Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Harc a graffitik ellen Győrben: közel 14 millió forintba került

Az elmúlt pár évben több milliókat költöttek a falfirkák eltüntetésére Győrben. A firkák gyarapodása azonban csökkent. Tavaly már csak eseti jelleggel kellett firkákat eltűntetni.

Graffitiket most is találni a városban, ehhez kétség sem fér, de számuk az elmúlt 2-3 évhez képest jelentősen megfogyatkozott.

"A Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. jogelődje még 2008-ban kezdte el a graffiti eltávolítás megszervezését. Ebben az évben a graffitik eltávolítása 10 millió forintba került.

Összesen 3500 négyzetméter nagyságú felület volt érintett. Győr történelmi belvárosában, a megyeszékhelyen átvezető utak mentén és a városi oktatási intézmények falait sikerült megtisztítani" - tudta meg portálunk Nagy Csabától, a GYŐR-SZOL Zrt. munkatársától.


Ilyen és még ennél jóval nagyobb
Ilyen és még ennél jóval nagyobb graffitikát bárhol találhatunk a városban.


A 2009-ben elvégzett felmérés adataiból kiderül, hogy a korábban meglévő graffitik közül csak minden hatodikat festették vissza.

2009-ben közel 4 millió forintból újra eltüntették a firkákat, amelyeket a történelmi belvárosban és az önkormányzati oktatási intézmények falaira visszafestettek.

Utólagosan tehát 4 millió forint értékben, összesen 236 helyszínen 1151
négyzetméter falfirka eltávolítása történt meg.

"2010-ben már csak eseti kezelésekre volt szükség. Például az Országzászló emlékművön és a Káptalandombon a Bazilika falazatán" - tette hozzá az illetékes.

Fotó: kisalfold.hu archívum.
Fotó: kisalfold.hu archívum.


A falfirkák eltávolítása környezetbarát, az épületekre és az élővilágra ártalmatlan vegyszerrel történik, amelyet a szakemberek felvisznek a firkált felületre. A hatásidő kivárása után forró vizes, magas nyomású mosóval tűntetik el végleg a festéket.

"Továbbá új típusú köztisztaság és közérzet javító tevékenységként valósult meg 2009-ben a Városház tér, 2010-ben a Széchenyi tér díszburkolatának szakszerű mosása is.

A Városház téren az általános szennyeződések mellett a kőre ragadt rágógumik és madárürülék, a Széchenyi téren az előbbiekkel együtt a felújítási munkából eredő szennyeződések eltávolítása történt meg" - zárta szavait az illetékes.

Olvasóink írták

 • 14. Cloeon_dipterum 2011. január 14. 16:39
  „Minden ott kezdődik, hogy minek a pusztítás? Miért kell tönkretenni firkálással más munkáját? Egyáltalán hogy jön ahhoz valaki, hogy engedély nélkül hozzányúl más tulajdonához?
  Ekkor valóban lehetne másra is fordítani azt a 14 milliót.”
 • 13. Jandex 2011. január 14. 15:09
  „6. hozzászólás Patriot 2011.01.14. 10:07
  Esetleg minden flakont ellátni műholdas nyomkövetővel ami használatkor bekapcsol,jelenti használója pillanatnyi helyzetét a világ összes rendvédelmi szervének és mondjuk automatikusan börtönbe zárja,esetleg eltöri a kezeit is!:)))”
 • 12. soproni 2011. január 14. 14:11
  „Belegondoltam,hogy hány életet lehetne megmenteni abból a 14 millióból.A külföldi műtétekre meg úgy kell összekuncsorogni a pénzt.Az iszapkatasztrófa áldozatainál is jobb helyen lenne ez a tetemes pénzösszeg.Persze ez biztos nem érdekli ezeket a pihentagyú,unatkozó suttyókat,mert az agyuk sötét ahhoz,hogy ezt megértsék.”
 • 11. kisem 2011. január 14. 12:07
  „ad. #7.)

  Volt két kamera is az aluljáróban, de az illetékesek szerint másutt nagyobb szükség volt/van rájuk, ezért aztán leszerelték mindkettőt.
  Ami pedig a festékes palackokat illeti: ki mázol/fest festékszórással a lakásában? Valószínűleg nagyon kevesen, és ők sem gondolták végig. Ha pedig így van, akkor mi keresnivalójuk van - ráadásul a színskála szinte minden árnyalatában - a kiskereskedelmi üzletek polcain?”
 • 10. Dirac 2011. január 14. 11:36
  „8. hozzászólás sese666 2011.01.14. 11:14

  Igen, mindig ilyen jellegű érvek hangzanak el más jellegű kérdésekben is (pl.: cigaretta esetében előkerülnek a 90 éves rokonok, akiknek soha semmi baja nem volt, party-drogok esetében előidézett kimagasló eredményt elérő egyetemisták, folytathatnám a végtelenségig); itt arról van szó, hogy az esetek 90% -ban rongálásról van szó és a társadalom értelmesebbik felének az adójából próbálják helyreállítani a hülyék által okozott károkat.”
 • 9. Spion 2011. január 14. 11:34
  „sese666 : akkor miért nem a saját falukat "diszitgetik" ????”
 • 8. sese666 2011. január 14. 11:14
  „Már pedig ez művészet!És szerintem nagyon is jól mutat a falakon persze nem az irka firkákra gondolok hanem a komolyabb festményekre.Valahol külön kérik a graffitiseket hogy fessenek be egy falat egy megadott témával.Meg még annyit hogy ezek nem sima festék flakonok,hanem direkt erre a célra valók pesten külön graffitis boltok is vannak.”
 • 7. kikelet_ 2011. január 14. 10:29
  „a Nádor aluljáróhoz kamerát is fel kellene szerelni, mert a legutóbbi graffiti tisztítás után 1 napig maradtak csak érintetlenek a falak...”
 • 6. Patriot 2011. január 14. 10:07
  „Nem művészet ez hanem egy undorító mocsok!
  Ezeket a flakonokat kizárólag vállalkozások vásárolhatnák, vagy csak személyivel lehetne hozzájutni akkor talán lehetne valamit elérni.”
 • 5. farkasbalintm 2011. január 14. 09:10
  „csak a képeken ábrázolt motívumok nem igazán a graffiti körébe tartoznak. azok ´csak´ tagek, abból is a silány munka. semmi közöm a graffitihez, sajnos rajzolni sem tudok, de van egy-két igazán művészi alkotás. sajnos a legtöbben azt hiszik, hogyha vesznek egy flakon festéket, akkor már ők tudnak, és nagy művészek. és itt kezdődnek a gondok.
  régen volt az a kezdeményezés, mikor a kis duna mögötti ´sikátor´, az aluljáró, és talán marcalvárosban valahol rendes művészek csináltak valóban jó munkákat. pár évente meg lehetne ismételni. tény, nem egy frissen felújított helyen kéne gyakorolgatni, de mondjuk a régi máv kocsikra is rá lehetne szabadítani egy-két embert. a rozsda most majdnemhogy szétmarja, akkor meg lenne rajta valami kis festékréteg. legalábbis engem abszolút nem zavarna, ha igényesen ki lenne pingálva.”
 • 4. Hyppolit 2011. január 14. 09:00
  „A falfirkások beteg és frusztrált lelkületű "emberek".Spion-nal egyetértek..Barbár dolog, hogy más tulajdonában kárt tesznek a végtelenül primitív, pár koszos kis forintjukból megvett spray-vel készített amorf jeleikkel. Saját "bölcsőjüket" nyomják tele, és gyönyörködjenek az infantilis művükben.”
 • 3. kisem 2011. január 14. 07:48
  „Ejnye, Takács Zsolt, egy kicsivel kevesebb hiba is sok lenne egy nyilvánosségnak szánt fórumon!

  Azz elmúlt pár évben több miiliót ...
  Lehet, hogy szó szerinti az idézet, de az sem éppen magyaros, hogy csak a végén található "...a városi oktatási intézmények falain került megvalósításra˝ fordulatra utaljak.
  Tessék már végre figyelni arra, amit csinálnak!

  Amúgy pedig, a Nádor-aluljáró tényleg az ellenpélda. De úgy látszik az nem tartozik a "megyeszékhelyen átvezető utak" kategőriájába. Igaz, takarítani is elfelejtették a megnyitása óta.”
 • 2. Spion 2011. január 14. 07:39
  „El tudnám tördelni a kezét annak aki firkál.
  Megértem hogy ez is egy hobbi, de nem a köz vagyonával kellene játszani. Fújja tele a saját építésű és saját tulajdonában lévő háza falát. Én nem dicsőségnek tartom hogy valahol ott hagyja a névjegyét, hanem szégyen! A lehető legkeményebb büntetést rónám ki, ami példaértékű, és elrettentő a többi firkálni vágyó, felesleges energiáját máshol levezetni nem tudó csavargóknak.”
 • 1. mir 2011. január 14. 07:32
  „Nézzenek le a nádor aluljáróba az utóbbi egy évben lett telefirkálva”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvényes a gázártámogatás

Több volt EMFESZ-ügyfél olvasónk érdeklődött: a 90 napos új szolgáltatói kijelölés alatt is kapják-e… Tovább olvasom