezekben az osztályokban a városnak kell állnia a 145 ezer 700 forintos éves tanulónkénti költséget (a közel ugyanennyi kiegészítő normatíva mellett, amellyel ezt egyébként is kiegészíti az önkormányzat). Ilyen például a Kossuth-iskola, amely az egyik legeredményesebb pedagógiai munkával büszkélkedhet, s ahol szintén csak 14 leendő elsős jelentkező van. A táncművészeti iskolában pedig, ahol (még) szintén nincs meg a létszám, többek között azért áll az önkormányzat az első osztály mellé, mert ott nem pusztán az iskolán, hanem az aktuális évben jelentkezők speciális képességein is múlik, elérik-e a minimumot, ráadásul az intézmény népszerűsége egyre nő.
A jelentkezők száma nem mindig mérvadó; elég, ha Győr-Ménfőcsanakot nézzük, amely ugyan két induló osztályával a „középmezőnyben" van, a körzetes gyerekeknek mégis kevesebb mint a fele választotta csak az otthonához legközelebb eső Petőfi-iskolát.

A helyenként alacsony számok egyébként általában is igazak az iskolába készülő gyerekekre, hiszen a város még mindig nem sokkal van túl a kritikus ponton: több mint hat évtizedig nem volt olyan kevés hétéves, mint két éve, s azóta sem sokkal jobbak a mutatók. Papp András szerint a város – minden statisztika és észérv ellenére – nagyon toleráns az intézményekkel szemben, hiszen harminc osztállyal kevesebbel is jó színvonalon működtethető lenne a győri általános iskolai oktatás. Tény, hogy a racionalizálási törekvések – még ha nem is járnának a tanulói érdekek sérülésével – sokszor a helyi politikusokon buknak meg, akik nem könnyen vállalják fel a kétségkívül nagy viharokat kiváltó, bár egyre inkább elkerülhetetlen döntéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Somogyi szerint Kövér nem utasított

Győr - Kövér László, a Fidesz országos választmányi elnöke arra utasította a győri közgyűlés… Tovább olvasom