Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Harminc gyermeket ért baleset az idén

Győr-Moson-Sopron - Nőtt a gyermekbalesetek száma a megyében, míg tavaly egész évben 17, idén eddig 30 gyermeket ért, szerencsére könnyű sérüléssel járó baleset. Ezeknek tavaly a felét, idén a harmadát okozták a gyerekek.
A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Kiss Zoltán alezredes tájékoztatása szerint az idén történt 30 gyermekbalesetből 10-et okoztak gyerekek. Ebből 3-at 6 éves kor alattiak, 7-et a 7 és 14 év közötti korosztály.

Szerencsére az idei gyermekbaleseteknek nem volt komoly sérültje, szemben a tavalyival, amikor öt gyerek sérült súlyosan.

– Sokéves tapasztalat, hogy a nyári hónapokban több a gyermekbaleset, azok bekövetkezéséért részben a felnőttek, részben a gyerekek hibáztathatók. Számos esetben a gyermek autó utasaként sérül meg, főként a gyermekbiztonsági rendszer, például a gyermekülés használatának hiánya miatt – magyarázta Kiss Zoltán.

Az alezredes hangsúlyozta: a járművezetőknek kiemelten figyelniük kell azokon a helyeken, ahol gyerekek felbukkanhatnak. Tanévben az iskolák, ifjúsági intézmények, vakáció idején a játszóterek, strandok, táborok környékén közlekedjenek körültekintően az autósok, motorosok.

Elkerülhető: Az autósoknak nyáron különösen a játszóterek, parkok környékén kell számítani kiszaladó vagy kerékpárral kihajtó gyerekekre. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba
Elkerülhető: Az autósoknak nyáron különösen a játszóterek, parkok környékén kell számítani kiszaladó vagy kerékpárral kihajtó gyerekekre. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

– A felkészületlen, óvatlan vezetőt váratlanul érheti a gyerekek felbukkanása ezeken a helyeken, így a balesetet is nehezen kerülhetik el. A felkészült vezető, számítva a veszélyre, nagy eséllyel védheti ki azt. A szülőknek – iskolaidőben a pedagógusoknak – is érdemes külön hangsúlyt fektetni a helyes közlekedéssel kapcsolatos beszélgetésekre, áttekintve a legfontosabb gyalogos- és kerékpáros-közlekedési szabályokat. Felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogyan lépjenek le az úttestre, miként haladjanak át az úton, főként, ha álló járművek között mennek át. Fontos beszélni a gyerekkel a gyalogos-átkelőhelyen való áthaladásról, az elsőbbségadásról, az irányváltoztatásról, a jobbra tartásról, a kerékpár kivilágításáról – részletezte Kiss Zoltán, s még hozzátette: – Vizsgálják át a szülők gyermekeik kerékpárját és szereljék fel a kötelező tartozékokkal – fékkel, világítóberendezésekkel, prizmákkal –, s ellenőrizzék, hogy azok működőképesek-e. Az a művelet nem tart sokáig, de életmentő lehet.

Hangsúlyozta az osztályvezető, hogy nem elegendő a gyermekeinket elméletben felkészíteni a helyes és szabályos közlekedésre, de a szülőnek is annak szellemében kell közlekednie.

Olvasóink írták

 • 8. Tabornok 2008. július 29. 13:52
  „Sokszor tapasztaltam, hogy a piros jelzés ellenére a szülő átrángatja a gyermeket a gyalogátkelőhelyen.
  Azt is többször láttam, hogy a kicsi gyermek elöl ül az autóban.
  Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy szemét gyerekgyilkos! Sajnos, a felnőttnek mondott egyedek az okozói sokszor, gyermekük balesetének, felelőtlen példamutatásukkal!”
 • 7. lilli 2008. július 28. 20:52
  „Magyar ugarnak igazat adok, valamit kéne már tenni az agresszív vezetök ellen.”
 • 6. matek 2008. július 28. 14:29
  „Ez szép.
  Az a baj , hogy a kopasz kigyúrt úriember 400LE-vel terepjáróval előbb kiad a pszichológusnak XXXXX forintot , mint a Józsi bácsi aki 1000000000km-t vezetett balesetmentesen. És nem érdekli a kresz változása sem.
  Az hogy 5 évente valakit levizsgáztatnak, nem jelenti azt, hogy a Baros hídról lekanyarodva, egy az egyben a piroson áthajt.”
 • 5. Ólomtalpú 2008. július 28. 14:00
  „Magyar ugarral tökéletesen egyetértek. A kötelező orvosi vizsgálat mellé miért nem lehet a pszichikai alkalmasság vizsgálatát is felvenni, pl. pszchológussal történő beszélgetés formájában? Az emberi psziche 5 - 7 évente bizonyos változásokon megy át. Amennyiben magánéleti krízishelyzetek (válás, italozó életmód kialakulása, hitelvisszafizetési gondok, stb.) terhelik az adott személyt, úgy a személyiség változásai sajnos kritikus irányt is vehetnek. Mivel az autóban (személy-, teher, stb.) a vezető maga uralja a GÁZPEDÁLT, az akár villámhárító is lehet, ahol a vezető magánéleti feszültségeit reagálja le. Bizony rengeteg baleset hátterében állhat ilyen helyzet, a kérdés csak az, hogy inkább a balesetet vizsgáljuk ki, avagy megelőzzük azt? persze az ilyen személy már képtelenné válik a gyermeki viselkedést tolerálni, ill. bizonyos potenciális baleseti helyzeteket előre felismerni.”
 • 4. magyar ugar 2008. július 28. 13:35
  „Az autóstáradalmat (úrvezetőket, hivatásosokat egyaránt) sem ártana közelebbről megvizsgálni! Soha sem volt ennyi agresszivitás a magyar utakon, mint amennyi manapság. Az un. "úrvezetőknek" miért nem kell PÁV-vizsgálaton részt venniük? Nagyon jó ötlet az 5 évenkénti ismételt KRESZ-vizsga a vezetési jogosultság megtartásához, mivel talán jobban az eszébe vési mindenki, hogy létezik udvariasság, előzékenység, előrelátó vezetési stílus, stb., ugyanis ezek a fogalmak valahogy a közlekedési partnerek többségénél mintha törlődnének a vezetői engedély megszerzését követően.”
 • 3. wrev 2008. július 28. 12:41
  „Létezik kerékpáros iskola is ahol a gyerekeknek az ő nyelvükön tanítják meg a szabályokat. Ez a Fehér Nyil Kerépársuli....l”
 • 2. Lucifer 2008. július 28. 12:07
  „Nem hiszem,hogy pusztán az általános iskolai Kresz-oktatást kell hiányolni...
  Manapság szinte minden családban van egy ember,aki ismeri a Kreszt.Játékos formában meg lehet ezttanítani a szülő által is...”
 • 1. Cseter János 2008. július 28. 09:56
  „Ja, hogy hiányzik az általános iskola rendszeréből a KRESZ oktatása? Minek is oktatnák? Akkor nem lenne baleset és sokkal kevesebb rendőr és balesethez kivonuló mentő kellene. Legalább is a jóval kevesebb baleset várható,ha mindenki már az iskolában megtanulna jól közlekedni! Úgy látszik ez az "Oktatásért felelősöknek" nem tetszik! Pedig a rendőrség értelmesei is ezen a véleményen vannak! De hát Ők csak parancsokat teljesítenek javaslatuk nem lehet!Az ugyan is demokratikusnak számítani a köz érdekében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegekben a levendula illata

Pannonhalma - A lila mezők virágából aranysárga olaj készül, s akik a levendulát aratják, párolják a… Tovább olvasom