Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Harmadik kitüntetés a pannonhalmi zarándokháznak

Pro Architectura-díjjal ismerték el a Szent Jakab-zarándokház és -kápolna tervezéséért Czigány Tamást és munkatársait az építészet világnapján. Így az alkotók a pannonhalmi épületegyüttesért már a harmadik díjukat érdemelték ki.

Tavaly ősszel Média Építészeti Díjat, idén tavasszal szakrális épületek kategóriában az AIT nemzetközi szakfolyóirat első díját kapták Frankfurtban a győri CZITA Építésziroda munkatársai a pannonhalmi Cseider-völgybe tervezett Szent Jakab-zarándokházért és -kápolnáért.

Czigány Tamás, Cseh András és Papp Róbert közös alkotása ismét elismerést kapott: kiemelkedőnek ítélt munkájukért az építészet világnapján miniszteri kitüntetést, Pro Architectura-díjat vehettek át Budapesten, a Belügyminisztériumban.

A díj indoklásában szerepelt, hogy az épületek "telepítési érzékenysége, fegyelmezett, jó léptékű, mégis elegáns építészeti világa, szigorúan kezelt, megoldott, költségérzékeny részletei, nagyvonalú belsőépítészeti térszervezése teszik vonzóvá az együttest és példaszerűvé az építészeti magatartást. A meditációs kápolna attraktív, fényhatásokban gazdag megoldása valóban a `béke szigete´."

Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András az általuk tervezett Szent Jakab-zarándokházért és -kápolnáért nemrégiben Pro Architectura-díjat kaptak. Fotó: H. Baranyai Edina
Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András az általuk tervezett Szent Jakab-zarándokházért és -kápolnáért nemrégiben Pro Architectura-díjat kaptak. Fotó: H. Baranyai Edina

– Nagyon szeretünk Pannonhalmán dolgozni, mert az a bizalom, ahogy az apátságban irántunk viseltetnek, végtelenül inspirál bennünket. A díjazott épületegyüttes éppen a szerzetesekkel folytatott beszélgetések eredményeként bencés szemlélettel készült.

Visszafogott, de benne rejtezik a vendégek iránti tisztelet, szeretet, a sajátos lelki tartalom is – nyilatkozta lapunknak Czigány Tamás Ybl-díjas építész, tanszékvezető egyetemi docens.

Hogy mi az épületegyüttes titka, ami miatt másfél év alatt –ritkaságszámba menően – már a harmadik díjjal ismerték el, arról Papp Róbert, a Czita Építész Iroda építésztervezője így vélekedett:
– Valószínű, hogy az egyszerűségben rejlik a titok, amire a nemzetközi és a hazai szakma, valamint a laikusok, a média is egyforma érzékenységgel, elismeréssel reagált.

Szándékunk szerint olyan szellemi mondanivalót sűrítettünk össze az épületekben, ami mindenki számára könnyen érthető. És értik is, nagy örömünkre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok munkakeresőknek Győrben

Győri kirendeltség és szolgáltató központ (ügyintézés helye: 9024 Győr, Bartók Béla út 2., telefon:… Tovább olvasom