Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Harisnya a csatornában

„ Harisnyával” bélelik a győri Baross út alatti szennyvízcsatornát, ezzel a technológiával viszonylag kevés bontás árán újabb huszonöt évre meghosszabbítják a fontos közmű élettartamát.
Megsüppedt a Baross út burkolata az Arany János utcai kereszteződésben, s mint kiderült, az itt húzódó szennyvízcsatorna meghibásodása okozta a bajt. Javításához gyorsan hozzá kellett látni, s ha már így történt, a Pannon-Víz rt. úgy döntött, előbbre hozza az egyébként is tervezett közmű-rekonstrukciót.

A Kisalföld Szilágyi Pétertől, a vízmű főágazat-vezetőjétől megtudta: az Arany János utca kereszteződésében a leszakadást azonnal meg kellett csinálni, egyúttal előkészítették a béleléses rekonstrukcióra is a három és fél méter mélyen lévő csatornaszakaszt. A járókelők nagy gödröt láthattak a Baross útnak ezen a szakaszán (már helyreállították a burkolatot). Erre azért volt szükség, mert a „csónakos" köztéri szobrot annak idején éppen a csatornanyílásra helyezték. Információnk szerint eltávolítása, újbóli visszahelyezése akár egymillió forintba is kerülhetett volna, ezért döntöttek úgy, hogy inkább nagyobb gödröt ásnak a szobor mellett – még így is fél áron...

Két évvel ezelőtt a vízmű felmérte a belvárosi csatornák állapotát, s akkor úgy tűnt, nem sürgős a Baross úti közmű cseréje. Tudni kell azonban, hogy ez a változó átmérőjű, 30–35 centis, összetolt betonelemekből álló rendszer már 80–85 éves, így aztán bármikor meghibásodhat.

A múlt héten elvégzett javítás és tisztítás után (ez volt a látványosabb része a munkáknak) megtörtént a kamerás ellenőrzés is. Az értékelés után láthat majd a csatornafelújításhoz a Baross úton, a Király utcától az Árpád útig terjedő szakaszon a vízmű megbízásából egy egri cég, amely speciális technológiával dolgozik. Lényege, hogy bontás nélkül, a csatornanyílásokon keresztül egy speciális „harisnyát" húznak a csatornába, ezt nagy nyomással ráfeszítik a meglévő vezetékre.

A műanyag bélés hőhatásra megkeményedik, s legalább huszonöt évre meghosszabbítja a csatorna élettartamát. Különlegesség még, hogy a bekötéseknél (a csatornán belül) robot végzi el a szükséges, milliméter pontos kivágásokat. Ez a technológia egyébként Győrben nem ismeretlen, ezzel oldották meg a Duna és a Rábca alatti átvezetéseket is.
A Baross út szennyvízcsatornájának felújítása várhatóan 40–50 millió forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális plakátok

Plakátok százai lepték el tegnapra virradóan a győri belváros villanyoszlopait, falait, de még a… Tovább olvasom