Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Harmadik évad: startolnak a Vasárnapi túrák!

Győr-Moson-Sopron megye – Az utóbbi két év nagy sikerére való tekintettel a 2009-es esztendőben is várják Önöket a Vasárnapi túrák! "Erre az évre tíz Vasárnapi túrát terveztem, de további kirándulások is lesznek" – kezdte Béli László, a Vasárnapi Túrák vezetője.


Az utóbbi két év nagy sikerére való tekintettel a 2009-es esztendőben is várják Önöket a Vasárnapi túrák! "Erre az évre tíz Vasárnapi túrát terveztem, de további kirándulások is lesznek" – kezdte Béli László, a Vasárnapi Túrák vezetője.


A tíz túra menetrendje - Vasárnapi túrák 2009

Március 8.: nyitó gyalogtúra a Vértesben
Április 18.: szombat gyalogos túra
Április 26.: kerékpáros túra
Május 10.: gyalogos túra
Május 24.: kerékpáros túra
Szeptember 06.: kerékpáros túra
Szeptember 20.: gyalogos túra
Október 04.: kerékpáros túra
Október 11.: gyalogos túra
November 08.: gyalogos túra

Megjegyzések: ezek az időpontok csak rendkívüli esetben módosulnak.

Egy szombati túra kivételével az összes kirándulást vasárnap tartjuk. Béli László tervei szerint minden túrán bejelenti a következő túra helyszínét. A részvétel ingyenes!Az idei évad első túrája a Vértes erdeibe vezet. A túra útvonala: Szár vm. – Szár – Vinya-bükk – Szálláskút – (Nagy-Széna-hegy) – Farkastorok – Szép Ilonka-forrás – Körtvélyes – Felső-Csákány – Mária-szakadék – Csákányospuszta – Szárliget vm.

A túra távja 18-19 km, attól függően, hogy kitérünk-e a Nagy Széna-hegyre, vagy sem. A túrán két említésre érdemes látnivaló akad majd utunkba: egyrészt kilátás a Nagy Széna-hegyről, másrészt a Mária-szakadék.


A Mária-szakadék a Vértes egyik legszebb pontja.
A Mária-szakadék a Vértes egyik legszebb pontja.


Csúcs és szakadék

A Nagy-Széna-hegy a Vértes egyik csúcsa a hegytömb északkeleti peremén, magassága 408 méter. A hegycsúcs legteteje csaknem teljesen kopár, ahol kitűnő széna terem (rengeteg gyógyfűvel), amelyről aztán megkapta a Széna-nevet, s a hegyi emberek szívesen legeltettek arrafelé állataikkal anno.

A csúcshoz egy tragédia is kötődik; 1942 telén itt lőtték agyon a szovjet katonák Herczegh Jánost, a magyar túrázás és természetvédelem úttörőjét, akit német ügynöknek néztek – tévedésből. Halálakor mégis felmerült a szándékosság gondolata, ugyanis Herczegh mindvégig antikommunista maradt.

Az év nagy részében száraz a mészkő-sziklák között kanyargó meder a Mária-szakadék, csak hóolvadáskor telik meg pár napra vízzel, aztán még egy-két hétig csorog valami az alján, nedvességet adva a lombfakadás előtt nyíló virágoknak. A völgy végében öreg évszázados bükk fák alatt korhadt fakereszt, s körötte mohás, gót betűs sírkövek s bukszus bokrok bújnak meg.


A Vértes kanyargó ösvényei.
A Vértes kanyargó ösvényei.


Fontos információk


Indulás Győrből 6 óra 33 perckor a budapesti gyorssal, melyről Komáromban átszállunk a személyvonatra. Gépkocsival érkezők Szárliget vasútállomáson szálljanak fel a vonatra 7 óra 52 perckor.

Visszaérkezés: várhatóan 17 óra 25 perckor a Szárligetről. Teljes áron az útiköltség: 2550,- Ft. Mindenki úgy készüljön, hogy étel és ital vásárlására csak a túra elején és végén lesz lehetőség.

További kérdéseket a beli.laszlo@freemail.hu címre lehet továbbítani, illetve a túrák előtti estén a 96/320-894 -es telefonszámon tud a Vasárnapi túrák vezetője válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Olvasóink írták

 • 8. federik 2009. március 02. 13:57
  „Tisztelt Itti-Pitti!
  Megnyugtat,hogy hozzászólásomat relatíve "egészen kulturáltnak" tartja, velem szemben aki nem csak relatíve, hanem "objektíve" is annak ítélem, már amennyire képes vagyok saját véleményemről objektíven ítélkezni.
  Nincs gondom első hozzászólóként jegyzett véleményével, talán még egy kicsit tetszett is,de ezzel mintegy megadta az alaphangot ahhoz,hogy a 4. hozzászóló már eljutott Tatárszentgyörgyig, holott a cikk a Vértesbe invitálja az érdeklődőket.Nos,ezt a jól ismert hsz.görgeteget kívántam megszakítani hozzászólásommal, talán némi elégtételt szolgáltatva a túrasorozat szervezőjének, aki nem azt érdemelte,amit az első 4 hsz.-ben olvashatott.Visszaolvasva hozzászólásom, soraimból nem érzékelem,hogy "nekiugrottam" volna Önnek,vagy bárkinek.Véleményemet mondtam el egy írásról, és az azt követő reakciókról. Ön védekezve támad, de lelke mélyén érzi,hogy nekem van igazam, és ezért tisztelem, még akkor is,ha belátását kissé irónikus formában nyilvánítja ki.
  Üdv:federik”
 • 7. Itti-Pitti 2009. március 02. 06:46
  „Tisztelt "federik" !
  Természetesen egyetértek a Béli Lászlóról és áldozatos, önzetlen munkájáról alkotott véleményével !
  Biztosíthatom, én is értem a lényeget. Ez csak egy kis szösszenet volt, nem feltétlenül kellene egy (jogos) apróságért nekiugrani a másiknak. Bár ahogy a többi "cigányozós" téma hozzászólásait elnézem ez még egész kulturált volt.
  Szóval ha bárkit megbántottam azzal, hogy nem csak a "lényegre" koncentráltam, akkor BOCSI !”
 • 6. farkasbalintm 2009. március 01. 16:34
  „nagyon jók ezek a szevezett túrák. kellemesen kiakpcsolódhat az ember, friss levegőn van, érdekes dolgokat fedezhet fel.
  bár ha az embernek van egy két barátja, akik szintén szeretnek kirándulni, akkor egyénileg is ajánlott felkeresni az ország túraútvonalait.
  tegnap mi is elmentünk a cuha-völgybe. teljesen más arcát mutatta a táj, mint a többi évszakban. hó mindenütt, a cuha most nem az a kis csendes patakocska :)
  valamire azért mindenkit megkérnék. próbáljuk legalább a még épen maradt környezetünket tisztán tartani, ne dobáljuk el a szemetünket ;) (nem vagyok "grínpíszes", vagy fanatikus zöld)”
 • 5. federik 2009. március 01. 13:59
  „Lehet,hogy én egy "csodabogár" vagyok, de olvasva a cikket,nekem az jut eszembe,hogy milyen remek pali ez a Béli László,aki időt,pénzt,fáradságot nem kímélve szervezte és szervezi ,mi több, vezeti ezeket a túrákat, melyek remek lehetőségeket biztosítanak öregnek és fiatalnak egyaránt némi mozgásra, a természet élvezetére. Mindezt teszi ellenszolgáltatás nélkül, a túrák és a természet szeretetétől vezérelve.
  Ezen gondolatok jegyében előre is köszönetet mondok Neki a szervezésért,a Szerkesztőnek meg a részletes tájékoztatásért. Az ominózus dátum nyilvánvaló "elírásáért" az vessen követ a cikk szerzőjére,aki még soha nem tévedett.Persze lehet ezen poenkodni, de lehetne néha a lényegre is koncentrálni.”
 • 4. sziamia@mpp.hu 2009. március 01. 13:28
  „hihihi mégsem gárdisták és a rássszisták gyújtogattak Tszentgyörgyön
  ja csak azért írom ide, mert a cenzura csak becsukja ez is :))))”
 • 3. MTT 2009. március 01. 10:17
  „Ejnye, no! Biztos csak farsangra öltöztek be orosz katonáknak....”
 • 2. antilibsi 2009. március 01. 09:55
  „Igaza van Itti-Pittinek. 1942 telén a szovjet katonák Paulus tábornok bekerítésével voltak elfoglalva, nem pedig azzal, hogy természetvédőket lőjenek ki a Vértesben.”
 • 1. Itti-Pitti 2009. március 01. 06:24
  „Nem akarok kekeckedni, de mit kerestek a szovjet katonák 1942 telén a Vértesben ? Akkor még otthon is örültek, hogy luk van a seggükön. Sorry !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad az előadás - színház

Március elsején elmarad a Lila ákác című előadás Pápai Erika művésznő betegsége miatt. Tovább olvasom