Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Harmadára csökkenhet a gázszámla

Közel nyolcmillió forintot nyert az önkormányzat a gyarmati iskola teljes nyílászárócseréjére.

Emellett átalakítják az intézmény fűtési rendszerét és napelemeket szerelnek a tetőzetre. Mindezektől jelentős költségmegtakarítást remélnek.

A falu kétszintes általános iskolája 1935-ben épült, amit a ’60-as években újítottak fel. Akkor az ablakok és az ajtók egy részét kicserélték, az évtizedek során azonban azok is elöregedtek, ezért az önkormányzat régóta tervezte az intézmény teljes nyílászárócseréjét, de csak idén sikerült hozzá forrást pályázniuk.

– Hiába próbáltuk gyakrabban újramázoltatni az ablakokat, de állapotuk miatt a festék alig bírt ki fél évet, utána lepergett, ráadásul a fa több helyen korhadni kezdett. Arról nem beszélve, hogy a tok és az ablakszárny között, ujjnyi hézagokon szökött ki télen a meleg – említette Baráth Béla polgármester. – A pályázaton nyert közel nyolcmillió forint és kétmilliós önrész segítségével ki tudjuk cserélni az iskola valamennyi nyílászáróját, ami több mint száz ablakot, illetve ajtót jelent.

Baráth Béla polgármester többek között az új, hőszigetelt nyílászáróktól reméli, hogy a jövőben csökkenni fog az iskola gázszámlája. Fotó: K. Cs.
Baráth Béla polgármester többek között az új, hőszigetelt nyílászáróktól reméli, hogy a jövőben csökkenni fog az iskola gázszámlája. Fotó: K. Cs.

Ezenkívül a téti és a dunatőkési kistérség közös, határon átnyúló energetikai pályázaton nyert pénzt. Ebből a gyarmati iskola tetőzetére is kerülhet napelem, amellyel az intézmény teljes melegvíz-szükségletét tudják megoldani. Az energiatakarékossági program részeként a közeljövőben még azt tervezi az önkormányzat, hogy az iskola jelenlegi gázkazánjait hőszivattyús fűtésre cserélik. Baráth Béla hangsúlyozta: az új, hőszigetelt nyílászáróktól, a napelemes melegvíz-rendszertől és a fűtési rendszer átalakításától azt remélik, hogy az iskola évi hárommillió forintos gázszámlája a jövőben akár harmadára csökkenhet.

A nyílászárókat már cserélik, a tervek szerint július közepére végeznek a szakemberek, és azt szeretnék, ha a napelemek beépítése is megvalósulhatna a nyáron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bölcsődék segítenek az árvízkárosultaknak

˝A győri bölcsődék dolgozói anyagi lehetőségeikhez mérten pénzbeli adománnyal, tisztítószerekkel,… Tovább olvasom